Sök i den här bloggen

Translate

söndag 27 december 2015

"Den fallande detektiven" av Christoffer Carlsson

Enda sedan jag såg "Deckarna" på SVT har jag funderat på att läsa något av Christoffer Carlsson. Att det blev just "Den fallande detektiven" beror på att den börjar på natten till Lucia och därför passar alldeles utmärkt att läsa just nu. Jag är väldigt kluven i mitt omdömde för samtidigt som det är en mycket bra, spännande och välberättad historia är boken inte helt lättläst och emellanåt svår att "fastna" i. Trots detta ville jag läsa vidare och utöver spännande är storyn också aktuell och intressant.

En forskare mördas natten till Lucia. Offret heter Thomas Heber och hans forskningsämne är sociala rörelser vid Sociologiska institutionen på Stockholms universitet. Leo Junker och Gabriel Birck som utreder fallet inser att Heber varit i kontakt med höger- och vänsteraktivister. Han har träffat dem och intervjuat dem men i dokumentationen omnämns de endast som siffror. Junker inser snabbt att Heber varit på väg att träffa en av dem då han mördades. Frågan är bara vem som döljer sig bakom siffran och om den personen kan vara mördaren.

Att "Den fallande detektiven" var lite svårläst för mig kan bero på att jag inte läst Carlssons första bok, "Den osynlige mannen från Salem", för en del av historien refererar tillbaka till den. Om jag kommer läsa fler av böckerna i den här serien vet jag inte, men det är inte omöjligt. Som mellandagsbok passar "Den fallande detektiven" alldeles utmärkt!

1 kommentar: