Sök i den här bloggen

Translate

lördag 28 mars 2015

"Grottmannen" av Jørn Lier Horst (originaltitel: "Hulemannen")

"Grottmannen" är Jørn Lier Horsts andra bok i serien om polisen William Wisting. Jag läste den första delen, "Jakthundarna" (klicka på titeln för att läsa om den), förra året och tyckte att den var okej, men att den saknade det där lilla extra. Jag bestämde mig för att jag ville läsa fortsättningen och nu har jag alltså gjort det. Betyget för "Grottmannen" blir detsamma som för den första boken. Storyn är helt okej och det är ganska spännande, men det lyfter inte riktigt...

Den erfarne utredaren William Wistings granne har hittats död i fåtöljen framför TV:n. Mannen har varit död i fyra månader men ingen har saknat honom. Williams dotter Line, som är journalist på VG, bestämmer sig för att skriva om mannen. Hon vill berätta hur det kan komma sig att någon blir så ensam i dagens samhälle att ingen reagerar på att man varit död i fyra månader. Hon intervjuar folk som känt mannen tidigare i livet, skolkamrater och grannar m.fl. Samtidigt hittas även ett annat fyra månader gammalt manslik. Wisting och hans kollegor hittar en broschyr på kroppen. På broschyren finner man ett fingeravtryck tillhörande en av USA:s mest eftersökta seriemördare. Vad är kopplingen mellan dessa män? FBI ansluter till utredningen och snart är jakten i full gång.

Trots att jag inte blir så där jätteimponerad av de här böckerna så tror jag att jag kommer att läsa mer om det kommer en fortsättning. Det känns fortfarande som att det finns potential att bli riktigt bra.

Här berättar författaren själv om boken:



tisdag 24 mars 2015

"Den man älskar" av Mari Jungstedt

Nu har jag läst den tolfte delen i Mari Jungstedts serie om Anders Knutas. Det här är lättlästa deckare och "Den man älskar" håller samma stil som de tidigare böckerna (läs om dem nedan). Jag läste den i storpocket och det är verkligen ett format jag gillar. Texten är lagom stor och en storpocket är viktmässigt lätt  - helt enkelt perfekt!

När mäklaren Sanna Widding inspekterar en gammal anrik gård i Bunge blir hon överfallen och mördad med en slaktmask. När Knutas och hans kollegor börjar utreda fallet visar det sig att de tre syskon som ärvt gården är oense om ifall den ska säljas eller inte. I familjens historia gömmer sig en hel del hemligheter som börjar sippra upp till ytan och mördaren är inte färdig...

Jungstedts böcker är underhållande och bra berättade. Vill man ha lättlästa och spännande deckare så ska man absolut välja den här serien.

Tidigare böcker i denna serie (klicka på titlarna för att läsa om dem):
"Den du inte ser"
"I denna stilla natt"
"Den inre kretsen"
"Den döende dandyn"
"I denna ljuva sommartid"
"Den mörka ängeln"
"Den dubbla tystnaden"
"Det fjärde offret"
"Den farliga leken"
"Den sista akten"
"Du går inte ensam"

torsdag 19 mars 2015

"Falska kvinnor" av Rebecca Chance (originaltitel: "Bad Girls")

För ett tag sedan läste jag "Svarta änglar" av Rebecca Chance. Jag tyckte att den var bra och underhållande trots att det inte direkt är "min" genre. Så jag bestämde mig för att läsa något mer av henne och nu har jag läst "Falska kvinnor". Den är inte alls lika rolig och bra som "Svarta änglar" men den är okej.

Supermodellen Amber, strippan Skye, den värlsberömda filmstjärnan Joe och kändisdottern Petal checkar alla in på kliniken Cascabel i Los Angeles. På kliniken behandlas alla möjliga former av beroenden och de är alla där av olika orsaker. Vissa har mer genuina skäl än andra. När hemligheter och beroenden kommer upp på ytan vaknar känslor till liv, både farliga och fina... och vistelsen på kliniken kommer att förändra livet för dem alla...

Nu dröjer det nog ett tag innan jag ger mig på en bok av den här författaren igen men det är inte omöjligt att jag kommer att läsa mer av henne. "Falska kvinnor" är en hyggligt underhållande bok men den är inte alls lika kvick som "Svarta änglar".

lördag 14 mars 2015

Ny spänning på Svt - "The team"

I går kväll hade serien "The team" premiär på Svt1. I rollistan finns bl.a. Alexandra Rapaport och Lars Mikkelsen. Jag tycker att den var ganska bra och fortsätter den så kommer jag att följa den.

Det hela börjar med att tre prostituerade kvinnor (en i Antwerpen, en i Berlin och en i Köpenhamn) dödas på liknande sätt. JIT-gruppen (Joint Investigation Team) upptäcker att de känner varandra och misstänker först en belgisk journalist men när ytterligare en kvinna mördas och journalisten kidnappas får de tänka om.



Första avsnittet finns att se på SvtPlay. Nästa avsnitt visas på fredag (20/3) kl. 22.00.

torsdag 12 mars 2015

"Himlen är alltid högre" av Jonas Moström (ljudbok)

Jag har lyssnat på Jonas Moströms bok "Himlen är alltid högre". Det är första gången jag läst/lyssnat på en bok av den här författaren och jag måste säga att storyn passade mycket bra som just ljudbok. Den är inläst av Marie Richardson och hon gör det mycket bra och har en röst som passar utmärkt till detta.

Nathalie Svensson är överläkare och landets främsta expert på psykopater. Hon är en nyseparerad tvåbarnsmamma och börjar äntligen trivas med livet. Hon har skaffat sig en lägenhet i Stockholm och där tillbringar hon den mesta tiden då hon inte har barnen hemma i Uppsala. En sen kväll då hon är på väg hem efter en misslyckad date får hon ett sms från Rickard Ekengård, en berömd skådespelare som hon haft ett one night stand med. Han vill träffas vid Karlaplan och hon går med på det. Men mötet blir inte alls vad hon trodde. I stället blir hon vittne till hur Rickard blir skjuten och slängd i fontänen. Mordet är nästan identiskt med det som hände hennes stora kärlek Adam för tio år sedan. Nathalie blir skärrad och snart börjar det hända andra skumma saker i hennes liv. Finns det kopplingar mellan det som sker nu och det som hände med Adam?

"Himlen är alltid högre" är första delen i en ny serie om Nathalie Svensson. Jag tror att jag kommer att läsa eller lyssna på nästa del då den kommer. Jonas Moström har tidigare skrivit serien om läkaren Erik Jensen och kriminal-kommissarie Johan Axberg. Dessa böcker har jag inte läst men nu känner jag att det inte är omöjligt att jag kommer att göra det.

måndag 9 mars 2015

Har ni missat "Grantchester" på svt?

Jag gillar verkligen serien "Grantchester" som visas på svt1 på lördagar. Som vanligt när det gäller brittiska kriminalserier så är den väldigt välgjord med fina miljöer och bra skådespelarinsatser. En av mina personliga favoriter, Robson Green, spelar polisen som tillsammans med en präst (spelad av James Norton) löser mord. Alla tidigare avsnitt finns att se på Svt Play.



lördag 7 mars 2015

"Spionen som kom in från kylan" av John Le Carré (originaltitel: "The spy who came in from the cold")

Nu har jag läst ännu en av Albert Bonniers Klassiker nyutgivna deckarklassiker, "Spionen som kom in från kylan". Det är första gången jag läser något av John Le Carré och jag måste säga att det är en väldigt lättläst bok. Den är inte jättespännande men lite intressant och den har definitivt ett ganska överraskande slut.

Alec Leamas har varit med länge och inser att slutet är nära. Det brittiska spionnätet i Tyskland är söndertrasat och han återvänder till London. Där vill man dock inte släppa in honom i värmen utan de vill att han ska hjälpa till med att hämnas på den man som orsakat de stora förlusterna. De vill helt enkelt att han ska återvända till Berlin. Det är ett riskfyllt uppdrag och det är alla inblandade medvetna om. Ska operationen lyckas eller kommer den att genomskådas?

Jag tycker att "Spionen som kom in från kylan" är en underhållande bok och överraskande slut ger alltid en liten piff åt en historia. Gillar man spionromaner så ska man definitivt läsa den här boken, om man nu inte redan gjort det...

måndag 2 mars 2015

"En mörkare himmel" av Mari Jungstedt och Ruben Eliassen

"En mörkare himmel" är en lättläst och ganska underhållande bok. Men är man ute efter nervkittlande spänning så ska man nog välja något annat för historien är ganska förutsägbar och jag kunde ganska snabbt räkna ut vem mördaren var. Boken är den första delen i en serie, Gran Canaria-serien,  av Mari Jungstedt och Ruben Eliassen. Som jag skrev här ovanför så är den lättläst och jag läste ut den på en dag och det var inte för att jag inte kunde lägga den ifrån mig.

En svensk kvinna hittas mördad på klipporna i hamnen i Arguineguin på södra Gran Canaria. Hon är naken och kroppen verkar ha arrangerats. Polisen Quintana leder mördarjakten. Han har ett gott öga till den svenska journalisten Sara Moberg, som är bosatt på ön med sin familj. Av bl.a. den anledningen utbyter de information och samarbetar kring fallet. De får också hjälp av en f.d. norsk polis, Kristian Wede. Han är nyanställd vid det norsksvenska konsulatet och får i uppdrag att hålla kontakt med såväl utredarna som offrets familj. Kommer de att hitta mördaren innan han/hon slår till igen?

Det blir ett medelbetyg för "En mörkare himmel". Jag saknar överrasknings-moment och så är den inte tillräckligt spännande för att få ett högre betyg. Jag tror dock att jag kommer att läsa även nästa del för att se om serien tar sig lite.