Sök i den här bloggen

Translate

torsdag 31 maj 2012

"Pythians anvisningar" av Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist

Väntan är över för min del. Nu vet jag hur det slutar och det är med en viss känsla av tomhet jag inser att jag inte har någon fortsättning att vänta på. Imponerande - det ordet är det som jag tycker passar bäst när det gäller den här boken och de två första delarna av den här trilogin. "Pythians anvisningar" är tredje och avslutande delen i serien om Victoria Bergmans svaghet. Jag kan nu utan tvekan säga att det här är det bästa jag hittills läst. Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist skriver på ett så skickligt sätt och håller läsaren fängslad på ett så starkt och gripande sätt att det är omöjligt att inte sträckläsa dessa böcker. Visst handlar böckerna om det mest otäcka och grymma man kan tänka sig och det gäller att andas emellanåt men det är trots det omöjligt att lägga ifrån sig dem.
Här i sista delen har Victoria genom sin självterapi hos en av sina personligheter Sofia Zetterlund börjat läka. Alla hennes personligheter närmar sig varandra och hon kommer sitt förflutna allt närmre. Ska hon stå ut med att bitarna faller på plats? Kommer hon att orka med de handlingar hon tror sig ha begått? Samtidigt som hon mår bättre blir det också lättare för henne att hjälpa sin älskarinna, polisen Jeanette Kihlberg, i jakten på den mördare som lämnar mumifierade och lemlästade pojkar runt om i Stockholm. Kihlberg försöker också tillsammans med sin kollega Jens Hurtig finna den eller de som mördar före detta elever på läroverket i Sigtuna. Det blir en rafflande och otäck upplösning på historien och det hela verkar ha börjat under andra världskriget på en av nazismens avrättningsplatser, Babij Jar i Ukraina, och det är också där det kommer att sluta.

Ett stort plus till författarna är den personbeskrivning som inleder "Pythians anvisningar". Det är trots allt ett år sedan jag läste andra boken och den här inledningen gör att man får en miniresumé och snabbt kommer in i storyn igen. Om ett tag kommer jag att läsa om den här trilogin i ett svep och det kommer nog att göra den ännu bättre. Jag rekommenderar den här serien varmt men jag måste också varna för att det emellanåt är riktigt skrämmande och otäckt.
De två första delarna i serien är:
"Kråkflickan"
"Hungerelden"
Klicka på titlarna för att läsa om dem.

söndag 27 maj 2012

"En förgiftad man" av Peter Robinson (originaltitel: "Before the Poison")

"En förgiftad man" är inte alls lik de andra böcker jag har läst av Peter Robinson. Visst finns det ett mysterium och ett misstänkt mordfall med men det är ingen polisutredning eller någon jakt på en mördare i vanlig mening som pågår i den här boken. Jag hade nog förväntat mig att det skulle bli lite mer spänning än det blev och att det förflutna kanske skulle föra med sig lite dramatik till nutiden men det hände inget som direkt skrämde eller kröp under skinnet på mig.
Natten mellan nyårsafton och nyårsdagen 1953 dör en man på sitt gods Kilnsgate House. Hans hustru Grace blir kort därefter misstänkt för att ha giftmördat honom och hon döms till döden och straffet verkställs genom hängning. 60 år senare återvänder den nyblivne änklingen Chris Lowndes till England efter att ha bott så gott som hela sitt vuxna liv i Hollywood där han komponerat musik till en mängd framgångsrika filmer. Han har köpt Kilnsgate House utan att veta något om dess historia men det dröjer inte alls länge förrän han uppmärksammas på vad som hänt där och han blir fascinerad och intresserad av det gamla fallet. Ju mer han forskar i det desto mindre tror han på Grace mördade sin man. Han bestämmer sig för att han ska rentvå hennes namn. Inte minst p.g.a. att hon och hennes man lämnade en sjuårig son efter sig. Han kämpar också med en hel del av sitt egna förflutna och saknade efter sin hustru.

"En förgiftad man" får helt klart godkänt av mig men kanske hade jag trots allt önskat mig lite mer nervkittel och dramatik.

torsdag 24 maj 2012

"Journal 64" av Jussi Adler-Olsen (originaltitel: "Journal 64")

Jussi Adler-Olsens senaste bok, "Journal 64", i Avdelning Q-serien, är precis lika bra som de tre tidigare böckerna. Det är spänning och humor i en välbalanserad blandning och en extra krydda är alla Assads ordspråk som är så härligt roliga.

Här i fjärde boken handlar det återigen om Carl Mørck, chef för Avdelning Q inom Köpenhamnspolisen, och hans två assistenter Assad och Rose. Fallet med journal 64 blir deras hittills knepigaste och farligaste fall. Fram till för 40 år sedan blev "missanpassade" flickor och kvinnor satta på ett kvinnohem på ön Sprogø. Här utsattes de för förnedring, hårt arbete och de blev utnyttjade på mer än ett sätt. Enda chansen att komma därifrån var att låta sig tvångssteriliseras. En av Sprogøflickorna var Nete Hermansen. Hon var en av dem som kom därifrån och som lyckades komma någonstans efteråt. I alla fall var det vad hon trodde men det förflutna har en märklig förmåga att komma ifatt en...

