Sök i den här bloggen

Translate

söndag 27 november 2011

"Frukta inte" av Anne Holt (originaltitel: "Pengemannen")

Jag är imponerad av Anne Holt! Jag har läst många böcker av henne och hon lyckas verkligen med att skriva en ny story varje gång. Annars är det inte ovanligt att författare som skrivit många böcker i samma genre får en ovana att upprepa sig. Visst märks det att hon gillar USA och det är ofta många anknytningar dit i böckerna men ändå känns varje bok ny och fräsch. Jag tror att en av anledningarna till det är att hon inte fastnat på att skriva om samma karaktärer hela tiden. Visst finns Hanne Wilhelmsen fortfarande med i böckerna men inte på samma sätt som innan. I "Frukta inte" är hon med men bara i förbifarten. I stället är det kriminologen Inger Johanne Vik och hennes make kriminalkommissarien Yngvar Stubø som är huvudkaraktärerna (de har varit med i tidigare böcker också). De dras in i ett komplicerat fall både genom sina yrken men också på det privata planet. Sent på julaftonskvällen mördas biskop Eva Karin Lysgaard på öppen gata i Bergen. Fallet får stor uppmärksamhet och Stubø som jobbar på Kripos skickas till Bergen för att hjälpa till att lösa mordet. Men inte ens biskopens familj verkar vilja hjälpa till. I Oslo hittas en ung asylsökande pojke drunknad. Ingen kopplar samman fallen och det är väl inte så underligt med tanke på skillnaden mellan offren. Inger Johanne jobbar på sin forskning kring hatbrott och får hjälp av en gammal väninna från sin studietid i USA. Fler uppmärksammade dödsfall sker och ju mer Inger Johanne får veta om dem desto tydligare ser hon likheter mellan fallen som ingen annan lagt märke till. Hon börjar också misstänka att hon och hennes familj är bevakade.

"Frukta inte" är en mycket spännande och bra bok och Anne Holt är en mycket kompetent författare. Det är skäl nog att läsa den och andra böcker av Holt så gör det!

tisdag 22 november 2011

"Sankta Psyko" av Johan Theorin

Nu har jag äntligen läst Johan Theorins senaste bok "Sankta Psyko"! Den är inte en del av Ölandskvartetten - "Skumtimmen", "Nattfåk" och "Blodläge" (den fjärde har inte kommit än) - utan utspelar sig i en stad på västkusten. Här ligger den psykiatriska kliniken Sankta Patricia, i folkmun kallad Sankta Psyko, där man behandlar psykiskt sjuka våldsbrottslingar. I anslutning till kliniken finns förskolan Gläntan där patienternas barn går. Från Gläntan finns en underjordisk gång och via den slussas barnen för att umgås med sina föräldrar. Jan Hauger söker en tjänst på Gläntan, men nämner aldrig i ansökan eller på anställningsintervjun att han har personliga skäl till att vilja jobba där. Han vill nämligen komma nära en av de personer som enligt rykten behandlas på Sankta Psyko. Han nämner heller aldrig att han nio år tidigare var med på en dagisutflykt i en annan stad och att det saknades en liten pojke då de kom tillbaka till daghemmet. Han klarar granskningen och får ett vikariat som förskollärare på Gläntan. Nu har han bara ett problem kvar. Han måste hitta en väg in på Sankta Psyko för det är nämligen inte tillåtet för Gläntans personal att vara där mer än då de lämnar och hämtar barnen som besöker sina föräldrar. Man får heller inte ställa några frågor till barnen om besöken de gör på kliniken.

Som vanligt när det gäller Theorin är det mycket spännande och storyn kryper in under skinnet på en och det finns överraskningar för läsarna fram till sista sidan. Jag tycker väldigt mycket om Ölandskvartetten och om jag ska göra en liten jämförelse så är nog de böckerna snäppet bättre än "Sankta Psyko". Men det beror inte på att "Sankta Psyko" är dålig utan att de andra böckerna är otroligt bra. Jag rekommenderar dem allihop!

