Sök i den här bloggen

Translate

söndag 30 augusti 2015

"Från och med du" av Mhairi McFarlane (originaltitel: "Here's looking at you")

Det händer inte så ofta men någon gång då och då läser jag något annat än deckare och thrillers. "Från och med du" av Mhairi McFarlane fick jag i somras i födelsedags-present av en god vän till mig och nu när jag läst den kan jag sammanfatta den som underhållande om än lite klichéartad. Den är lättläst och välskriven men som så ofta när det gäller sådana här böcker så är det ganska lätt att räkna ut hur den ska sluta. Men det är väl också lite charmen med dem! På framsidan står det "Från och med du" kommer att få dig att skratta ena sekunden och gråta nästa men riktigt så gripande tycker jag aldrig att den blir.

Anna Alessis är dryga 30 år och försöker via nätdejting att hitta den rätte. Det går inte direkt jättebra men trots det har hon inte gett upp. Hon har underbara vänner och en familj som alltid finns där för henne och hon gillar sitt jobb. På en klass-återträff står hon återigen öga mot öga med de personer som mobbade henne som barn och lite chockartat förstår hon att de inte känner igen henne. En av de som gjorde livet surt för henne är James Fraser som hon var förälskad i då hon var en tjock och ful tonåring medan han var snygg och populär. Deras vägar möts igen via deras arbeten och Anna låter honom sakta komma in i hennes liv. Anna ställs inför frågor som om människor verkligen kan förändras så mycket och kommer hon kunna lita på honom i längden? Men framför allt vad som kommer att hända om han kommer på vem hon är...

"Från och med du" är en bok som berör lite men inte griper tag i en. Mobbing är en allvarlig fråga men boken fokuserar inte så mycket på den biten. Det blir mer en kärlekshistoria och den är som sagt underhållande och gillar man romantik kryddad med djup ska man absolut läsa den!

Och till min väninna - Tack för födelsedagspresenten!! :)

lördag 22 augusti 2015

"Glöm inte att låsa" av Elizabeth Haynes (originaltitel: "Into the darkest corner")

Den här boken har jag länge velat läsa men av någon anledning har den hela tiden flyttats neråt på prioriteringslistan... Nu är jag jätteglad att jag äntligen läst "Glöm inte att låsa" för det är verkligen en mycket bra bok och den är ruggigt spännande. Jag gillar upplägget då storyn hela tiden pendlar mellan då och nu. Det gör det om möjligt ännu mer spännande och detta trots att man redan från början vet delar av vad som har hänt tidigare. Alltså har Elizabeth Haynes skickligt lyckats bygga upp intrigen och berättar den på ett perfekt sätt.

Party- och singeltjejen Cathy Bailey gillar att festa och umgås med sina vänner på fritiden. De besöker ofta stadens uteställen och Cathy gillar att flirta och träffa nya människor. Men så möter hon Lee och allt förändras. Först är han bara charmig, även om han har en sida som han döljer för henne. Men snart börjar hon upptäcka saker som verkar lite konstiga. Bl.a. förföljer han henne på dagarna och kontrollerar vad hon gör men han har också varit hemma hos henne då hon jobbat och flyttat runt saker i hennes bostad. Men eftersom hon själv älskar honom och hennes vänner verkar avguda honom så tar hon inte så allvarligt på det. Det gör att då hon verkligen inser att hon är i fara så har hon ingen att vända sig till för att få hjälp. Hennes vänner tror helt enkelt inte på det hon berättar. Då beslutar hon sig för att hon ska försöka fly. Men kommer hon klara det med tanke på att Lee kontrollerar precis allt hon gör?

"Glöm inte att låsa" är en bok man bara måste läsa om man läser deckare och thrillers! Jag tänker absolut att läsa mer av Elizabeth Haynes!

tisdag 18 augusti 2015

"Dominodöden" av Jonas Moström

För ett tag sedan lyssnade jag på "Himlen är alltid högre" och tyckte att den var bra. Det var första delen i en ny serie och nu har den andra delen, "Dominodöden", kommit och jag har precis läst den. Jag tycker att serien håller och jag kommer att fortsätta att följa psykiatrikern Nathalie Svensson och kommissarie Johan Axberg. Jag har inte läst Jonas Moströms tidigare serie men därifrån känner ni som läst den igen karaktären Axberg.

