Sök i den här bloggen

Translate

lördag 8 januari 2011

"ABC-morden" av Agatha Christie

Nu har jag läst om en gammal klassiker, "ABC-morden". Agatha Christie är ett säkert kort om man vill bli underhållen och om man vill träna sina små grå... Det är ju inte gastkramande spänning direkt men väldigt klurigt skrivet och jag imponeras alltid av hur hon fått till sina historier. I "ABC-morden" gäckar mördaren Hercule Poirot genom att skicka brev till honom innan han mördar. Det första brevet lyder så här:
"Mr Hercule Poirot!
Ni lär ju roa er med att lösa problem som är för svåra för vår stackars tjockskalliga engelska polis. Låt oss nu se, Mr Knipslug, hur pass knipslug ni egentligen kan vara. Den här nöten kanske blir för hårdknäckt för er. Se upp för Andover den 21 dennes!
A.B.C"
Poirot rådfrågar polisen och hans goda vän kapten Hastings om vad de tror om brevet men alla verkar tro att det är någon som driver med Poirot. Men just den 21:e mördas Anna Ascher i Andover och då börjar de ta brevet på allvar. När det sedan kommer ett nytt brev som innehåller ett nytt datum och orten Bexhill så förstår de att det är allvar. I Bexhill mördas Betty Barnard och sedan är det sir Carmichael Clarkes tur att mördas i Churston. Vid alla tre mordplatserna har mördaren lämnat en tågtidtabell, en sk ABC-tabell... Både polisen och Hercule Poirot antar utmaningen att finna mördaren som verkar vilja jobba sig igenom hela alfabetet eller....?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar