Sök i den här bloggen

Translate

torsdag 11 augusti 2011

"Isens gåta" av Raymond Khoury (originaltitel: "The Sign")

"Isens gåta" är den tredje boken av Raymond Khoury som jag läst. Till att börja med så måste jag nog skriva att originaltiteln är betydligt mer passande än den svenska översättningen. Jag förstår faktiskt inte varför den svenska titeln blev "Isens gåta". Visst börjar historien i Antarktis men sedan har inte storyn så mycket med is att göra. Ett stort ljusfenomen visar sig på himlen i Antarktis då ett TV-team är där för att spela in en dokumentär om klimatförändringarna. Reportern Gracie Logan och hennes kollegor fångar det fantastiska skinande tecknet och det hela kablas ut över världen. Strax efter kontaktas de av en munk i Egypten som påstår att den närmast helgonförklarade fader Jerome verkar ha förutspått tecknets ankomst och munken ber dem komma till klostret och träffa fader Jerome. Eftersom världen suktar efter en förklaring till händelsen så reser de dit för att gräva vidare i historien. Samtidigt kontaktas den smått kriminella Matt Sherwood av sin brors bästa vän som sett det skinande fenomenet på TV. Vännen påstår att han misstänker att Matts bror Danny är inblandad i det hela. Problemet är bara att Danny påstås vara död. Han ska ha dött i en helikopterolycka då han jobbade på ett topphemligt forskningsprojekt.

Khoury har här skrivit en bok som handlar om miljöförstörelse och religion. Det hela är ganska spännande men lite otroligt. Nu brukar ju Khourys böcker vara lite åt det osannolika hållet så det var ingen överraskning alls. Ämnena miljön, världspolitik och religion är alltid aktuella och det är intressant att läsa vad som skulle kunna hända om alla fanatiker försökte sig på att styra och bestämma framtiden.

2 kommentarer:

  1. Charles Konradaugusti 12, 2011

    Kommer absolut att läsa denna bok. Har läst de två tidigare av Raymond Khoury. Håller med om att de är lite otroliga, men det uppvägs av spänningen.

    SvaraRadera
  2. Ja men det här är nog trots allt den sämsta av dem... Men om du gillar hans böcker så läs den!

    SvaraRadera