Sök i den här bloggen

Translate

lördag 28 januari 2012

"Till vägs ände" av Ruth Rendell (originaltitel: "End in tears")

Jag tror att det här är den första boken jag läst av Ruth Rendell. Det är faktiskt så illa att jag inte riktigt kommer ihåg alla böcker jag läst, speciellt inte de jag läste för många år sedan. Men i vilket fall som helst så fyndade jag en hel del böcker på Adlibris när de hade mellandagsrea där och "Till vägs ände" var en av dem jag köpte då. Det är absolut inte den bästa bok jag läst men det är en hygglig kriminalroman. Två unga flickor blir mördade i Kingsmarkham och på båda mordplatserna har en man med huva blivit sedd men mycket fler ledtrådar än så finns inte. Kommissarie Wexford och hans team börjar luska i flickornas liv och fram träder en hel del hemligheter men vilka är betydelsefulla för motiven till morden?
Upplösningen presenteras för läsaren som i en klassisk Agatha Christie-bok men med det undantaget att det inte är de misstänkta mördarna utan poliserna som Wexford samlar ihop och berättar allt för. Som jag skrev ovan så är den helt okej  så läs den om ni känner för en trevlig engelsk deckare!

Mark Billingham talks about his new thriller - "Good as Dead" (svensk titel: "Så gott som död")



Det här är ännu en bok som står högt upp på min läslista! Den släpptes nyligen på svenska.

söndag 22 januari 2012

lördag 21 januari 2012

"Prövningen" av Michael Connelly (originaltitel: "The Reversal")

Jag har skrivit det förut och skriver det igen -  en bok av Michael Connelly är alltid ett säkert kort om man vill läsa en bra deckare! "Prövningen" är inget undantag! Det enda som kan bli lite jobbigt är att vissa delar är skriven i "jag-form" (1:a person). Det är de kapitel som Mickey Haller berättar som är skrivna så medan resten av boken är skriven i tredje person, vilket är det som jag är mest van att läsa. Men det fungerar ändå och genom att ändra berättarteknik markerar Connelly tydligt vem kapitlet handlar om. Försvarsadvokaten Mickey Haller (karaktär från "I lagens limo" och "Gatans lag")  får ett erbjudande om att i ett fall arbeta som åklagare. Det är ett fall där den tidigare dömde barnamördaren Jason Jessup har fått den tidigare domen upphävd och blivit beviljad en ny rättegång. Haller åtar sig fallet och väljer sin exhustru, åklagaren Maggie McPherson, som biträde och sin halvbror, kriminalpolisen Harry Bosch, som utredare. Eftersom fallet är 24 år gammalt så har många från den tidigare utredningen avlidit och deras huvudvittne, offrets syster, verkar ha försvunnit. Utöver det verkar Jessup, som i väntan på den nya rättegången satts på fri fot, pyssla med skumma saker på nätterna. Han bevakas dygnet runt av en specialgrupp inom LAPD och rapporterna som hamnar hos Bosch bekymrar dem en hel del. Utredningen blir krävande och både Bosch och Haller känner olust och oro eftersom deras båda döttrar är i samma ålder som offret var då hon mördades...

Det här är en bra och mycket spännande bok med en hel del överraskningar och när en amerikansk bok handlar om en rättegång tror man kanske att slutet är givet, men gör man det så är det bäst att tänka om. Jag tycker absolut att man ska läsa "Prövningen"!

söndag 15 januari 2012

"I midnattens stillhet" av Denise Mina (originaltitel: "In the still suburban midnight")

Det här är den andra boken av Denise Mina som jag läst. Den förra jag läste var "Getingsommar" och efter att ha läst den hade jag stora förväntningar på den här boken. Men "I midnattens stillhet" (som utspelar sig innan "Getingsommar") är långt ifrån lika bra. Det är rörigt och inte särskilt spännande. Intrigen skulle kunna vara bra men det känns aldrig riktigt som att den tar fart. Däremot så har jag insett att Mina gillar oväntade slut för även i den här så blir man lite överraskad.
Två beväpnade män tränger sig in i familjen Anwars hem i Glasgow en söndagskväll.  De letar efter Bob men familjen nekar till att det finns någon Bob där och i förvirringen som uppstår brinner ett skott av och tonårsdottern får en av sina händer sönderskjuten. När de två männen inser att de inte får tag i Bob tar de i stället med sig pappan i familjen som gisslan och när de lämnar huset meddelar de att de vill ha två miljoner i lösensumma för att släppa honom. Polisen tillkallas och kriminalinspektör Alex Morrow är en av dem som ska lösa fallet. Hon blir förvånad över att någon kan tro att denna medelklassfamilj ska ha två miljoner undanstoppade. Samtidigt som hon har samarbetsproblem med sina chefer har hon också privata problem att tampas med. Hon vill desperat dölja att hon är halvsyster till den kriminella Danny McGrath och hon och hennes make kämpar med att hålla liv i sitt förhållande efter att sonen avlidit.

lördag 14 januari 2012

"Till stoft och aska" av John Harvey (originaltitel: "Ash and Bone")

"Till stoft och aska" av John Harvey är en hederlig brittisk deckare och det är aldrig fel att läsa en sådan! Engelsmännen kan det här med att skriva kriminalromaner och det här är inget undantag. Huvudkaraktär i boken är Frank Elders som pensionerat sig från polisen och lever ett tillbakadraget liv i Cornwall. Men när en kvinnlig kriminalpolis, Maddy Birch, som han kände för många år sedan mördas så känner han att han behöver få visshet om att hennes mördare grips. Han kontaktar en f.d. kollega som jobbar med gamla fall och när utredningen på mordet på Maddy kör fast så finns det en väg in i fallet för Elders. Samtidigt kontaktas han av sin exhustru som meddelar att deras dotter hamnat i dåligt sällskap. Det är antagligen en följdreaktion på att hon under ett av Elders tidigare fall kidnappades, våldtogs och var nära att bli mördad. Med andra ord får Elders fullt upp. Han försöker rädda sin dotter trots att hon avvisar honom och samtidigt jagar han Maddys mördare.

