Sök i den här bloggen

Translate

söndag 20 januari 2013

"Död i skugga" av Anne Holt (originaltitel: "Skyggedød")

Tillhör ni de som ibland läser slutet först för att se om boken är värd att läsa? I så fall avråder jag er absolut att göra det när det gäller "Död i skugga"! Det är inte ofta som sista ordet i en bok förändrar hela boken men så är det i Anne Holts senaste bok. Kanske gör jag er nyfikna på slutet nu men vill ni ha spänning och inte förstöra boken så vänta med slutet till ni kommer dit. Jag lovar att ni annars kommer att ha en helt annan känsla vad gäller storyn än den man har om man är ovetande om slutet.
Den 22 juli 2011 sker det ofattbara i Norge. Ett terroristdåd utan dess like lamslår hela landet. Samma dag dör 8-årige Sander Mohr hemma i familjens vardagsrum. Enligt föräldrarna har han ramlat ner från en trappstege och fallit så illa att han avlidit. Inger Johanne Vik som känner mamman sedan de var tonåringar kommer till huset strax efter olyckan och när hon försöker komma i kontakt med polisen förstår hon att det som för en stund sedan kändes som en jordbävning måste varit något större än hon först trodde. Det hela slutar med att den helt färska polisen Henrik Holme skickas ut till familjen Mohr. Något väcker hans misstankar och eftersom alla hans kollegor är upptagna med det som hänt i regeringskvarteret och på Utøya får han trots sin saknad av erfarenhet fortsätta att utreda fallet. Han kommer snabbt fram till att det är något som inte står rätt till bakom den vackra fasaden hos familjen Mohr. Inger Johanne vill helst inte bli indragen i historien men det är flera med anknytning till familjen som ber om hennes hjälp. Samtidigt jobbar hennes man Yngvar Stubø dygnet runt med det fasansfulla terrordådet och hon ser att plågar honom något enormt.

Jag tycker att "Död i skugga" är en helt okej deckare men en mycket bra bok. Den är spännande och Holt har en mycket bra förmåga att fånga sina läsare. Nu när boken är utläst så sitter jag kvar med en klump av sorgsenhet i magen och jag kan inte låta bli att känna saknad. Det som gör en bok riktigt bra är att den får en att känna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar