Sök i den här bloggen

Translate

tisdag 30 december 2014

"Monogrammorden" : ett nytt fall för Hercule Poirot av Sophie Hannah (originaltitel: "The Monogram Murders")

Det här är första gången som Agatha Christies arvingar har ställt sig bakom en utgivning av en helt ny roman som bygger på en av hennes karaktärer. Sophie Hannah har alltså skrivit ett helt nytt Hercule Poirot-mysterium och det tyckte jag lät lockande. Tyvärr så har resultatet blivit mer Agatha Christie än Agatha Christie själv... Det är alldeles för omständligt och boken hade verkligen vunnit på att vara ungefär 100 sidor kortare för som det är nu så har man som läsare väldigt svårt att hänga med i alla sammanfattningar av hur mycket Poirot och hans vän från Scotland Yard lyckats lista ut.

Hercule Poirot intar sin sedvanliga torsdagsmiddag på Pleasant´s Coffee House då en kvinna rusar in genom dörren. Hon är uppskakad och verkar vara förföljd. Poirot sätter sig med henne och hon säger att hon vet att hon kommer att bli mördad och att Poirot måste lova att inte leta efter hennes mördare eftersom hennes död kommer att innebära att rättvisa har skipats. Samma kväll hittas tre lik på Bloxham Hotel. I vart och ett av likens munnar finns en manschettknapp med monogrammet PIJ. Poirot ser ett samband mellan händelserna och kämpar för att lösa mysteriet innan ett fjärde offer skördas...

"Monogrammorden" är en pusseldeckare men tyvärr så har pusslandet tagits för långt. Om det kommer att ges ut fler böcker om Agatha Christies karaktärer av Sophie Hannah så hoppas jag att hon lugnar ner sig lite i sina ansträngningar att efterlikna den suveräna legenden. Min sista bok för året blev alltså en besvikelse så jag hoppas i stället att det nya året får starta med en riktig höjdare. Vad det är för bok får ni veta senare. Gott Nytt År!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar