Sök i den här bloggen

Translate

söndag 31 mars 2013

"Tills döden skiljer oss åt" av Ingrid Elfberg

Jag var väldigt imponerad av Ingrid Elfbergs första bok "Gud som haver" och uppföljaren "Tills döden skiljer oss åt" är bra men kanske inte lika imponerande. Den första boken kröp in under skinnet på ett sätt som den andra inte riktigt lyckas med. Men för det är inte "Tills döden skiljer oss åt" dålig utan den får ett högt betyg och man ska absolut läsa den om man vill ha en bok till brädden fylld av psykopater...
En vecka tidigare än planerat, på nyårsdagen, kommer polisen Erika till sin väninna Anna i Göteborg. Hon är blåslagen och uppriven och har i all hast lämnat sitt hem och sin hund i Stockholm. Erika har i smyg planerat sin flykt från sin misshandlande man Göran, också han polis. Hon har ansökt om och fått ett vikariat hos polisen i Göteborg. Hon kommer någorlunda in i gemenskapen bland sina nya kollegor, men vågar inte öppna sig för dem. De utreder ett fall där en gift kvinna verkar ha försvunnit spårlöst och samtidigt försöker Erika komma på fötter. Men Göran är inte långt borta. Snart dyker han upp i Göteborg och han har en helt annan förklaring till varför Erika lämnat honom. Rykten sprids och han lyckas med att skapa misstro mot Erika på hennes nya arbetsplats. Erika kämpar på men inser att det är svårt att vinna mot en psykopat som Göran...

Jag rekommenderar båda ovan nämnda böcker av Ingrid Elfberg! Och jag hoppas att hon skriver fler för hon skriver på ett fängslande och nervkittlande sätt!

lördag 30 mars 2013

"Den grymmaste månaden" av Louise Penny (originaltitel: "The Cruellest Month")

Den tredje boken om kommissarie Armand Gamache börjar passande nog på långfredagen och det var anledningen till att jag valde att läsa den nu. "Den grymmaste månaden" är precis som de tidigare två böckerna i serien något av ett moderniserat Agatha Christie-mysterium. Louise Pennys böcker för också, som jag tidigare skrivit, tankarna mot Morden i Midsommer. Jag tycker att de är charmerande och med ett begränsat antal misstänkta är det fritt för läsaren att försöka lista ut vem mördaren är och försöka göra det innan kommissarie Gamache och hans kollegor gör det.
Några av invånarna i byn Three Pines bestämmer sig för att hålla en seans på långfredagen. Passande nog besöker ett medium byn den här påsken. Men seansen blir något av ett misslyckande. De bestämmer sig då för att göra ett nytt försök dagen efter och då utföra den i byns spökhus. Påskaftonens seans blir mycket mer händelserik och det slutar med att en av deltagarna verkar ha skrämts till döds. Men då Gamache och hans team börjar forska i fallet kommer det snart fram att det handlar om mord. Utöver mordutredningen så tvingas Gamache också att göra upp med det förflutna som förföljt honom i åratal. Hans fiender drar sig inte längre för något...

Det är lite trevligt att läsa en mordgåta som "Den grymmaste månaden" som utspelar sig under påsken just under påskhelgen.

Tidigare läst av denna författare (klicka på titlarna för att läsa om dem):
"Mörkt motiv"
"Nådastöt"

fredag 29 mars 2013

Tidningen för bokälskaren - Books & Dreams

Books & Dreams är en perfekt tidning för den som vill läsa författarintervjuer, få boktips och en massa annan trevlig läsning. Jag fick det här senaste numret av Bonnierförlagen AB som recensionsexemplar men jag köpte även förra numret och jag tycker att det är en bra blandning av reportage och tips i båda så jag rekommenderar Books & Dreams till alla som vill läsa om böcker och författare och till er som vill få tips om både det ena och det andra. I det här numret får man t.ex. möta Michael Connelly och Michael Nyqvist, men eftersom jag själv tyckte otroligt mycket om "Kråkflickan", "Hungerelden" och "Pythians anvisningar" så tyckte jag att intervjun med Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist var särskilt intressant. Bl.a. fick jag nu veta att det i år kommer en ny bok, "Glaskroppar", av författarduon (vilket jag ser fram emot!).

