Sök i den här bloggen

Translate

måndag 28 juni 2010

Nytt utseende men samma innehåll...

Det var dags att förnya bloggen lite men innehållet kommer att vara detsamma i fortsättningen även om utseendet är nytt! 

Jag vill passa på att be om boktips till lata dagar i solstolen och filmtips till regniga dagar eller sena kvällar! (Skriv dem i kommentarer) Tack på förhand!!
Naturligtvis får ni gärna lämna andra synpunkter på bloggen också; är det något ni saknar, något ni vill ändra på eller kanske lägga till i mina listor!? Skriv även det i kommentarer i så fall.

måndag 7 juni 2010

"Dödsscen" av Richard Montanari


Jag blev fast för Richard Montanari när jag läste hans förra bok "En sista bön" (recenserad tidigare i min blogg) och "Dödsscen" är lika bra den! Montanari har förmågan att skriva fängslande och det är spännande så gott som hela tiden. 

I "Dödsscen" lämnas ett videoband som hyrts på ett videouthyrningsställe in till Philadelphiapolisen av den chockade man som hyrt filmen. Filmen är "Psycho". Enda problemet är att duschscenen är utbytt. I stället för filmens mord visas ett riktigt mord som utförs på exakt samma sätt som mordet i filmen. Partnerna Kevin Byrne och Jessica Balzano får fallet i sina händer och snart står det klart att det är en seriemördare de jagar. Mördaren spelar in sina mord enligt kända filmmanus och sedan klipper han in sina scener i de riktiga filmerna och placerar ut dem på ställen där folk kan hyra dem. Morden är riktigt grymma och poliserna inser att tiden är knapp eftersom mördaren håller ett högt tempo. Samtidigt pågår en stor filminspelning i staden där kända regissörer och skådespelare deltar och allmänheten dras till kändisarna....

Den här boken tycker jag absolut att ni ska läsa! Läs gärna "En sista bön" innan om ni inte gjort det för då får ni följa poliserna i kronologisk ordning. Jag vill definitivt läsa mer av Richard Montanari!

lördag 5 juni 2010

"Vårlik" av Mons Kallentoft

Då har jag läst "Vårlik"! Den var bra men inte inte superbra. Spänningen är bra men emellanåt blir det lite för mycket "bla bla bla" och historien tappar lite tempo. Visst är det bra när författarna blandar in polisernas privatliv i sina böcker men det får inte bli för mycket av deras "tänkande". 

"Vårlik" börja med att en bomb exploderar på Stora torget i Linköping. Två sexåriga tvillingflickor dödas direkt och deras mamma samt flera andra personer blir allvarligt eller lindrigt skadade och några förs till sjukhus. Polisen Malin Fors befinner sig då på sin mors begravning och får bege sig direkt från den till torget där förödelsen är stor. Frågorna hopar sig för poliserna. Är det ett terrordåd? Var det riktat mot banken som ligger där bomben placerats? Eller är sanningen mer komplicerad? Var dådet riktat mot någon som befann sig på torget just då, t.ex. en välkänd MC-ledare? Samtidigt kämpar Malin mot att falla tillbaka i sin alkoholism. Hon har varit nykter ett bra tag nu och det gäller att inte falla för frästelsen trots att hennes privatliv är i oro efter mammans död och både dottern Tove och hennes pappa verkar ha hemligheter, hennes fd älskare träffar någon annan och hennes och exmakens relation verkar inte ha gått att reparera. Kollegorna, dottern och alla runt omkring henne verkar vara rädda för att hon ska ta till flaskan igen.

Kallentoft har skrivit den fjärde boken om Malin Fors i samma stil som de tre tidigare. Man följer poliserna, offren och även förövarna. Det är inte svart eller vitt utan man ser alla gråzoner och får förklaringar till hur det blivit som det blivit för de inblandade personerna. Jag hade hoppats på att man skulle få klarhet i Maria Murvallfallet - det fall som Malin är besatt av och inte kunnat släppa - men det får man inte så jag får väl helt enkelt hoppas på att Kallentoft skriver en helt egen bok om det.