Två läkare på Sundsvalls sjukhus försvinner spårlöst från kulvertarna under sjukhuset. Den ene av dem är kommissarie Johan Axbergs bästa vän Erik Jensen. När den ene av läkarna, Thomas Hoffman, hittas torterad och mördad ber Sundsvallspolisen Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp om hjälp och det innebär att Nathalie Svensson och hennes kollegor beger sig dit. Men Nathalie har också privata skäl att åka för hennes lillasyster Estelle, som också jobbar på Sundsvalls sjukhus, har bett henne att komma och hjälpa henne. Hon har nämligen en affär med Erik Jensen och har snärjt in sig i lögner då polisen förhörde henne. Samtliga som jobbar med fallet vet att klockan tickar och de måste jobba fort om de ska lyckas hitta Erik innan det är för sent...

"Dominodöden" får godkänt med ett litet plus efter för historien håller bra tempo genom hela boken och spänningen stegras hela tiden. Den kanske inte kryper in under skinnet på en men den är definitivt underhållande! Om ni vill läsa om den första boken i serien så klicka på titeln i början av detta inlägg.

lördag 15 augusti 2015

"De öde fälten" av Elly Griffiths (originaltitel: "The Ghost Fields")

Attans vad besviken jag blev på den sjunde boken i Elly Griffiths serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Under första halvan av "De öde fälten" händer det inte speciellt mycket utan det känns mest som ett relationsdrama. Sedan exploderar historien i en liten smäll då det plötsligt händer en massa saker på en och samma gång men det är tyvärr trots det inte något som griper tag i en. Nu är inte de tidigare böckerna direkt superspännande heller men de är mer intressanta än den här...

Ett flygplan från andra världskriget hittas på en byggarbetsplats. Grävmaskinisten får en chock då han ser att piloten fortfarande sitter kvar i planet. Kommissarie Nelson kallas till platsen och han i sin tur ringer efter Ruth. Ganska snabbt kan hon fastställa att piloten inte hör hemma i planet utan måste ha flyttats dit på senare tid. Efter ett tag kan han dock identifieras och han tillhör den anrika släkten Blackstock och han var verkligen pilot under världskriget men för amerikanerna dit han hade emigrerat. Detta är upptakten till att släkten Blackstocks hemligheter börjar sippra upp till ytan och det gör att någon verkar vara villig att göra precis vad som helst för att låta dem stanna i det förflutna, t.o.m. begå mord...

Jag hoppas att Griffiths hade en svacka när hon skrev den här boken för jag tycker att hon normalt skriver intressanta mordgåtor som jag vill läsa. Jag kommer att ge nästa bok en chans i alla fall!

Läs om de tidigare böckerna i denna serie genom att klicka på titlarna nedan:

"Flickan under jorden"
"Janusstenen"
"Huset vid havets slut"
"Känslan av död"
"En orolig grav"
"De utstötta"

söndag 9 augusti 2015

"Bombmakaren och hans kvinna" av Leif GW Persson

Inte rafflande spänning men underhållande! Så kan man sammanfatta "Bombmakaren och hans kvinna". Som vanligt när det gäller Leif GW Persson så finns det en hel del ironi och sarkasm i boken och det kryddar verkligen historien som samtidigt är ganska intressant. Boken är dryga 500 sidor lång och i början kändes den lite seg men så släppte det, historien tog fart och helt plötsligt hade jag läst ut den. Det är absolut ett bevis på att Persson är en bra berättare.

Säkerhetspolisens operativa chef, Lisa Mattei, skickas av sin generaldirektör till England där hon ska träffa något av sin motsvarighet. Han har intressanta uppgifter om att en svensk medborgare planerar ett attentat mot Solliden under nationaldagsfirandet. Lisa Mattei åker hem och drar igång en utredning på bred front. Det är allt från yttre spaning mot den misstänkte och hans familj till inre spaning. Ganska snabbt ser man tecken på att utredningen läcker och det verkar som om det finns en mullvad inom Säpo. Kan Mattei och hennes kollegor stoppa attentatet och dessutom hitta mullvaden i tid?

Jag rekommenderar "Bombmakaren och hans kvinna" om man vill bli underhållen av en roman om brott (som det står på framsidan av boken) som kryddas av lite samhällskritik och humor. Jag gillar definitivt den här boken! Nedan kan ni läsa om andra böcker av Leif GW Persson som jag läst. Klicka bara på titlarna så kommer ni till dessa inlägg.