Nästa nummer av Books & Dreams kommer den 16 juni 2013.

torsdag 28 mars 2013

"5:e Moseboken" av Christina Larsson

"5:e Moseboken" av Christina Larsson var ett verkligt fynd. Jag köpte den för 29 kr på Adlibris bokrea. Jag hade inga förväntningar på den men jag måste säga att jag är positivt överraskad av denna författare som är helt ny för mig. Jag fyndade ytterligare en bok av henne på bokrean och den ser jag nu fram emot att så småningom läsa, men som jag förstår så finns det två böcker emellan som ingår i den här serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman så eventuellt kommer jag att införskaffa och läsa dem innan jag läser den jag redan köpt.
"5:e Moseboken" börjar med ett anonymt tips till polisen en tidig aprilmorgon om att en misshandlad man ligger medvetslös på Andra Långgatan i Göteborg. Ambulans och polis kommer till platsen och mannen förs till sjukhus men efter ca 45 minuter ringer den anonyma anmälaren igen och undrar varför ingen kommit och hjälpt mannen. Det visar sig att två män överfallits på samma gata ungefär samtidigt den natten. Ett av offren dör av skadorna medan den andre mannen verkar ha haft en osannolik tur och överlever. Kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes kollegor försöker hitta ett samband mellan offren, men den överlevande mannen förnekar bestämt att han känner den döde och han är heller inte särskilt villig att uppge varför han befann sig på Andra Långgatan den natten...

Som jag skrev ovan så är detta en mycket trevlig upptäckt för min del och jag ser fram emot att läsa mer av Christina Larsson! Jag hoppas på att kunna tipsa om mer bra spänning under påskhelgen men jag passar ändå på att nu önska er en Glad Påsk!

söndag 24 mars 2013

"De dödas samtal" av Reginald Hill (originaltitel: "Dialogues of the Dead")

Det är med viss sorg i hjärtat som jag nu läst Reginald Hills sista bok "De dödas samtal". Eftersom Reginald Hill avled för drygt ett år sedan så är det här slutet och det är riktigt ledsamt för hans böcker tillhör mina favoriter. Hans böcker är intressanta och spännande och skrivna med mycket glimt i ögat och stor humor. Den här sista boken är en Dalziel och Pascoe-deckare. Den är dryga 500 sidor lång men varje sida är läsvärd och jag rekommenderar den varmt tillsammans med hans andra böcker.
Det som polisen först trodde var två olyckor; en drunkningsolycka och en motorcykelolycka blir något annat då det i den lokala novelltävlingen dyker upp två tävlingsbidrag (dialoger) som beskriver händelserna på ett helt annat sätt. Kan olyckorna ha varit mord som kamouflerats väl? När sedan en tredje person dör står det klart för Andy Dalziel, Peter Pascoe och deras kollegor att de nu jagar en seriemördare. Mördaren får snart namnet Ordmannen eftersom det efter varje mord dyker upp en ny dialog som otvivelaktigt  skrivits av mördaren...

Här följer ett urval av de böcker jag tidigare läst av Reginald Hill och som jag tycker att ni ska läsa om ni inte redan gjort det! Många av dem läste jag själv innan jag startade bloggen så jag har inte själv skrivit om dem här. Men nu känner jag att det inte är helt omöjligt att jag kommer att börja läsa om hans böcker för jag känner saknad då jag vet att han inte längre finns med oss och kan skriva nytt.