Det här är en mycket bra bok och det är mycket som sätts på spel för många av karaktärerna i boken. Har ni inte redan läst någon av böckerna i serien om Avdelning Q så tycker jag att ni ska göra det nu!
De tidigare böckerna i serien är:
"Kvinnan i rummet"
"Fasanjägarna"
"Flaskpost från P"

lördag 19 maj 2012

"Jessika Jungs saknad" av Elisabeth Gilek

"Jessika Jungs saknad" hittade jag också i mammas bokhylla i påskas och den var lite lockande men tyvärr är den ett riktigt bottennapp. Det var helt omöjligt att bli engagerad i historien och jag fick ingen känsla eller något medkännande för huvudkaraktären Jessika Jung som förlorar sin sambo som knivmördas. Sambon arbetar som väktare och dödas en kväll då han arbetar. Efter det får läsaren följa Jessikas jakt på mördaren, hennes kamp med sin och sambons familjer och polisens arbete men också deras privatliv. Det blir lite för mycket och det blir faktiskt ointressant. Kan avslöja att jag inte ens brydde mig om att läsa slutet... Så ointressant var det! Jag kan inte rekommendera den här boken och jag kommer inte leta upp fler böcker av Elisabeth Gilek.

söndag 13 maj 2012

"En omöjlig död" av Ian Rankin (originaltitel: "The Impossible Dead")

Jag har verkligen längtat efter en ny bok av Ian Rankin som är en av mina absoluta favoritförfattare. "En omöjlig död" är en fristående fortsättning på "Misstro". Huvudpersonen i böckerna är internutredaren Malcolm Fox. I den här boken tar han sig tillsammans med sina två kollegor an ett fall där polisen Paul Carter anmälts för att ha missbrukat sin ställning som polis. Det som skruvar till det hela är att det är Pauls egen farbror, den pensionerade polisen Alan Carter, som anmält honom. Foxs grupp ska utreda om Pauls kollegor hjälpt och skyddat honom eller om han är ensam i sitt brott. När sedan Alan hittas mördad ökar insatserna och Fox hittar bevis för att mannen ägnat mycket tid till att utreda en bilolycka som skedde på åttiotalet. Olycksoffret var en kontroversiell politiker och advokat och då det skedde gjordes det inga större insatser i att ta reda på om det var något annat än just en olycka, men Fox kan inte släppa det och snart inser han att det är något skumt med hela historien...

Jag tycker att "En omöjlig död" är en bra bok men inget extraordinärt och jag måste erkänna att jag gillade Rankins böcker om kommissarie Rebus bättre. Men efter att ha skrivit det så bör jag också skriva att jag ändå tycker att Fox-böckerna är läsvärda och jag kommer definitivt att läsa nästa om det blir fler i denna serie.

torsdag 10 maj 2012

"Okänt offer" av Tana French (originaltitel: "The Likeness")

Nej jag är ledsen men "Okänt offer" var inte bra. Det är krångligt, svårt och faktiskt ganska osannolikt. För ett tag sedan läste jag "Till skogs" som var den första bok av Tana French som jag läst och även den blev lite tung emellanåt och båda böckerna har alldeles för långa kapitel för min smak. Jag är nog helt enkelt färdig med den här författaren nu.
Polisinspektör Cassie Maddox kallas till en brottsplats och när hon kommer dit och ser den mördade kvinnan, Lexie, är det sig själv hon tittar på. Hon och offret är nästan exakta kopior av varandra. Det leder till att polisen beslutar sig för med att gå ut med att offret överlevt och Cassie får uppdraget att ta den döda kvinnans plats. Hon får flytta in i det hus där Lexie bodde tillsammans med sina fyra bästa vänner och genom att fortsätta leva Lexies liv hoppas hon locka fram mördaren. Det är redan där som storyn faller i mina ögon. Skulle inte de fyra bästa vännerna upptäcka att det är fel person som kommit tillbaka? Hela infiltrationsoperationen är så konstig och det blir inte bra. Författaren har också en förmåga att brodera ut och skriva om helt oväsentliga saker som antagligen främst skrivits för att författaren vill visa upp sina kunskaper i olika ämnen. Boken är dryga 500 sidor lång och jag tror att den hade vunnit på att bara vara hälften men inte ens då hade historien hållit.

tisdag 8 maj 2012

Raymond Khoury - "The Templar Salvation"

Raymond Khourys senaste bok vars svenska titel är "Tempelriddarens sista strid" står definitivt på min läslista. Här berättar han själv om boken!



Tidigare böcker (som jag läst) av samma författare (klicka på titeln för att läsa om dem):
"Den siste tempelriddaren"
"Ormens tecken"
"Isens gåta"

Kristina Ohlsson: "Paradisoffer" (boktrailer)

En liten aptitretare för er som ännu inte läst "Paradisoffer"!
Vill ni läsa min recension av boken så klicka här.



