Sök i den här bloggen

Translate

söndag 28 oktober 2012

"Jag såg henne idag i receptionen" av Anders Fager

Nej det här var verkligen inte något som föll mig i smaken. Jag nappade på ett erbjudande från Wahlström & Widstrand och fick boken "Jag såg henne idag i receptionen" av dem. Jag tänkte att jag skulle prova en ny genre och se om jag gillade det men ska jag vara ärlig så var det för rörigt och för konstigt för mig. Det känns som om man är lika drogpåverkad som huvudkaraktären och storyn rusar fram i ett hiskligt tempo och efter att ha läst första kapitlet som var alldeles för långt kände jag mig helt snurrig. Sedan fortsatte det minst lika knepigt och till slut fick jag helt enkelt ge upp. Jag tänker inte såga boken helt eftersom det inte är min vanliga genre utan gillar man den här typen av böcker kanske man älskar den... Jag ger mig inte på en sammanfattning av storyn då jag inte är helt säker på att jag förstått den helt utan läs om den genom att klicka på "Jag såg henne idag i receptionen". Detta för jag vill vara rättvis mot dem som tycker om Anders Fagers böcker och vill få en "riktig" bild av boken. Nu ska jag återgå till deckare, spänningsromaner och mysterier igen! Bland dem känner jag mig hemma!!

lördag 27 oktober 2012

"Död och begraven" av Stephen Booth (originaltitel: "Dead and buried")

Stephen Booths senast till svenska översatta bok "Död och begraven" håller samma stil som hans tidigare böcker om kriminalinspektörerna Ben Cooper och Diane Fry. I boken härjar en ursinnig och svårbemästrad hedbrand som hotar omgivningarna och de byggnader som finns på hederna i Peak District. Den gamla puben The Light House ligger i farozonen och där finner man ett manslik. Någon har slagit ihjäl en av pubens gamla stamgäster och frågan är varför. Ungefär samtidigt finner man två, sedan två och ett halvt år, försvunna turisters tillhörigheter på de brandhärjade hedmarkerna. De har grävts ner och det hela aktualiserar den kallnade utredningen om vad som hände det spårlöst försvunna paret. Ben Cooper och Diane Fry tvingas återigen att samarbeta för att hitta sanningen och rota upp gamla hemligheter.

Jag gillar mycket av det Booth skriver men ibland har han en tendens att beskriva lite för mycket. Delar av storyn kan bli riktigt seg och det gör att intrigen tappar sin intensitet. Dock lyckas han ändå alltid att överraska i sina böcker och jag tycker att de är läsvärda.

Tidigare läst och recenserat av denna författare:
"Dödens plats"
"Svart som synden"
"Flickan i floden"
"Djävulsklippan"

söndag 21 oktober 2012

"Femtio nyanser av honom" av E L James (originaltitel: "Fifty shades of Grey")

Nu har jag läst en bok som inte alls tillhör den genre som jag normalt läser men jag var bara tvungen att läsa denna snackis. "Femtio nyanser av honom" av E L James är en bok som det skrivits och pratats mycket om och jag förstår till viss del varför nu. Den innehåller en hel del sex och det gör den naturligtvis till ett samtalsämne men den har en hel del annat också. Det är en historia om relationer, tillit, personligt bagage och mycket mer. Jag kan väl inte direkt påstå att jag tycker att den är ett litterärt mästerverk men jag är glad att jag läst den och jag är nyfiken på hur det ska gå för mr Grey och miss Steele så jag kommer nog att läsa de två böckerna som utgör fortsättningen på "Femtio nyanser av honom".
P.g.a. att Ana Steeles bästa väninnan är sjuk så ställer Ana upp på att göra en intervju för skoltidningen i väninnans ställe. Intervjuoffret är mångmiljonären och vd:n Christian Grey. Han är en otroligt vacker och karismatisk man men där finns också något som skrämmer henne. Han verkar vilja ha total kontroll över allt i hans liv. Efter intervjun har Ana svårt att inte tänka på Grey men hon inser att hon antagligen inte kommer att träffa honom igen. Något som visar sig helt fel för även Grey har fastnat för något hos Ana och bjuder ut henne. När hon tackar ja inser hon inte alls vad det kommer att föra med sig. Han väcker en massa känslor hos henne och då han introducera henne för hans innersta hemligheter och begär både skräms och lockas hon...

söndag 14 oktober 2012

"Pianostämmaren" av Stefan Tegenfalk

Äntligen en ny bok av Stefan Tegenfalk! Bra, spännande och lättläst sammanfattar "Pianostämmaren" på ett kort och enkelt sätt. Återigen handlar det om Walter Gröhn och Jonna de Brugge.
När en sextonårig flicka hittas död i Bromma ser det först ut som en olycka men ganska snart finner man tecken på att det handlar om mord. Mördaren har lämnat ett konkret tecken efter sig. Problemet är bara att poliserna inte vet vad det rör sig om. Walter Gröhn blir ansvarig för utredningen och tillsammans med Jonna och resten av hans grupp vid Stockholms länskriminal börjar de nysta i den döda flickans liv. Otrevligheter kommer fram och det verkar som många har hemligheter de inte vill avslöja. Ingen verkar vilja säga hela sanningen och det hela kompliceras av att poliserna inte heller är överens om misstankar och teorier inom gruppen.

