Sök i den här bloggen

Translate

måndag 31 mars 2014

"Livrädd" av S.J. Bolton (originaltitel: "Dead Scared")

Oj det här är spänning från första till sista sidan... Riktigt nervkittlande och det kryper in under skinnet på en. Precis som en bra deckare ska vara med andra ord! "Livrädd" är den andra delen om den unga kriminalpolisen Lacey Flint. Jag funderade ett tag på att köpa den första boken, "Nu ser du mig", men det blev aldrig av. Nu kommer den dock att sättas upp på inköpslistan.

En självmordsvåg verkar svepa över Cambridges college. Självmorden är varierande och ganska spektakulära och alla begås av studenter som haft problem med sin psykiska hälsa. Eftersom det börjar bli svårt att tro på att det rör sig om så pass många självmord blir Lacey placerad där under cover för att se om hon kan lista ut vad som pågår. Det dröjer inte speciellt länge förrän hon själv börjar drömma konstigt och känna sig hängig. Kommer hon komma sanningen på spåret innan det är för sent?

S.J. Bolton kan verkligen fängsla läsare med sitt sätt att lägga upp historien och berätta den på. Jag är mycket imponerad och som jag skrev ovan så kan jag utlova spänning under alla 411 sidorna. "Livrädd" är en bok som jag varmt rekommenderar till alla som älskar deckare!

torsdag 27 mars 2014

"Du går inte ensam" av Mari Jungstedt

Efter den förra boken kände jag att det var dags att satsa på ett säkert kort. Mari Jungstedt skriver lättlästa och hyggligt spännande deckare och "Du går inte ensam" är inget undantag. Utan problem läste jag ut den på en dag.

En septembermorgon försvinner 3-årig Vilma från den skönhetssalong där hennes mamma arbetar. Det finns inga vittnen som sett något och polisen har inga spår att gå på. Karin Jacobsson leder utredningen eftersom Anders Knutas är halvtidssjukskriven på grund av depression. När sedan en fyraårig flicka försvinner då hennes familj besöker den årliga höstmarknaden ökar pressen på poliserna att hitta den person som ligger bakom kidnappningarna.

Jag gillar som sagt Jungstedts böcker eftersom de är underhållande, spännande och väldigt lättlästa. Jag har fortfarande en del böcker att läsa ifatt i den här serien och ser fram emot att göra det. Till er som ännu inte upptäckt dem kan jag rekommendera dem till semestern. Det är perfekta böcker att läsa i hängmattan i sommar!

söndag 23 mars 2014

"Kreugermorden" av Hans-Olov Öberg

Andra reaboken är en bok som jag inte riktigt fått grepp om trots att den nu är utläst. "Kreugermorden" börjar trögt och språket flöt inte utan det kändes allmänt svårläst. Dessutom kändes intrigen lite knepig och inte speciellt intressant men trots det så läste jag vidare. Sammanfattningsvis så får intrigen ett stort minus, men trots det är det spännande och man vill verkligen veta hur det ska sluta. Språket får minus eftersom det inte riktigt flyter och det är faktiskt riktigt slarvigt emellanåt då det saknas punkter vid meningsslut.

Elof Edgren har ägnat stor del av sitt liv åt att bedriva en privat utredning kring historien om finansmannen Ivar Kreuger. När han kontaktar frilansjournalisten Micke Norell och påstår sig ha bevis för att saker inte är som det tidigare sagts startar han något som kommer få oanade konsekvenser. En nära vän till Norell mördas och Edgren själv försvinner spårlöst. Detta gör att Norell bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen är i görningen. Det leder honom till New York, Istanbul och vidare till Italien. Kommer han hinna ta reda på vad det är som händer innan det är för sent för Edgren?

"Kreugermorden" gör mig tyvärr inte speciellt sugen på att läsa fler böcker av Hans-Olov Öberg. Nu hoppas jag på att nästa bok i reahögen kommer hålla högre klass!

måndag 17 mars 2014

"Prästens lilla flicka" av Susan Casserfelt

Då var första reaboken utläst! Den får nog räknas som ett okej fynd i alla fall. "Prästens lilla flicka" är den första boken i en planerad serie om polisen Kajsa Nordin och konstnären Zeta. Jag tycker att Susan Casserfelt här har lagt grunden till något som kan bli riktigt bra, men det saknas något för att kunna ge boken mer än godkänt.

