Sök i den här bloggen

Translate

lördag 5 juni 2010

"Vårlik" av Mons Kallentoft

Då har jag läst "Vårlik"! Den var bra men inte inte superbra. Spänningen är bra men emellanåt blir det lite för mycket "bla bla bla" och historien tappar lite tempo. Visst är det bra när författarna blandar in polisernas privatliv i sina böcker men det får inte bli för mycket av deras "tänkande". 

"Vårlik" börja med att en bomb exploderar på Stora torget i Linköping. Två sexåriga tvillingflickor dödas direkt och deras mamma samt flera andra personer blir allvarligt eller lindrigt skadade och några förs till sjukhus. Polisen Malin Fors befinner sig då på sin mors begravning och får bege sig direkt från den till torget där förödelsen är stor. Frågorna hopar sig för poliserna. Är det ett terrordåd? Var det riktat mot banken som ligger där bomben placerats? Eller är sanningen mer komplicerad? Var dådet riktat mot någon som befann sig på torget just då, t.ex. en välkänd MC-ledare? Samtidigt kämpar Malin mot att falla tillbaka i sin alkoholism. Hon har varit nykter ett bra tag nu och det gäller att inte falla för frästelsen trots att hennes privatliv är i oro efter mammans död och både dottern Tove och hennes pappa verkar ha hemligheter, hennes fd älskare träffar någon annan och hennes och exmakens relation verkar inte ha gått att reparera. Kollegorna, dottern och alla runt omkring henne verkar vara rädda för att hon ska ta till flaskan igen.

Kallentoft har skrivit den fjärde boken om Malin Fors i samma stil som de tre tidigare. Man följer poliserna, offren och även förövarna. Det är inte svart eller vitt utan man ser alla gråzoner och får förklaringar till hur det blivit som det blivit för de inblandade personerna. Jag hade hoppats på att man skulle få klarhet i Maria Murvallfallet - det fall som Malin är besatt av och inte kunnat släppa - men det får man inte så jag får väl helt enkelt hoppas på att Kallentoft skriver en helt egen bok om det.

4 kommentarer:

 1. Även om den inte är "superbra" så måste jag naturligtvis läsa den. Har man läst de tre första så vill man hemskt gärna läsa den fjärde. Och den femte också om det blir någon sådan..

  Ch

  SvaraRadera
 2. Jo du ska absolut läsa den! Den är inte dålig, bara lite lite seg emellanåt men det var de andra också tycker jag... Men som sagt; läs den!!

  SvaraRadera
 3. Nu har jag börjat läsa Vårlik. Har bara läst några sidor än, men man känner dirkt igen Kallentoft. Är mycket spänd på fortsättningen.

  SvaraRadera
 4. Boken var utan tvekan bra. Frågan är dock om boken kan klassas som en deckare/kriminalroman.
  En bra däckare ska förutom deckarstoryn naturligtvis även innehålla personbeskrivningar, känslor och intryck, miljöbeskrivningar, relationer mm.
  Här har dock det senare tagit överhanden. Det är som en roman om relationer, känslor, problem och liknande som kompletterats med en deckarstory för att få en linje i boken.

  Lite synd tycker jag som gillar deckare. Storyn var intressant och kunde utvecklats mer.

  SvaraRadera