Sök i den här bloggen

Translate

söndag 30 maj 2010

"Djävulen i spegeln" av Lesley Horton

Jag trodde inte så mycket på den här boken innan jag läste den. Den har hela tiden glidit längst ner i bokhögen när jag skulle välja en ny bok men nu i helgen var det den enda olästa boken hemma så det blev "Djävulen i spegeln" och jag är så glad över att jag äntligen läste den. Den var bra och spännande och intrigen var bra uppbyggd. Men de personliga problem som kriminalkommissarie John Handford har känns lite konstiga. För att förstå måste ni läsa boken.

Handlingen är den att en 15-årig flicka hittas död iklädd endast underkläder och en scarf på en hedniskt rituell plats. Flickan har varit försvunnen i veckor och nu hittas hon alltså död och det visas att hon mördats genom kvävning. Eftersom hon är mörkhyad blir det en del kulturkrockar och rasmotsättningar i fallet men det kompliceras också av att hon anklagat en av sina lärare för våldtäkt. Läraren har frikänts i rättegång men skolan har stängt av honom för att göra en egen utredning. Lärarna är på sin kollegas sida och de är inte glada över att det är Handford som utreder fallet pga att hans fru är lärare på samma skola. Det gör att varken lärare eller elever är intresserade av att svara på frågor och hjälpa till att hitta mördaren. Den våldtäktsmisstänkta läraren verkar i sin tur dölja en hemlighet och det gör det svårt för polisen att utreda fallet.

Jag uppmanar er att läsa "Djävulen i spegeln" för det är en bra deckare! Det enda som irriterade mig var att den svenska upplaga jag läste innehöll alldeles för många stavfel och felaktiga ord. Det är inte ovanligt att det saknas en bokstav här och där i en bok eller att man använt fel bokstav men i den här var det överallt... Mycket dåligt att ge ut den med så mycket slarv!!

måndag 24 maj 2010

"Den brustna huden" av Stuart MacBride

Det här är den första boken av Stuart MacBride som jag läst. "Den brustna huden" är en väldigt lättläst deckare.  Historien är bra, lätt och roligt berättad. De spännande fallen som poliserna utreder är naturligtvis kärnan i boken men eftersom MacBride skrivit den med mycket svart humor så blir det extra bra. Poliskaraktärerna är alla olika och princip alla typer finns representerade.
Kriminalinspektör Logan McRae försöker identifiera en död kropp som lämnats utanför sjukhusets entré. Hans flickvän polisassistent Jackie Watson agerar lockbete för att fånga en serievåldtäktsman som härjar i staden medan deras överordnade tävlar om att få de bästa fallen och lösa dem snabbast. Och fall finns det gott om - utöver de två ovan nämnda så försöker man lösa en mängd inbrott samt ta fast en 8-årig pojke som påstås ha mördat en äldre man...

Det här är en bok jag varmt rekommenderar om man vill ha spänning och underhållning! Eftersom det händer så mycket i den och historien är roligt berättad så är boken väldigt snabbläst!

söndag 16 maj 2010

"Uppståndelsen" av John Matthews

Det här den bästa bok jag läst på länge! "Uppståndelsen" handlar om en dödsdömd man Durrant vars dom snart skall verkställas. Han får en ny advokat Jac McElroy som vill visa vad han duger till inför sina kollegor. Enda problemet är att Durrant inte vill be om nåd och har börjat acceptera sitt öde. Detta trots att han inte alls minns om han verkligen begått det mord som han dömts för. Han lider nämligen av partiell minnesförlust efter en bilolycka. Det finns också DNA-bevis mot honom, ögonvittnen samt att han under en hypnossession hos en psykolog erkänt det hela... Mordoffret är en miljonärshustru och fallet har fått mycket uppmärksamhet. Jac McElroy gör sitt bästa för att reda ut de motsägelser som finns i fallet och försöker få fram något som kan bevisa sin klients oskuld. Men ju mer han gräver desto farligare blir det för honom och hans närmaste. Och även andra som figurerat i brottsutredningen börjar leva lite farligt! Det finns de som tvivlar på att det är rätt att avrätta en man som inte minns vad han gjort men det finns också de som inte kan vänta till avrättningen är genomförd... Vilken sida har rätt? Vad är sant? Och kommer tiden att räcka till?


Jag gillar John Matthews bok väldigt mycket. Dels för att de dryga 600 sidorna är spännande hela tiden, men också för att han lyckas få till historien så bra. Det är inte bara huvudpersonerna som har problem och när allt nystas samman blir det riktigt bra och man vill få veta hur allt hänger samman! Läs den!!

lördag 1 maj 2010

"Heligt guld" av David Gibbins

"Heligt guld" är en bok som inte är lätt att recensera... Stundtals är den jättebra men från och till fördjupar sig David Gibbins alldeles för mycket i undervattensarkeologi  vilket kan förklaras i att han är utbildad i marinarkeologi och att han ägnat hela sitt yrkesliv åt ämnet. Men som läsare av boken då man inte delar detta intresse så blir det ibland olidligt tråkigt att läsa den. Annars är historien ganska hyfsad om än lite osannolik. Den handlar om allt från vikingarna till romarna till mayafolket och mer därtill... Alla har innehaft det heliga guldet och nu är Jack Howard och hans kollegor och vänner på jakt efter det. Men det är också ett grymt och elakt gäng som inte drar sig för något... 


Slutsatsen är - Läs den om du vill!