Sök i den här bloggen

Translate

lördag 29 september 2012

"Död mans fotspår" av Peter James (originaltitel: "Dead Man's Footsteps")

Nu har jag läst även den fjärde boken i Peter James serie om kriminalintendent Roy Grace. Jag är glad över att det inte fanns några inslag av övernaturligt eller kontakt med medier i den här boken för det är det som jag varit mest tveksam till i de tidigare.
Den 11 september 2001 befinner sig Ronnie Wilson, en brittisk affärsman med ett litet tveksamt förflutet, på Manhattan i New York. Det är meningen att han ska träffa en bekant i ett av tvillingtornen. Han befinner sig mitt i händelsernas centrum då planen träffar tornen men han överlever. Däremot tar han chansen att där och då påbörja ett nytt liv utan de skulder och fordringar han har på sig. Sex år senare hittas ett kvinnolik i en avloppstunnel i Brighton. Hon verkar ha legat där i flera år. Ungefär samtidigt hittas ett annat kvinnolik i bakluckan på en bil i Australien. Under de parallella utredningarna finner man så småningom kopplingar till den man som alla trodde dog 2001...

"Död mans fotspår" är en spännande bok och de korta kapitlen som hela tiden slutar så man vill veta mer gör att det är svårt att lägga den ifrån sig. Som en röd tråd genom böckerna finns också mysteriet med Roy Graces försvunna fru. Hon har varit spårlöst försvunnen i nio år och då och då dyker det upp någon liten ledtråd eller påminnelse om henne. Det gör att man gärna vill läsa även nästa bok i serien!

Böcker jag tidigare läst av denna författare:
"Levande begravd"
"Ett snyggt lik"
"Långt ifrån död"

torsdag 27 september 2012

Idag börjar det...

I dag börjar årets bokmässa i Göteborg och nej jag är inte där i år heller. Men det finns möjlighet att följa mycket av den på nätet så jag får helt enkelt göra det.

Välkommen — Bok & Bibliotek

onsdag 19 september 2012

"Bittrare än döden" av Camilla Grebe och Åsa Träff

Nu har jag också läst andra boken av systrarna Grebe och Träff och nu har jag en bättre och klarare känsla av deras sätt att skriva. Jag tycker att "Bittrare än döden" är bättre än "Någon sorts frid". Det handlar återigen om psykoterapeuten Siri Bergman. Hon och hennes kollega Aina har fått i uppdrag att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer. Gruppen består av kvinnor i varierande ålder som antingen misshandlats och/eller våldtagits och på så vis hamnat i deras grupp. Siri och Aina får höra kvinnorna berätta om grovt våld, psykisk misshandel och sexuellt våld. Allt handlar på något sätt i grunden om makt. Samtidigt bevittnar femåriga Tilde mordet på hennes mamma. Hon sitter under köksbordet och ser någon sparka och slå ihjäl mamman på ett mycket brutalt vis. Polisen ställs inför frågan om hur trovärdigt en femåring kan vittna? Kan de skilja på verklighet och fantasi? Genom sin pojkvän polisen Markus dras Siri in i Tildes öde. Men mordet har också kopplingar till självhjälpsgruppen...

Boken är välskriven och mycket spännande. En riktig bladvändare som var svår att lägga ifrån sig. Jag rekommenderar varmt "Bittrare än döden" och jag kommer själv att läsa mer av Camilla Grebe och Åsa Träff!

lördag 15 september 2012

"Skendöd" av Thomas Enger (originaltitel: "Skinndød")

Jag tycker att "Skendöd" börjar lite trögt. Det blir lite för mycket av journalisten Henning Juuls privata problem i början. Men sedan tar sig storyn riktigt bra och det är spännande skrivet med några vändningar man inte riktigt kan se från början.
En äldre man som är på morgonpromenad med sin hund gör ett makabert fynd. I ett tält hittar han en ung kvinna nergrävd till hälften i en grop i marken. Hon är piskad och stenad och någon har skurit av henne en hand. Polisen gör snabbt framsteg i utredningen och de serveras omgående en misstänkt som verkar uppenbart skyldig. Något som journalisten Henning Juul inte riktigt instämmer i. Han har precis börjat jobba igen efter att i två års tid försökt komma över sin sons död. Sonen dog i en brand i Juuls lägenhet som också orsakade honom själv stora brännskador. Med hjälp av en anonym uppgiftslämnare och sitt eget jobb finner han snart att det ligger mer i mordet än det man omedelbart ser. Jakten på sanningen blir farlig och det är många som inte vill att hemligheter kommer upp till ytan.

"Skendöd" får betyget mycket bra trots den sega starten. När det väl började hända saker hade jag svårt att lägga ifrån mig boken. Jag kommer definitivt att läsa mer av Thomas Enger!

fredag 14 september 2012

"Någon sorts frid" av Camilla Grebe och Åsa Träff

"Någon sorts frid" är skriven av systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff. Jag har svårt att sätta betyg på boken men den är lättläst, ganska spännande och den har korta kapitel. Handlingen bygger kring psykoterapeuten Siri Bergman. Hon och två kollegor har en egen privat praktik där de tar emot en mängd varierande patienter. Privat kämpar Siri med att komma över sin makes död. Hon bor i den skärgårdsstuga som de tillsammans flyttade till innan mannen dog. När en av hennes patienter hittas död vid hennes brygga finner man ett brev där flickan antyder att hon tagit sitt liv p.g.a. att Siri inte är någon speciellt bra terapeut. Men ganska snabbt kan polisen slå fast att det inte rör sig om något självmord utan om ett mord. Det verkar också som om mördaren på något vis är ute efter Siri. Hon känner sig iakttagen och det sker en del konstiga och mystiska saker runt henne. Är det någon där ute som vill henne illa? Och i så fall varför? Vilka i hennes närhet kan hon lita på?

Jag kommer inte att sätta upp Grebe och Träff i listan över de bästa kriminalförfattarna efter att bara ha läst "Någon sorts frid". Men jag tänker läsa uppföljaren till den här boken för så pass bra tyckte jag att den var och jag blev lite nyfiken på att se hur det kommer att gå för Siri Bergman.

lördag 8 september 2012

"Blodskuld" av Kitty Sewell (originaltitel: "Bloodprint")

Inte rafflande, inte nervkittlande. Men en helt okej bok. Det är det omdöme jag ger Kitty Sewells bok "Blodskuld". Jag har tidigare läst "Iskallt budskap" av samma författare och ingen av böckerna är direkta deckare utan de kanske mer är spänningsromaner.
"Blodskuld" handlar om Madeleine Frank som förlorat sin man under ett orkanoväder i Florida. Efter den tragiska händelsen har hon flyttat till Bath i England. Hon har utbildat sig till psykoterapeut och har en mottagning tillsammans med en vän. När en ung kvinna, Rachel, söker hjälp hos henne får hon lite att bita i. Rachel är på flykt från en man som är hennes f.d. pojkvän, far till hennes son men också hennes hallick. Att ta hjälp av polisen är uteslutet då Rachel förklarar att det skulle vara alltför farligt. Det här blir en utlösande faktor för Madeleine som tvingas ta tag i sitt förflutna...

Den här boken är inte i närheten av att tillhöra de bästa böckerna jag läst, men det innebär inte att den därmed är dålig. Det är snarast så att det finns så mycket bra böcker och så många bra författare att den inte riktigt håller måttet jämfört med konkurrensen. Jag tycker dock att man ska läsa något av Sewell och man gillar den här typen av böcker.

torsdag 6 september 2012

"Bländverk" av Thomas Erikson

Det här gillade jag! "Bländverk" är en snyggt sammansatt och välskriven bok med beteendevetaren Alex King som huvudperson. Då en man skjuts i huvudet under en av Kings föreläsningar blir han polisens bästa vittne. Genom händelsen träffar han inspektör Nina Mander och kriminalkommissarie Gabriel Hellmark. Nina inser snabbt att han kan vara användbar i utredningen. Det visar sig att den mördade mannen mottagit hotbrev där han uppmanats att betala en mycket stor summa pengar för att erhålla personskydd livet ut. Det stod också att om han inte betalade så skulle han avrättas och det var precis det som skedde under Kings föredrag. När sedan ytterligare en man skjuts till döds skärps utredningsläget väsentligt. Särskilt med tanke på den plats där mordet sker... Samtidigt oroar sig Hellmark för sin bror Fredric som han inte lyckats få kontakt med på länge. Brodern är frilansande journalist och han har fått en minst sagt farlig uppdragsgivare som vill ha hjälp med att skriva en biografi. Nina erbjuder sig att diskret leta efter ledtrådar i Fredrics hem. Hon tar hjälp av Alex King. Det finns inga tecken på strid i huset men ändå är det något som inte känns rätt. Vart har de tagit vägen?

Jag tycker om upplägget av den här boken och Thomas Erikson skriver på ett sätt som gör att det är lätt att ta till sig hela storyn. Allt från hur Jungs lära om mänskligt beteende fungerar till själva intrigen. Det är spännande och lärorikt på en och samma gång. "Bländverk" är första boken om Alex King. Nyligen gavs den andra boken ("Illdåd") ut och den ser jag fram emot att läsa.

söndag 2 september 2012

"Långt ifrån död" av Peter James (originaltitel: "Not Dead Enough")

Jag har verkligen fastnat för Peter James böcker om Roy Grace! "Långt ifrån död" är den tredje boken i serien. Jag har läst de två tidigare och till skillnad från dem så används det inga medier eller kontakter med andevärlden i den här boken. "Långt ifrån död" håller ett högt tempo och det är spännande hela tiden.
Brian Bishops hustru Katie mördas en natt då han själv påstår att han befann sig i sin övernattningslägenhet i London. Men i polisutredningen i ledning av Roy Grace kommer det fram bevis på att det han säger inte kan stämma. När sedan en kvinnlig vän till Bishop mördas och polisen återigen hittar bevis som pekar ut honom som mördaren vänds hela hans värld upp och ner. Roy Grace känner sig ganska säker på att de hittat rätt gärningsman. Han vill också ha ett snabbt slut på utredningen eftersom han blivit uppringd av nära vänner som påstår sig ha sett hans sedan nio år försvunna fru Sandy i Tyskland. Grace vill åka dit och se om han kan hitta henne. Något som hans nya flickvän Cleo inte är allt för förtjust i. Men vad Grace inte vet är att hans utredning fortfarande kommer att bjuda på en hel del överraskningar.

Läs gärna också om de två första fristående böckerna i den här serien:
"Ett snyggt lik"
"Levande begravd"