lördag 19 november 2011

"Tusenskönor" av Kristina Ohlsson

Det här är bra! Riktigt bra! Precis som Kristina Ohlssons första bok ("Askungar") i serien om Alex Recht och hans utredningsgrupp är "Tusenskönor" en mycket välskriven och nervkittlande deckare. Jag har definitivt hittat en författare som platsar på min lista över favoritförfattare! Allt från storyn i böckerna till karaktärerna är spännande och intressanta. Ohlsson skriver om obehagliga ämnen men de är aktuella och det gör att man trots klumpen i magen har svårt att lägga hennes böcker ifrån sig. Jag har läst hela "Tusenskönor" på en dag nu.
Det börjar med en irakiskt flykting som satsat allt för att få komma till Sverige för att på sikt kunna ta sin familj hit och starta ett nytt liv. Han har lyckats hitta en organisation som inte alls tar lika mycket i betalt som de andra människosmugglarna. Men kan allt verkligen vara så billigt och lätt som det låter? I Sverige finns en präst som ägnat stor del av sitt liv till att hjälpa invandrare. Han har sysslat med allt från att gömma de som är på flykt till att föreläsa och försöka påverka människor och samhället. Men så hittas han och hans fru skjutna i sin lägenhet på Odenplan. Det ser ut att vara ett mord/självmord där han först skjutit sin fru och sedan tagit sitt liv. Men är det verkligen så? Kan en präst utföra dessa handlingar? Samtidigt upptäcker en svensk kvinna som för tillfället befinner sig i Thailand att någon försöker utplåna hennes existens. Varför? Det är inget lätt fall som Alex Recht får på sitt bord och det just när medlemmarna i hans utredningsgrupp befinner i lite omvälvande skeden i sina privatliv. Klockan tickar och människors liv står på spel...
Jag rekommenderar varmt "Tusenskönor"! Men börja med att läsa "Askungar" om ni inte redan gjort det!

söndag 13 november 2011

"Eldvittnet" av Lars Kepler

Jag har nyss läst ut den tredje boken, "Eldvittnet", av Lars Kepler (pseudonym för författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril) och försöker nu smälta boken och sammanfatta mina intryck. Det börjar spännande och det går fort att komma in i intrigen. Men det kändes ändå lite tunt och enformigt ett tag men så läste jag vidare och helt plötsligt är det väldigt spännande igen. Redan från början förstod jag att sanningen inte skulle vara så enkel som den verkade vara och lite för tidigt insåg jag hur det låg till. Inte hela förklaringen till det, men vem mördaren var gick att räkna ut. Det innebar dock inte att jag tappade intresset utan jag ville veta varför och hur alla delarna hängde ihop. Det författarna gör så bra är att de skriver allt ur många inblandades synvinklar och kapitlen är så korta att det aldrig känns som att man måste vänta för länge innan man får följa de andra igen.

"Eldvittnet" börjar på behandlingshemmet Birgittagården utanför Sundsvall. På hemmet bor unga flickor med diverse olika problem. En höstnatt mördas en tonårsflicka då hon befinner sig i isoleringen. När hon hittas ligger hon iklädd endast trosor på sängen med händerna för ansiktet. Det är de andra flickorna på gården som hittar henne och när de inte kan hitta sköterskan som har jour ringer de hennes make och flickornas kurator Daniel Grim som tillkallar polisen. Kriminalkommissarie Joona Linna befinner sig av privata skäl i Sveg när hans chef ringer honom för att be honom bistå polisen i Västernorrland med deras utredning. När han kommer till behandlingshemmet och tillsammans med den lokala polisen lyckas lugna ner situationen så upptäcker de att en flicka, Vicky, saknas och de gör också den hemska upptäckten att även sköterskan mördats under natten. I Vickys rum hittar de hammaren som använts för att slå ihjäl sköterskan och det ser också ut som om flickan sovit i sin säng i blodiga kläder. Det verkar som de har en uppenbar skyldig och jakten på Vicky startar. Polisen får oväntad och oönskad hjälp av ett medium i Stockholm som verkar vara i kontakt med den döda flickan. Ingen vill tro på det hon säger sig ha sett men hon berättar sådana detaljer som ingen utomstående borde känna till...