"Hämnden"
"Främlingars hus"
"Dödsmässa"
"En dans på rosor"
"Döden löser alla problem"
"Godmorgon midnatt"
"Dalziels död"

torsdag 14 mars 2013

"I de eviga skogarna" av Fred Vargas (originaltitel: "Dans les bois éternels")

Nu har jag läst en bok av för mig en ny författare. Fred Vargas beskrivs på omslaget som Frankrikes okrönta deckardrottning. Jag har inte så många franska författare att jämföra med men "I de eviga skogarna" är en helt okej deckare. Jag tycker speciellt om karaktärerna som alla är speciella på sitt eget vis men är inte lika förtjust i alla rim och verser som hela tiden vävs in i dialogerna. Storyn är helt okej men emellanåt blev det lite segt men trots det så ville jag ändå läsa vidare.
Kommissarie Adamsberg har nyligen flyttat in i sitt nya hus och hans nya granne upplyser honom om att en ondsint nunna som mördades på 1700-talet spökar i huset. Samtidigt jobbar Adamsberg och hans kollegor med ett fall där två män fått sina halsar avskurna. De visar sig snart att männen lejts av någon för att gräva upp en grav. Men när de undersöker graven så verkar det varken som om något tagits därifrån eller lämnats kvar. Poliserna förbryllas av det hela. När de så får veta att en seriemördare som Adamsberg gripit rymt från fängelset så riktas misstankarna mot henne...

"I de eviga skogarna" skiljer sig från många andra deckare jag läst och det beror säkert på att den utspelar sig i en för mig annorlunda miljö. Jag är glad att jag köpte den och har läst den och jag utesluter inte att jag kommer läsa mer av Fred Vargas framöver.

lördag 9 mars 2013

"Mercurium" av Ann Rosman

Då har jag äntligen läst ut en bok igen! Återigen blev det Ann Rosman och den här gången "Mercurium" som är fjärde boken i serien om polisen Karin Adler. Återigen är jag imponerad av Rosmans förmåga att binda ihop nutid och dåtid. Här tycker jag också att hon lyckats få till en intressant nutida story även om mycket av fokus ligger på det som hände på 1800-talet.
Den adliga kvinnan Metta Fock blir anklagad för att ha mördat sin man och två av sina barn. Läsarna får följa det som händer fram till anklagelserna och det som sker efter det att hon åtalats. Hon nekar ihärdigt till att ha mördat dem och det hela slutar med att hon sätts på Carlstens fästning på bekännelse, vilket innebär att hon ska sitta inlåst där till dess att hon erkänner. 2011 ska en ung juridikstuderande kvinna som skoluppgift ta sig an ett gammalt fall och hennes adliga farfar gör henne intresserad av fallet Metta Fock. Samtidigt utspelar sig en arvstvist på Stola herrgård. Carl-Henrik Ekeblad bestrider sin fars testamente som säger att alla tillgångar ska delas lika mellan honom och syskonen Hugo och Maud. I stället ansöker Carl-Henrik om att få fideikommisset förlängt vilket skulle göra att han själv ärver allt. Mitt i allt detta så bjuds den adliga eliten in till en maskerad på Carlstens fästning och under festen mördas två personer. Karin Adler och hennes kollegor får ett begränsat antal misstänkta eftersom portarna varit låst under kvällens tillställning. Men det gör inte det hela så mycket enklare för det är drygt 100 personer som vistats innanför fästningens väggar och de mördade verkar ha haft gott om fiender...

Jag tycker absolut att Ann Rosmans böcker är läsvärda. Inte minst "Mercurium".
Tidigare läst av denna författare:
"Fyrmästarens dotter"
"Själakistan"
"Porto Francos väktare"

lördag 2 mars 2013

Just nu läser jag "Mercurium" av Ann Rosman

Det har inte blivit så mycket läsning de senaste veckorna för min del men nu hoppas jag hitta tiden till att läsa de böcker jag fyndat på rean och några andra nyligen införskaffade böcker. Här är ett litet smakprov på boken jag läser just nu: