Sök i den här bloggen

Translate

fredag 2 november 2012

"Oroligt blod" av James Ellroy (originaltitel: "Blood's a rover")

Äntligen har jag läst sista delen i James Ellroys trilogi om Amerikas undre värld - "Oroligt blod" (läs om de två första här: "En amerikansk myt" och "Sextusen kalla"). Jag läste de två första i början av året och har sparat lite på den sista. Dels för att den är väldigt lång men också för jag ville dra ut på spänningen. De här böckerna är verkligen bra och väldigt underhållande. Ellroy är en mycket duktig berättare som kan hålla en läsare fängslad i hela 749 sidor... Inte illa!
Det är inte jättelätt att sammanfatta handlingen eftersom det är så många karaktärer och alla blåser alla på så många olika sätt. Här finns den bacillrädda Howard Hughes och hans vilja att köpa upp alla kasinon i Las Vegas, maffian som vill sälja dem men också öppna nya i Sydamerika. J. Edgar Hoover som jagar svarta och kommunister och spionerar på allt och alla. Richard Nixon som vinner presidentvalet över Hubert Humphrey med lite skumma vänners hjälp och som då hjälper maffian med deras Sydamerikanska dröm. Hoover har hållhakar även på Nixon. Huvudkaraktärerna är dock den f.d. polisen, lönnmördaren och knarkkemisten Wayne Tedrow, FBI-agenten Dwight Holly som är Hoovers favorittorped och den unge Don Crutchfield som arbetar som privatdetektiv och taxichaufför och som gillar att flukta. De kämpar med och mot sina ideologier och de blir alla kära i fel, men ändå rätt, kvinnor. Som en röd tråd genom boken finns ett värdetransportrån från 1964. En rånare mördade sina kumpaner och brände dem så de inte kunde identifieras. Bytet var smaragder och pengar och det är många som letar efter både det och den rånare som kom undan. Storyn kryddas av sex, droger och politik.

Jag älskar den här trilogin och rekommenderar den varmt! Det är långa böcker men de är underhållande och spännande och de är skrivna med ett lätt språk som gör att det känns realistiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar