Sök i den här bloggen

Translate

måndag 9 januari 2012

"Sextusen kalla" av James Ellroy (originaltitel: "Cold Six Thousand")

Då har jag läst fortsättningen på "En amerikansk myt". "Sextusen kalla" är den andra av tre delar i James Ellroys trilogi om Amerikas undre värld. Andra delen börjar där den första slutar, den 22 november 1963, med mordet på John F. Kennedy. Det är högt tempo från första sidan och den är lika spännande som den första boken. Jag läste pocketversionen och det är 776 sidor späckade med våld, intriger, konspirationer, svek, lögner och kärlek. Det handlar om Vietnamkriget, Martin Luther King, J. Edgar Hoover och hans FBI, Robert F. Kennedy, Kuba och maffian m.fl. Händelsernas centrum är den här gången Las Vegas  men huvudkaraktärerna rör sig över hela världen. Två av de tre huvudpersonerna från första boken finns kvar, Pete Bondurant och Ward J. Littell. Utöver dem så får man också stifta bekantskap med Wayne Tedrow junior, som i början av boken är polis i spaningssektionen i Las Vegas. Han har fått sextusen kalla för att resa till Dallas den 22 november 1963. Där ska han leta upp Wendell Durfee och döda honom eftersom han gjort kasinoägarna upprörda. Detta är ett uppdrag som han är högst tveksam till att utföra men han är ändå på väg. Hans pappa känner Pojkarna och det är inga män man säger nej till. Junior upptäcker omgående att han hamnat i en historisk hetluft då han nås av nyheten om John F. Kennedys död då han stiger av planet. Är det en slump att han skickats dit just den dagen? Kommer hans samvete tillåta honom att genomföra sitt uppdrag? Återigen så lurar alla varandra och lojaliteterna svänger fram och tillbaka i takt med egenintressen och samvetskval. Det är underhållande från första till sista sidan!

Jag förstår om det känns lite tungt att se dessa böcker, det lilla typsnittet och antalet sidor, men Ellroy skriver med ett väldigt lättsamt (kanske inte alltid så vackert men realistiskt) språk. Om man också tillåter sig själv att inte behöva lägga alla datum och platser på minnet så är det jättebra böcker och jag rekommenderar dem varmt! Ser själv fram emot den sista delen, men kanske läser jag något annat emellan för att spara på karamellen lite!

1 kommentar:

 1. Hey there, I found your site blogger.com while browsing http://mysterierna.
  blogspot.com/. Have you ever thought of incorporating a little
  bit more than just text in your posts? I mean, what you say is useful
  and all. However, I think that if you integrated some other forms
  of media (such as videos, visuals, pictures) you
  could make your page more substantive and alluring.
  Your article is great, yet if you were to include more varied media, this site could without a doubt be top-of-the-line in its area of interest in comparison to other sites on .


  Feel free to surf to my web blog :: leno

  SvaraRadera