"Den döende detektiven"
"Den sanna historien om Pinocchios näsa" 

Trailern för den här boken:



fredag 7 augusti 2015

"Ni älskar dem inte" av Belinda Bauer (originaltitel: "Finders Keepers") - ljudbok

Nu på semestern har jag lyssnat på "Ni älskar dem inte" av Belinda Bauer när jag legat i solstolen och den här boken tycker jag faktiskt fungerar väldigt bra som ljudbok. Uppläsare är Torsten Wahlund och till detta uppdrag passar han väldigt bra. Handlingen är spännande och engagerande och jag tappade aldrig tråden, vilket annars är lätt att göra just då man lyssnar på en ljudbok som inte håller spänningen uppe. 

Jess sitter i bilen och väntar på sin pappa. Plötsligt kommer någon upp utanför bilen och hon hinner knappt reagera förrän starka händer drar ut henne. När hennes pappa kommer tillbaka hittar han en liten lapp på ratten där det står "Ni älskar henne inte". Polisen tror först att Jess kan ha rymt men hennes föräldrar hävdar att hon inte skulle göra det. Lappen talar dessutom emot det. När också nioårige Pete försvinner då han sitter ensam i familjens bil och ännu en lapp med budskapet "Ni älskar honom inte" hittas på den ratten förstår man att en kidnappare är i farten. Det kommer dock inga krav på lösensummor utan i stället fortsätter fler barn att försvinna. Denna högsommar i Exmoor blir inte som vanligt och folk är rädda. Vart har barnen förts och varför? Och vem är det som tar dem?

Jag har tidigare läst två böcker av Belinda Bauer. Läs vad jag tyckte om dem genom att klicka på titlarna nedan. "Ni älskar dem inte" är absolut värd att läsa eller lyssna på och den får ett bra betyg av mig. 


tisdag 4 augusti 2015

"Mordet på Orientexpressen" av Agatha Christie (originaltitel: "The Murder on the Orient Express")

Ännu en av dessa klassiska mordmysterier är nu omläst! Den här sommaren kan jag bara inte få nog av Agatha Christie! "Mordet på Orientexpressen" är en av dem jag tycker mest om eftersom den är lite extra klurig. Jag är så glad att Bookmark ger ut dessa vackra nyöver-sättningar nu under 125-årsjubileumet! Annars så är jag inte säker på att jag läst så många av Christies mordgåtor denna sommar.

Trots att det inte är högsäsong är det fullbokat i den vagn på Orientexpressen som Hercule Poirot ska färdas med då han brådskande behöver bege sig hem till London. Av den anledningen får han en oväntad kupékamrat det första dygnet. Järnvägsföretagets chef, som är en vän till Poirot, är också med på tåget och under en måltid konstaterar de två att det är en osannolik blandning folk på tåget. När det sedan sker ett mord måste Poirot försöka ta reda på vem eller vilka som kan ligga bakom brottet...

Jag lovar att det kommer att dyka upp fler av nyöversättningarna här under året och de jag redan läst kan ni läsa om genom att klicka på titlarna nedan:

"Huset på udden"
"Poirots jul"
"Döden på Nilen"
"Badortsmysteriet"

söndag 2 augusti 2015

"De tysta" av Björn Hellberg

Tyvärr så känns det här mer som en komedi än en deckare. Den främsta anledningen är att Björn Hellberg använder samma språk och val av ord oavsett om det är en äldre person, en yngre eller ett barn som pratar. Det gör att man nästan hela tiden sitter och småler. Nu brukar jag inte läsa hans böcker utan "De tysta" fick följa med då jag behövde en fjärde bok när Adlibris lockade med 4 pocket för 99 kr. Kanske riktar han sina böcker till en lite äldre läsargrupp...

En sen oktoberkväll skräms den äldre mannen Nils-Gabriel Husar av ljud i hans hus. Ungefär samtidigt ringer hans son och sonen uppmanar honom att sätta sig i säkerhet, men då Husar är på väg att lämna huset möter han döden. Polisen tror att det rör sig om en hjärtinfarkt men pga av samtalet med sonen vill de inte helt avskriva dödsfallet. När så en av Husars f.d. kollegor vid internatskolan Lyselska skolan också dör under mystiska omständigheter dras en fullskalig mordutredning igång...

Själva ämnet i boken är intressant med tanke på att internatskolorna varit ett hett ämne i Sverige de senaste åren och därför känns det lite synd att man inte riktigt kan ta storyn till sig som just en deckare.