Sök i den här bloggen

Translate

söndag 29 november 2015

"Änglarösten" av Arnaldur Indridason (originaltitel: "Röddin")

Jag vill önska en trevlig första advent med en julig bok av Arnaldur Indridason. "Änglarösten" är en mycket spännande och välskriven bok och handlingen utspelar sig på ett hotell i Reykjavik dagarna runt jul. Den passar alldeles utmärkt att läsa nu om man är på jakt efter lite julkänsla.

Vaktmästaren på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad i det lilla rum i hotellets källare där han bott under flera år. Erlendur och hans kollegor får ta hand om utredningen och när de börjar fråga runt så verkar mannen ha varit omtyckt även om ingen riktigt verkar ha känt honom. När de gräver djupare i mannens liv framkommer det att han varit en lovande barnstjärna som gossopran. Men en dag då han ställde sig på scenen så var rösten plötsligt borta och karriären över. Vad är det som har fått mannen att leva som enstöring under sina vuxna år och vem ville se honom död?

"Änglarösten" är som sagt både spännande och bra berättad och jag tycker lika bra om den här boken som jag gör om de andra böckerna jag läst i den här serien. Läs om dem genom att klicka på titlarna nedan.

Hoppas att ni får en mysig och skön 1:a advent!!

"Glasbruket"
"Frostnätter"
"Mörka strömmar"
"Svart himmel"

torsdag 26 november 2015

"Par i brott" av Agatha Christie (originaltitel: "Partners in Crime")

Andra boken i rad med en skrivmaskin på omslaget!
Det är helt oplanerat - jag lovar! "Par i brott" har aldrig översatts i helhet till svenska tidigare men jag är glad att den blivit det nu. Den är lite annorlunda jämfört med böckerna om Hercule Poirot och Miss Marple och jag gillar den jättemycket. Det är noveller som hänger samman och i början av boken finns ett förord som förklarar lite när det gäller olika karaktärer som dyker upp i historierna, vilket gör boken ännu bättre.

Det unga paret Beresford blir erbjudna att ta över Blunts Briljanta Detektivbyrå och eftersom Tuppence konstaterat att hon är uttråkad och vill ha äventyr så nappar de på det. Tillsammans med maken Tommy ger hon sig i kast med att lösa allt från mord till stölder och försvinnanden med mera. Allt berättas med glimten i ögot och mycket humor.

För ett tag sedan läste jag "Ett vattentätt alibi" som ingår i boken men också givits ut som separat novell nu i år. Jag har nu hittat (för mig) nya fantastiska karaktärer uppfunna av Agatha Christie och jag rekommenderar alla som gillar hennes böcker att göra denna bekantskap om ni inte redan gjort det!

"Par i brott" innehåller följande noveller:
"En fe i lägenheten"
"En kanna te"
"Mysteriet med den rosa pärlan"
"Äventyret med den lömske främlingen"
"Att lura kungen"
"En herre klädd i tidningspapper"
"Fallet med den försvunna damen"
"Blindbock"
"Mannen i dimman"
"Prasslaren"
"Mysteriet på Sunningdale"
"Dödens hus"
"Ett vattentätt alibi"
"Kyrkoherdens dotter"
"Hemligheten på Red House"
"Ambassadörens stövlar"
"Mannen som var nummer 16"

söndag 22 november 2015

"Disclaimer" av Renée Knight (originaltitel: "Disclaimer")

Det här var en spännande ny bekantskap! Renée Knight har skrivit en intressant och på ett sätt gripande bok. Den kanske inte är så nervkittlande men den är spännande på ett annat sätt. "Disclaimer" är bra berättad och lättläst med korta kapitel.

Efter att Catherine och hennes man flyttat till sitt nya hus så hittar hon en bok på nattduksbordet. Hon vet inte var den kommer ifrån och hon är helt säker på att hon inte köpt den själv. När hon börjar läsa den får hon en känsla av igenkännande och snart förstår hon att den handlar om henne själv. Hon har en hemlighet som hon inte berättat för någon på 20 år men det hon läser får henne att inse att någon vet om den och att personen också verkar veta detaljer som borde vara omöjliga för en utomstående att veta. Slutet på boken är skrämmande och nu vet hon att någon vill henne riktigt illa. När hon får veta att hennes vuxna son också fått ett exemplar av boken blir hon ännu mera rädd...

"Disclaimer" är en annorlunda och intressant bok som gör att jag vill läsa mer av den här författarinnan! Och nu när vi närmar oss jul så kan jag rekommendera den som en bra julklapp till deckarälskare!

lördag 14 november 2015

"Eldjägarna" av Mons Kallentoft

Den sista delen i Mons Kallentofts elementserie heter "Eldjägarna" och nu har jag läst ut den. Den är berättad i samma stil som hans tidigare böcker om Malin Fors och den är ganska bra, men det är inte den bästa.

Linköping täcks av brandrök från en storbrand på Tornbyområdet. Det finns en stor explosionsrisk och det sprids en oro bland befolkningen. Ett pojklik har också funnits och det bidrar till den oroliga stämningen. Det är kroppen av en nioårig pojke som dumpats i en container i Sättuna. Bara någon dag senare är det Malin Fors själv som hittar en död och uppbränd kvinnokropp i den skog där pojken brukade leka ensam på kvällar och nätter. Finns det ett samband mellan det som händer i staden? Utredningen för Malin och hennes kollegor utanför landets gränser.

Eftersom jag själv bor i Linköping så är det något speciellt med att läsa de här böckerna. Allt känns så nära. Jag tycker absolut att ni som inte redan stiftat bekantskap med Malin Fors och hennes kollegor ska göra det nu. Det är böckerna i element- och årstidsserierna som handlar om dem. Jag rekommenderar också Hercules-serien som hittills består av böckerna "Zack" och "Leon". Läs om dessa böcker genom att klicka på titlarna nedan.

De tidigare böckerna i denna serie är:
"Vattenänglar"
"Vindsjälar"
"Jordstorm"

Årstidsserien innehåller följande böcker:
"Midvinterblod" (läst innan jag startade bloggen, därav en extern länk)
"Sommardöden" (läst innan jag startade bloggen, därav en extern länk)
"Höstoffer"
"Vårlik"
"Den femte årstiden"

Andra böcker av denna författare:
"Marbella club"
"Zack"
"Leon"

söndag 8 november 2015

På låslistan!

Denise Rudbergs nya bok "När klockan slår fem" står definitivt högt upp på min läslista! Jag har läst alla hennes elegant crime-deckare och gillar dem verkligen! I klippet nedan (från morgonens Nyhetsmorgon i TV4) berättar hon lite om nya boken och hennes författarskap m.m.



Vill ni läsa om de tidigare böckerna i serien om Marianne Jidhoff så klicka på titlarna nedan.

"Ett litet snedsprång"
"Två gånger är en vana"
"Bara tre kan leka så"
"Mellan fyra ögon"

måndag 2 november 2015

"Vinterstängt" av Jørn Lier Horst (originaltitel: "Vinerstengt")

Det här är Jørn Lier Horsts bästa bok hittills! Definitivt. Jag har läst de två första böckerna i denna serie (läs mer om dem nedan) och har sett potential till att det till slut ska bli riktigt bra och nu blev det det! Det är inte så att de två första böckerna är dåliga men det är som att något saknas i dem. "Vinterstängt" har däremot precis allt som en riktigt bra deckare ska ha!

Stugägaren Owe Bakkerud kommer sent en höstkväll ut till sin stuga för att upptäcka att det varit inbrott i stugan. Han ser att det lyser i grannhuset och bestämmer sig för att gå över dit för att se om det varit inbrott även där. Men när han kommer dit hittar han en mördad maskerad man. Chockad kontaktar han för andra gången den kvällen polisen. Ansvarig utredare blir William Wisting och när han kommer till platsen får han veta att stugan där den mördade mannen ligger ägs av en känd TV-profil. Utredningen kommer snart att omfatta en litauisk stöldliga och en ring av narkotikasmugglare. Mitt i allt detta bestämmer sig Wistings dotter, kriminalreportern Line, att lämna sin sambo och tillfälligt bosätta sig i den stuga Wisting nyligen ärvt av sin farbror. Stugan ligger inte mer än några kilometer från mordplatsen vilket oroar Wisting en hel del...

Det här är som sagt en mycket bra och spännande bok som aldrig tappar fart! Eftersom storyn utspelar sig under en höstvecka så är det mycket passande att läsa den nu eftersom det nu är extra lätt att sätta sig in i miljön.

De två tidigare böckerna i serien är "Jakthundarna" och "Grottmannen".