"Pianostämmaren" är den fristående fortsättningen på trilogin "Vredens tid", "Nirvanaprojektet" och "Den felande länken" (klicka på titlarna för att läsa om dem). Alla fyra böckerna är välskrivna och mycket läsvärda! Redan nu längtar jag efter nästa bok i serien!

tisdag 9 oktober 2012

"Dödförklaringen" av M.R. Hall (originaltitel: "The Disappeared")

"Dödförklaringen" är den andra boken av M.R. Hall som jag läst. Det är ett tag sedan jag läste "De dödas ombud", den första boken om coronern Jenny Cooper, och den var bättre. Det blir från och till lite för mycket av utfrågningar och förhandlingar för att hålla spänningen uppe. Men boken slutade med en riktig cliffhanger gällande huvudkaraktären så jag kommer säkert trots det att läsa nästa bok också. Ett smart drag av författaren...
Coronern Jenny Cooper söks upp av en uppgiven mamma som vill ha hjälp med att ta reda på vad som hände då hennes son Nazim och en av hans vänner försvann för åtta år sedan. Modern vänder sig till Jenny för att få sonen dödförklarad. Hon vet att Jenny måste göra en utredning om vad som hänt och ser det som sin sista chans att få veta vad som hände pojkarna. Polisen och säkerhetstjänsten är övertygade om att de lämnat landet för att bli terrorister men det är något som Nazims mamma inte vill tro. Då Jenny börjar utreda de muslimska pojkarnas försvinnande märker hon snabbt att det är mycket som inte stämmer. Hon utsätts också för påtryckningar från flera håll men det gör henne bara mer bestämd på att ta reda på vad som verkligen hände.

Det blir som jag skrev ovan inget toppbetyg för den här boken eftersom den emellanåt tappar tempo och sedan är upplösningen på storyn lite av ett antiklimax.

söndag 7 oktober 2012

Fjällgraven - boktrailer

Nu kommer det en ny bok av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. "Fjällgraven" är den tredje boken i serien om Sebastian Bergman.



Klicka på länken för att läsa om första delen - "Det fördolda"

lördag 6 oktober 2012

"I stället för dig" av Sofie Sarenbrant

"I stället för dig" är den fristående fortsättningen på Sofie Sarenbrants bok "Vecka 36" (klicka på länken för att läsa om den). Den är inte lika bra som den första men den blir lite bättre av att saker och ting inte alls är som man tror att de är. Överraskningsmoment är alltid ett plus i böcker.
För 16 år sedan förlorade Agnes och Tobias sin son på ett mycket brutalt vis. Agnes hölls fången i en källare och tvingades där föda sin son ensam. Så fort pojken var född togs han ifrån henne och sedan dess har ingen av dem sett honom. De vet inte ens om han lever eller är död. Vad de vet är att en man dömdes för brottet och att dennes fru försvann med det nyfödda barnet, då för 16 år sedan. Det är något Agnes och Tobias valt att inte berätta för deras nu artonåriga dotter Nicole. Men Nicole är nyfiken på vad som hänt och ger sig utan föräldrarnas vetskap av för att ta reda på sanningen. Problemet är bara att det finns fler där ute som efter alla dessa år vill veta sanningen och utkräva rättvisa. Något som visar sig vara allt annat än ofarligt för Nicole...

Tidigare läst av denna författare:
"Vecka 36"
"Vila i frid"

måndag 1 oktober 2012

"Rov" av Sharon J Bolton (originaltitel: "Sacrifice")

"Rov" är den första boken av Sharon J Bolton som jag läst. Det är en ny bekantskap som lämnar en önskan om att läsa mer efter sig. Detta trots att boken faktiskt från och till blir lite trist. Men det är själva intrigen som till slut gör att jag ger "Rov" ett högt betyg. Bolton har blandat ut sin deckare med gamla myter och sägner och det blir riktigt bra och spännande.
Läkaren Tora har tillsammans med sin make Duncan flyttat till Duncans barndomshem Shetlandsöarna. En dag gräver Tora i torvjorden på deras ägor. Syftet är att hon vill begrava sin häst som dött men hon gör i stället ett makabert fynd. Hon hittar ett välbevarat kvinnolik. Först tror man att det är ett arkeologiskt fynd men det visar sig vara ett betydligt mer nutida lik. En polisutredning dras igång men den går trögt eftersom det inte finns någon saknad kvinna som motsvarar kroppen som grävts upp. Tora fortsätter dock att gräva i fallet trots att hon uppmanas från flera håll att inte göra det. Hon vet inte vilka hon kan lita på och hon inser att det finns flera framstående personer som inte önskar att vissa hemligheter kommer upp till ytan...

Jag tycker att man ska läsa den här boken om man gillar deckare och mysterier. Jag erkänner att jag emellanåt ögnade lite då det blev lite för mycket faktarabblande. Men det är ju tillåtet och som jag skrev ovan så är helheten mycket bra! Jag tänker definitivt läsa mer av den här författaren!