Mer än så här tänker jag inte skriva men boken är nästan 600 sidor lång så jag lovar att det händer mycket mer! Och om jag, efter att ha läst slutet, får gissa så tror jag att vi kan se fram emot en fjärde bok av Lars Kepler...

måndag 7 november 2011

"Askungar" av Kristina Ohlsson

Nu har jag upptäckt ännu en begåvad svensk deckarförfattare. Jag är väldigt imponerad av Kristina Ohlsson och hennes deckardebut "Askungar". Det är spännande från första till sista sidan och tempot i historien saktar inte ner någon gång.
"Askungar" börjar med att en sexårig flicka försvinner från ett X2000-tåg då det det kommer fram till Stockholms central. Flickan och hennes mamma är på väg hem från Göteborg där de hälsat på morföräldrarna. När tåget tvingades stanna i Flemmingsberg p.g.a. signalfel klev mamman av tåget för att ringa ett samtal. Där distraherades hon av en kvinna som behövde hjälp med sin sjuka hund så hon missade tåget då det fortsatte sin resa mot Stockholm. Trots att hon fick kontakt med en tågvärd som lovade att hålla koll på dottern så lyckades flickan försvinna. När den legendariske kommissarien Alex Recht och hans grupp bestående av kriminalinspektör Peder Rydh och den civila Fredrika Bergman börjar undersöka försvinnandet upptäcker de att flickans pappa inte är någon trevlig typ. Han har upprepade gånger misshandlat mamman men eftersom han kommer från en fin familj så har han lyckats undvika att bli åtalad för det. Den enda som i början hyser tvivel om att pappan är den skyldige är Fredrika men eftersom hennes deltagande i utredningsgruppen inte är helt accepterad så är det svårt för henne att bli tagen på allvar. Hon är dock misstänksam mot kvinnan med den sjuka hunden i Flemmingsberg. Är det verkligen en slump att hon dök upp där just då? Och hur ska hon lyckas övertyga de andra om att det är värt att undersöka detta sidospår? Kommer de hitta rätt i utredningen innan det är för sent?

Boken är välskriven och mycket spännande. Däremot är det oundvikligt att inte känna sig illa till mods av det man läser. Men gillar man bra svenska deckare ska man absolut läsa "Askungar"! Det finns en ytterligare två böcker om Fredrika Bergman och hennes kollegor och jag gick in på Adlibris och beställde bok nr 2 redan innan jag läst ut den här! Så bra är det!!

lördag 5 november 2011

"Mysteriet på Père-Lachaise" av Claude Izner (originaltitel: "La disparue du Père-Lachaise")

Claude Izner (pseudonym för de två systrarna Liliane Korb och Laurence Lefèvre) skriver verkligen helt underbara små mordmysterier! Som jag skrev tidigare i bloggen då jag läst första delen i Victor Legris-serien, "Mordet i Eiffeltornet", så får man  samma känsla som då man läser Agatha Christie.
I "Mysteriet på Père-Lachaise" får bokhandlaren och numera hobbydetektiven Victor Legris återigen ett mysterium att lösa. Hans före detta älskarinna Odette de Valois försvinner spårlöst då hon besöker sin mans grav. Det är hennes hembiträde Denise som kontaktar Legris eftersom inte har någon annan att vända sig till. Legris som är nykär och bara har ögon för sin Tasja är i början måttligt intresserad av historien. Han försöker lugna Denise med att Odette antagligen rest iväg men vill ändå försöka hjälpa henne. Då han börjar luska i fallet så upptäcker han snart att saker och ting inte alls verkar stå rätt till. Det är små detaljer som väcker hans nyfikenhet och misstänksamhet. En kvinna som Odette skulle t.ex. aldrig rest iväg utan sitt smink. Joseph, som jobbar i Legris bokhandel, lär känna Denise och försöker hjälpa sin chef med att lösa gåtan. Tasja oroar sig för sin pojkvän och vill inte alls att han återigen riskerar sitt liv...

Jag riktigt älskar den här boken och ser fram emot att fortsätta följa Victor Legris och hans nära och kära!

tisdag 1 november 2011

Lars Kepler - "Eldvittnet" - boken släpps 2011-11-11

Det här är en bok jag längtar efter att få läsa! Det är den tredje boken av författarparet, Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, som skriver under pseudonymen Lars Kepler. De båda tidigare böckerna "Hypnotisören" och "Paganinikontraktet" var väldigt bra så jag har stora förväntningar på "Eldvittnet"!