Sök i den här bloggen

Translate

söndag 9 april 2017

"Svarthuset" av Peter May (originaltitel: "The Blockhouse")

Njae... Jag tvekade länge på denna bok eftersom jag tyckte att den kändes så mörk, och då tänker jag inte alls på titeln. Men sedan fick jag, från säkert håll,  höra att den inte är det så jag valde att lyssna på "Svarthuset". Och så mörk som jag trodde är den inte. Däremot så tycker jag att det blev lite för mycket historik från karaktärernas barndom och att storyn på så sätt tappade tempo. Början är bra och slutet är mycket fartfyllt och spännande, men mycket däremellan kändes som en transportsträcka. För min del kan det bero på att jag lyssnade på boken och inte läste den för jag har svårare att komma in i böcker jag lyssnar på, men jag tror trots allt att den hade vunnit på att vara något kortare.

På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, begås ett bestialiskt mord och det är ett mord som har många likheter med ett mordfall i Edinburgh. Edinburghmordet är under utredning av bl.a. kriminalkommissare Fin Macleod som kommer från Isle of Lewis. Av den anledningen skickas han tillbaka till den ö han trodde han lämnat bakom sig. Kan det vara så att det rör sig om samma mördare? Men återkomsten till ön blir också en resa tillbaka till gamla vänner och minnen från barn- och ungdomstiden. Men en del minnen hade Fin helst helt lämnat i det förflutna...

Från mig blir det ett medelbetyg för Peter Mays "Svarthuset", för boken är inte alls dålig. Den är bara inte helt i min smak. Den har däremot fått väldigt fina omdömen från många andra håll. Ljudboken är inläst av Mats Eklund och den är 14 timmar och 1 minut lång. "Svarthuset" är första delen i en trilogi och jag vet faktiskt inte om jag kommer att lyssna på/läsa de andra två böcker.

2 kommentarer:

  1. Japp en del om deras barndom men det har bäring i kommande böcker :)
    Å jag som diggade denna serie skarpt! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag gett upp serien helt, men för tillfället har jag pausat den... Jo lite av deras barndom hade ju bäring på denna bok så jag misstänkte nog att det skulle fortsätta i kommande böcker. Just nu så är det så mycket annat jag vill läsa/lyssna på så vi får se om jag tar upp den här serien igen vid ett senare tillfälle!

      Radera