Tidigare böcker i samma serie (klicka på titeln för att läsa om dem):
Askungar
Tusenskönor
Änglavakter

lördag 5 maj 2012

"Det som tillhör mig" av Anne Holt (originaltitel: "Det som er mitt")

Som vanligt när det gäller Anne Holt är den här boken välskriven och spännande. Hon skriver med ett enkelt språk och det är korta kapitel vilket jag tycker bäst om. I "Det som tillhör mig" kidnappas Emilie 9 år och hon låses in i ett källarrum där hon hålls fången under spartanska förhållanden. Mannen som låst in henne där har inte berättat varför. Han kommer med mat emellanåt men annars är hon ensam. Till en dag då mannen plötsligt har med sig en liten pojke, Kim. Han är yngre än Emilie och han gråter mycket så hon försöker trösta honom och hon inser att deras kidnappare inte gillar då man inte är lydig och snäll. Men så plötsligt, helt utan förklaring, är Kim borta och hon är ensam igen. Polisen står handfallen utan spår och kommissarie Yngvar Stubø vänder sig till psykologen och juristen Inger Johanne Vik för att få hjälp. Hon har ett förflutet inom FBI och Stubø vill att hon ska hjälpa till att profilera kidnapparen. Inger Johanne vill inte och avböjer. Hon har fullt upp med sin egen forskning och försöker dessutom hjälpa en man som för många, många år sedan var oskyldig till det brott han dömdes för. Men så hittas Kim av sin mamma i deras egen källare. Han är död och rättsläkaren kan inte finna någon dödsorsak. Dessutom finns det en lapp på kroppen där det står: Du fick som du förtjänar. Stubø vädjar till Inger Johanne och då ännu ett barn försvinner dras hon motvilligt till fallet och inser att mördaren verkar ha vara på uppdrag och att tiden nu är knapp. Det kan ju vara så att fler barn står på hans lista...

torsdag 3 maj 2012

"Till hennes försvar" av Stephen Horn (originaltitel: "In Her Defense")

Det här är ett ordinärt amerikanskt rättegångsdrama. Jag kan inte säga att det är rafflande spänning men den är helt okej om man orkar med bitarna som utspelar sig i rättssalen och ibland långa dialoger mellan advokater och åklagare. Handlingen är den att en kvinna, Ashley Bronson, tillhörande det övre skiktet i Washington anklagas för mord på en f.d. minister. Av en slump träffar hon advokaten Francis O'Connell och anlitar honom som sin advokat. För honom erkänner hon att hon faktiskt sköt mannen i dennes bostad. O'Connell har lämnat sin fru och sin son samt den karriär han hade i sin svärfars advokatfirma för att bevisa att han klarar sig själv. Han kämpar på med fallet och inser snart att det finns de som vill få Ashley Bronson dömd för mordet men varför är dessa mäktiga motståndare villiga att gå så långt för att nå dit?

Om jag förstått det rätt så trycks det inte fler exemplar av den här boken. Själv hittade jag den på Book corner (bokhandel specialiserad på engelsk litteratur) i Göteborg då jag råkade springa på denna lilla bokhandel.

Peter Robinson's Before the Poison

Det här är boken som står näst på tur på min inköpslista! Jag tycker att Peter Robinson är en kanonbra författare och ser fram emot att läsa den.



(Svensk titel på "Before the Poison" är "En förgiftad man")

tisdag 1 maj 2012

"Tänk på ett tal" av John Verdon (originaltitel: "Think of a Number ")

Oj vilken besvikelse! Själva upplägget för storyn i "Tänk på ett tal" är väldigt nervkittlande och det lät väldigt lockande då jag såg den här trailern - John Verdon "Think of a Number" - och läste om boken, men nej nej nej... John Verdon har lyckats bra bitvis men den blir aldrig riktigt spännande och det är för många långsamma och tråkiga bitar i boken.
Mark Mellery får ett mystiskt brev där han uppmanas att tänka på ett tal mellan 1 och 1000. När han gjort det ska han öppna det mindre kuvertet som följde med brevet. Han tänker på 658 och öppnar det lilla kuvertet. Där står det 658... Detta tillsammans med det övriga hotfulla innehållet i brevet som går ut på att brevskrivaren verkar känna till hans mörkaste hemligheter gör att Mark vänder sig till sin collegevän, den pensionerade kriminalpolisen, Dave Gurney för hjälp. När det sedan dimper ner fler hotfulla brev uppmanar Gurney vännen att kontakta polisen men det vill inte Mark göra. När Mark sedan mördas anlitar åklagaren i fallet Gurney som konsult för att hjälpa polisen med utredningen. Så långt låter det bra men det hela är inte alls spännande skrivet och tyvärr blir också upplösningen alldeles för slumpmässig och bygger på gissningar där bitarna faller lite för lätt på plats. Som jag skrev innan så finns det en del bra stycken i boken men helheten är inte bra. Nöjer man sig med en medelmåttig och inte speciellt rafflande bok så fungerar den, men har man högre krav på de böcker man läser så rekommenderar jag den inte!