Det här är en spännande bok som absolut är läsvärd! Jag har tidigare skrivit om två andra böcker av Harvey; "Av kött och blod" och "Genom ljus och mörker". Även dessa är värda att läsa. John Harvey är helt enkelt en mycket duktig författare och det är lätt att fastna i hans böcker.

måndag 9 januari 2012

"Sextusen kalla" av James Ellroy (originaltitel: "Cold Six Thousand")

Då har jag läst fortsättningen på "En amerikansk myt". "Sextusen kalla" är den andra av tre delar i James Ellroys trilogi om Amerikas undre värld. Andra delen börjar där den första slutar, den 22 november 1963, med mordet på John F. Kennedy. Det är högt tempo från första sidan och den är lika spännande som den första boken. Jag läste pocketversionen och det är 776 sidor späckade med våld, intriger, konspirationer, svek, lögner och kärlek. Det handlar om Vietnamkriget, Martin Luther King, J. Edgar Hoover och hans FBI, Robert F. Kennedy, Kuba och maffian m.fl. Händelsernas centrum är den här gången Las Vegas  men huvudkaraktärerna rör sig över hela världen. Två av de tre huvudpersonerna från första boken finns kvar, Pete Bondurant och Ward J. Littell. Utöver dem så får man också stifta bekantskap med Wayne Tedrow junior, som i början av boken är polis i spaningssektionen i Las Vegas. Han har fått sextusen kalla för att resa till Dallas den 22 november 1963. Där ska han leta upp Wendell Durfee och döda honom eftersom han gjort kasinoägarna upprörda. Detta är ett uppdrag som han är högst tveksam till att utföra men han är ändå på väg. Hans pappa känner Pojkarna och det är inga män man säger nej till. Junior upptäcker omgående att han hamnat i en historisk hetluft då han nås av nyheten om John F. Kennedys död då han stiger av planet. Är det en slump att han skickats dit just den dagen? Kommer hans samvete tillåta honom att genomföra sitt uppdrag? Återigen så lurar alla varandra och lojaliteterna svänger fram och tillbaka i takt med egenintressen och samvetskval. Det är underhållande från första till sista sidan!

Jag förstår om det känns lite tungt att se dessa böcker, det lilla typsnittet och antalet sidor, men Ellroy skriver med ett väldigt lättsamt (kanske inte alltid så vackert men realistiskt) språk. Om man också tillåter sig själv att inte behöva lägga alla datum och platser på minnet så är det jättebra böcker och jag rekommenderar dem varmt! Ser själv fram emot den sista delen, men kanske läser jag något annat emellan för att spara på karamellen lite!

lördag 7 januari 2012

Michael Connelly's "The Reversal" (svensk titel: "Prövningen")

Michael Connellys nya bok "Prövningen" står högt upp på min önskelista just nu! Här berättar författaren själv om boken som nyligen släpptes här i Sverige.

måndag 2 januari 2012

"En amerikansk myt" av James Ellroy (originaltitel: "American Tabloid")

Då var årets första bok utläst! Det blev en maffig, lång, spännande och mycket intressant pocket på 633 sidor. Fast jag måste erkänna att jag började i den redan innan nyår. "En amerikansk myt" är den första delen i James Ellroys trilogi om Amerikas undre värld. Det är en blandning av politik, gangsters, korruption, kändisar, FBI, CIA och mycket mer. Boken börjar 1958 och det gäller redan från början att hänga med i vem som är vem och vem som tjänar vem och i vilka syften för det är dubbel- och trippelspel till höger och vänster i en hejdlös takt. Nu är det lätt att tro att den av dessa anledningar är för tung och att det blir svårt att läsa den, men tvärtom. Jag sögs in i den. Man får följa Kennedyklanen, Jimmy Hoffa, Howard Hughes, Chicagomaffian, Kubakrisen, CIA, J. Edgar Hoover och hans FBI m.fl. Men huvudpersoner i boken är Pete Bondurant (i början av boken Howard Hughes förtrogna och torped), Kemper Boyd (FBI-agent som får i uppdrag att infiltrera McClellankommissionen och Kennedys) och Ward J. Littell (FBI-agent som är trött på att jaga kommunister och vill över till FBI:s gangsterprogram). På olika sätt kommer dessa mäns liv att korsas, flätas samman och vändas upp och ner då de alla tre vill få sin del av det glamorösa liv som fanns under en tid som vi nu ser som mytomspunnen i amerikansk historia.

Den här boken som är första delen av tre slutar den 22 november 1963, dagen då John F. Kennedy mördas. Det är en lång bok men jag tycker att den är fängslande så skräms man inte av antalet sidor så rekommenderar jag er att läsa den! Del två och tre är ännu längre så det finns mer att sätta tänderna i...