Modotränaren Sten-Åke "Tåget" Wallbäcks 16-åriga dotter Josefin försvinner spårlöst inför O-vik cup. Tidigare har tränaren utsatts för hot och till att börja med tror man att de båda händelserna kanske hör ihop. Polisaspiranten Kajsa Nordin gräver i försvinnandet och det rör upp en massa hemligheter som inte är så vackra. Samtidigt som polisen utreder försvinnandet får konstnären Zeta, vars riktiga namn är Lena Wallbäck, besök av en mystisk ung man. Han tränger sig in i hennes hem på Mariatorget i Stockholm. Han beter sig underligt och Zeta förstår så mycket som att han känner hennes brorsdotter och att mannen befinner sig på flykt...

Jag ger som sagt denna bok betyget godkänt och jag tror att de kommande böckerna har potential att bara bli bättre och bättre. Intrigen i boken är spännande och storyn är välskriven. Om Casserfelt bara får till det där lilla extra så tror jag mycket på detta. Jag vill i alla fall läsa nästa bok också för jag är lite nyfiken på hur författaren har tänkt sig fortsättningen.

söndag 9 mars 2014

"Ett litet snedsprång" av Denise Rudberg

För ett tag sedan läste jag andra boken, "Två gånger är en vana", i den här serien av Denise Rudberg. Jag tyckte att den var behaglig och trevlig att läsa och bestämde mig för att läsa fler av dem. Nu har jag läst "Ett litet snedsprång" som är första boken i serien. Den är precis som första boken lätt att läsa och hyggligt spännande. Jämfört med en del andra deckare så händer det kanske inte så mycket i dessa böcker utan de är utfyllda med mycket av karaktärernas privatliv men det kan vara skönt att blanda ut läslistan med lite lugnare böcker.

Marianne Jidhoff är nybliven änka och blir övertalad att komma tillbaka till sitt jobb som åklagarsekreterare. Hennes avlidna make var riksåklagare och hade under deras äktenskap en hel del ganska kända otrohetsaffärer vilket gör att det inte är helt enkelt för Marianne att komma tillbaka. Men då vännen och åklagaren Olle Lundqvist ber henne göra det för att hjälpa honom komma till rätta med de läckor som finns inom organisationen kan hon inte säga nej. Hon får arbeta tillsammans med Torsten Ehn på Rikskriminalen och hans nya partner Augustin Madrid. Deras första fall blir att utreda mordet på en finansman på Östermalm. Snart leder spåren dem mot en sektliknande organisation där bara den som kan betala bra får vara med.

"Ett litet snedsprång" får betyget godkänd och jag kommer att fortsätta läsa Rudbergs elegant crime-böcker. Men nu ska jag ge mig på bokreafynden (för jag hoppas att det är fynd jag gjort...)

söndag 2 mars 2014

"Glasverandan" av Ann Cleeves (originaltitel: "The Glass Room")

Då var OS över och jag har läst en bok igen! Den lilla pausen på två veckor gjorde mig sugen att läsa igen och den första boken blev en Vera Stanhope-deckare av Ann Cleeves. "Glasverandan" är en klassisk mordgåta där morden sker i ett hus där det hålls en skrivarkurs och då det därmed finns ett begränsat antal misstänkta.

Kriminalkommissarie Vera Stanhope övertalas av hennes granne Jack att ta reda på vart hans frun Joanna har tagit vägen. Vera luskar lite och kommer fram till att Joanna befinner sig i Skrivarstugan där kursen Short cuts hålls. Vera beger sig dit men innan hon ger sig till känna kollar hon omgivningarna. Helt plötsligt hörs ett skärande skrik och Vera beger sig in i huset där hon får veta att man hittat en mördad man i husets glasveranda. Detta är början på denna mordgåta där misstankarna riktas först mot Joanna men sedan mot flera av de andra som befinner sig i Skrivarhuset.

Jag gillar "Glasverandan", dels för att det är en bok där man själv kan följa ledtrådarna och försöka lista ut hur det hänger ihop men också för att karaktärerna och författarens sätt att berätta gör den intressant och spännande att läsa.