Sök i den här bloggen

Translate

söndag 19 maj 2013

"Sandmannen" av Lars Kepler

Av någon anledning har den här boken glidit neråt på läslistan sedan den kom men nu när jag har läst den kan jag bara konstatera att den som spar han har... Oj vilken spännande bok "Sandmannen" är! Det är full fart från första till sista sidan och jag tycker nästan att det här är den bästa av böckerna skrivna av pseudonymen Lars Kepler. De två första tyckte jag var riktigt bra men den förra boken var för mig en besvikelse så jag är glad att "Sandmannen" imponerade på mig.

En ung utmärglad och svårt nedkyld man hittas på en järnvägsbro söder om Stockholm en vinternatt. Han förs till Södersjukhuset och det visar sig att han har legionärssjukan. Men den mest uppseendeväckande upptäckten som görs är att mannen varit dödförklarad i sju år. Han var 10 år då han och hans syster försvann för 13 år sedan och han antas vara ett av seriemördaren Jurek Walters offer. Mördaren greps av Joona Linna och han sitter isolerad på en rättspsykiatrisk klinik. Han får inte ha kontakt med omvärlden och han anses som mycket farlig. Joona Linna har alltid trott att Walters hade en partner och då den unge mannen hittas visar det sig stämma. Mannen säger att hans syster fortfarande är vid liv och att det är Sandmannen som hållit dem inspärrade i en kapsel i alla år. Varför han själv har lyckats fly vet han inte och han har inte många ledtrådar att dela med sig av som kan leda polisen till hans syster. Polisen inser att det är bråttom men vet att det är lönlöst att förhöra Jurek Walters så man bestämmer sig för att sätta en agent som infiltratör på kliniken för att se om han öppnar sig för en medpatient. Men det är inte lätt att vinna seriemördarens förtroende och klockan tickar snabb för den försvunna tjejen...

Vill ni läsa en utomordentligt bra och mycket spännande bok så ska ni läsa "Sandmannen". Intensiteten i boken och det faktum att kapitlen är väldigt korta gör den väldigt lätt- och snabbläst.

Tidigare böcker i denna serie:
"Hypnotisören"
"Paganinikontraktet"
"Eldvittnet"

1 kommentar: