Sök i den här bloggen

Translate

tisdag 25 december 2012

"Själakistan" av Ann Rosman

Jag slås återigen över hur många bra deckarförfattare vårt lilla land har. Ann Rosman har jag inte läst något av innan men "Själakistan" är en mycket bra och spännande bok så jag blev positivt överraskad och vill nu läsa mer av henne. Det här är en ganska grym bok med brutala mord och den bakomliggande historien till morden är riktigt ruskig. En skolklass hittar en halshuggen kvinna nära Carlstens fästning i Marstrand. Liket har medeltida kläder på sig och hittas vid Offerstenen i Offerlunden. Senare samma dag gör en äldre kvinna ett makabert fynd i sin trädgård. Hon hittar ett huvud. Göteborgspolisen Karin Adler tillbringar sin sista semesterdag i Marstrand då hon tar emot samtalet om vad som hänt. På grund av den klädsel som kvinnokroppen hittats i dras Karin och hennes kollegor till den grupp medeltidslajvare som håller till i Sankt Eriks park på Marstrandsön och mycket riktigt tillhörde kvinnan gruppen. Snart får dock poliserna ett olustigt besked. Kroppen och huvudet hör inte ihop. Någonstans där ute finns det ännu ett huvudlöst lik...

"Själakistan" är en bok som jag rekommenderar varmt om man gillar riktigt spännande deckare som knyter ihop det förflutna med nutiden.

söndag 23 december 2012

God jul!

Jag vill inte önska er en god jul med ett eller flera mord utan jag gör det med denna underbara bok:


I "Jul med Jenny Nyström" får man svar på de flesta av julens gåtor. Undrar ni hur vår jultomte uppkommit eller undrar ni om julskrock, varför vi har gran eller varför vi äter gröt? Det mesta finns i den här söta boken med vackra illustrationer och med text av Jan-Öjvind Swahn. Den passar också perfekt som presentbok!

GOD JUL!!

lördag 22 december 2012

"Mord under julgranen" av Håkan Nesser, Åke Edwardson, Katarina Mazetti, Inger Frimansson, John Ajvide Lindqvist, Henning Mankell, Torbjörn Flygt, Arne Dahl, Maria Ernestam och Johanna Nilsson

Så här ett par dagar före julafton har jag passat på att läsa deckarnovellerna som samlats i boken "Mord under julgranen". Den innehåller 10 noveller alla av olika författare, vissa mer kända än andra. Jag kommer inte att skriva något om innehållet i historierna eftersom de är så korta. Jag är inte så imponerad av dem heller men visst är några av dem lite spännande i alla fall. Jag läste ju tidigare denna månad novellsamlingen "Mord på önskelistan" och båda böckerna håller ungefär samma medelmåttiga klass.


"Mord under julgranen" innehåller följande noveller:

"När snön föll" av Åke Edwardson
"Det röda" av Inger Frimansson
"Förrättningen" av Håkan Nesser
"Mannen som inte var där" av Katarina Mazetti
"Mumien flyger" av Arne Dahl
"Equinox" av John Ajvide Lindqvist
"Vill du dö för mig?" av Johanna Nilsson
"Före paus" av Torbjörn Flygt
"Irmas fasta lår" av Maria Ernestam
"Mannen med huvan" av Henning Mankell

fredag 21 december 2012

"Flickan med snö i håret" av Ninni Schulman

Då har jag läst ännu en bok passande för den här tiden på året. "Flickan med snö i håret" är en bok som jag av någon anledning valt att inte köpa tidigare och nu när jag har läst den så inser jag att det varit ett misstag. Jag tycker faktiskt att den var riktigt bra. Det är ett bra upplägg på historien som gör att spänningen hålls uppe. Vem mördaren är är inte alls lätt att räkna ut.
På nyårsafton försvinner en sextonårig flicka från sitt hem utanför Hagfors. Hon har sagt till sina föräldrar att hon ska på en fest men då hon inte kommer hem på nyårsdagen och de inte heller kan få tag på henne på hennes mobil kommer det fram att den fest hon påstod sig gå på inte existerade. Föräldrarna kontaktar polisen som börjar undersöka försvinnandet och därmed också flickans liv. De får snart fram att flickan haft en del hemligheter för sina föräldrar. Ett tag senare hittas en mördad flicka i en jordkällare ganska nära den försvunna flickans hem. Polisen och journalisten Magdalena Hansson jobbar från olika håll med fallet. Magdalena har nyligen flyttat tillbaka till Hagfors från Stockholm där hon gått igenom en svår och jobbig skilsmässa. Nu blir hon indragen i en historia som visar sig vara betydligt farligare för henne och hennes lilla son än hon någonsin kunnat ana.

Jag gillar som sagt Ninni Schulmans bok "Flickan med snö i håret" och jag kommer förhoppningsvis snart att läsa hennes bok "Pojken som slutade gråta". Nu ska jag fortsätta med julläsningen!

lördag 15 december 2012

"En fröjdefull jul" av Viveca Lärn

December har hittills gått fort och den har varit fylld med mysiga och roliga saker för min del så jag har inte läst så mycket som jag hade tänkt. Men nu har jag i alla fall läst ut ännu en bok, "En fröjdefull jul" av Viveca Lärn. Jag har ju bestämt mig för att läsa böcker med jul- och vintertema fram till jul. Den här boken var kanske inte riktigt det jag tänkt mig men det är en liten söt julhistoria om människor på och från Saltön. Jag trodde att den skulle innehålla lite mer spänning men just den biten lyser med sin frånvaro. Det handlar om invånarna på Saltön (både de som bor kvar men också de som lämnat ön) och deras relationer, känslor och julförberedelser. Det är inte lätt att sammanfatta denna vardagliga story då det är många karaktärer man får följa men det handlar om depressioner, olika kärleksbekymmer, familjedramer och andra problem. Alla kämpar med sina liv och alla verkar innerst inne längta efter en fröjdefull jul...

"En fröjdefull jul" är den fristående fortsättningen på "Midsommarvals" och "Hummerfesten", vilka jag inte läst. Detta är ju inte riktigt den genre jag brukar läsa men jag tyckte att det var en mysig bok och vill man läsa en julroman med roliga och intressanta karaktärer så rekommenderar jag den här boken!

lördag 8 december 2012

"Mord på önskelistan" av Jens Lapidus, Håkan Nesser, Inger Frimansson, Åke Edwardson, Katarina Mazetti, Arne Dahl, Karin Alfredsson, Maria Ernestam, Magnus Montelius och Susanne Jansson

Nu har jag läst "Mord på önskelistan" som innehåller tio noveller av tio olika författare. Eftersom det rör sig om korta historier så tänker jag inte skriva om handlingen i dem men alla utspelar sig på vintern och i juletid, vilket titeln avslöjar. Det är anledningen till att jag ville läsa den nu. Det är kanske inte en bok som jag skulle sätta upp på min önskelista inför jul men det är lite kul att läsa noveller ibland och jag fick nu prova några författare som jag inte läst något av förut vilket alltid är trevligt. Det är varierande klass på novellerna men de flesta är läsvärda. Dock så tycker jag att den sista berättelsen av Jens Lapidus var ganska dålig. "Mord på önskelistan" ska man läsa om man gillar noveller, mordgåtor, spökhistorier och liknande.

"Att bada med Marianne" av Maria Ernestam
"Utfrågning" av Arne Dahl
"Ett alibi åt señor Banegas" av Magnus Montelius
"Mannen som aldrig blev rädd" av Åke Edwardson
"Lillkillen" av Karin Alfredsson
"Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter" av Håkan Nesser
"Att glömma ett mord" av Katarina Mazetti
"På julafton ska man väl ändå vara snäll" av Inger Frimansson
"Huset vid skogens slut" av Susanne Jansson
"Rättegången" av Jens Lapidus

måndag 3 december 2012

"Nådastöt" av Louise Penny (originaltitel: "Dead Cold")

Det här är en perfekt bok att läsa i vinterkylan! Louise Penny skriver inga nagelbitande hemska deckare utan det är klassiska mordgåtor med ett begränsat antal misstänkta och läsaren får jobba med att pussla ihop ledtrådarna för att hitta mördaren. När jag hade läst hennes deckardebut "Mörkt motiv" så skrev jag att det kändes som hon ville åstadkomma något i stil med Agatha Christie och Morden i midsomer men att hon inte lyckades riktigt. Här i andra boken om kommissarie Gamache lyckas hon mycket bättre! Jag gillade den här söta och mysigt inramade mordgåtan som återigen utspelar sig i den lilla kanadensiska byn Three Pines.
Den här gången är det vinter och ett mord begås strax efter jul under den årliga curlingturneringen i Three Pines. Någon har med hjälp av elektricitet mördat den inte alltför populära CC Poitiers och fallet hamnar på kommissarie Gamache bord. Han märker snabbt att CC hade många fiender och att inte ens hennes egen familj verkar ha tyckt om henne. Så mitt i smällkalla vintern försöker han tillsammans med sina kollegor ta reda på vem av alla misstänkta som utförde mordet. I det förflutna finns många hemligheter och lögner...

Som sagt så tyckte jag bättre om "Nådastöt" än om den första boken så nu kommer jag nog hålla ögonen öppna efter fortsättningen på kommissarie Gamaches öden och äventyr.

lördag 1 december 2012

Julstämning...

Så här inför första advent vill jag tipsa om några böcker som är perfekta då man vill skapa en mysig julstämning! Jag gör det redan nu så att ni hinner skaffa dem om ni vill ha dem till jul. Här finns något för alla åldrar. (Klicka på titlarna för att läsa mer om vad jag tycker om böckerna)

"Julgröten" av Sven Nordqvist (för både små och stora)







Finns att köpa här och här




"Tomten" av Viktor Rydberg (för både små och stora)







Finns att köpa här och här




"En julsaga" av Charles Dickens (kanske inget för de minsta)










Finns att köpa här och här