Sök i den här bloggen

Translate

torsdag 7 september 2017

"Skuggan av tvivel" av Peter Robinson (originaltitel: "Sleeping in the Ground")

Med ett tungt hjärta måste jag erkänna att jag är besviken på en bok av Peter Robinson. Det blev alldeles för mycket gamla minnen, nostalgi, poesi och utsvävningar från själva mordgåtan i senaste boken "Skuggan av tvivel", och det var synd för det var en spännande intrig som beskrevs på baksidan av boken. Dessutom kände jag för första gången när jag läste en av Robinsons böcker irritation över de alldeles för långa kapitlen. Jag gillar, som jag skrivit många gånger, korta kapitel men har alltid förlåtit Robinson för hans ibland dryga 30/40 sidor långa kapitel, men inte denna gången. Det är jobbigt att läsa så långa kapitel och när storyn inte håller så tröttnar man lätt.

Precis då vigseln mellan Laura och Benjamin ägt rum och de kliver ut ur St. Marys-kyrkan i Fortford förbyts glädjen mot skräck och sorg. Först skjuts bruden, sedan brudgummen och sedan fortsätter prickskytten att skjuta mot bröllopsgästerna som lämnat kyrkan. I tumultet dröjer det alltför länge innan någon riktig hjälp når fram till blodbadet. Intendent Allan Banks och hans team påbörjar mördarjakten och snart hittar de ett vittne som antagligen gjort en ganska bra iakttagelse av den som sköt. Banks har själv sorg och minns tillbaka på ungdomen. Samtidigt som han kämpar med sina minnen försöker han driva mordutredningen framåt.

Det är som sagt första gången som jag är riktigt besviken på en bok av denna författare men när jag kollade lite här på bloggen så inser jag att jag redan då jag läste förra boken i serien ("När musiken tystnar") hade lite av samma känsla. "Skuggan av tvivel" är inte dålig, men det är en deckare som tappar fart eftersom det blir så många utsvävningar från huvudhandlingen. Hur jag kommer göra i framtiden med Robinsons böcker får jag helt enkelt se.

"Skuggan av tvivel" finns också som ljudbok. Den är uppläst av Tomas Bolme och den är 15 timmar och 11 minuter lång.

Nedanstående böcker är de av denna författare som jag läst under tiden jag haft denna blogg (läs om dem genom att klicka på titlarna):
"Mörkrets alla färger" (serien om Banks)
"Bad boy" (serien om Banks)
"Roten till det onda" (serien om Banks)
"I mörkret skugga" (serien om Banks)
"Revolutionens barn" (serien om Banks)
"Själens dunkla rum" (serien om Banks)
"När musiken tystnar" (serien om Banks)
"Skuggor på vattnet och elva andra berättelser"
"En förgiftad man"

3 kommentarer:

  1. Jag håller med! Jag brukar älska böckerna av Peter Robinson, men den här var riktigt seg och jag drar mig för att läsa den... Hoppas på att nästa blir bättre... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hoppas också att nästa bok är bättre och mer lik de tidigare böckerna för annars kommer jag nog släppa Robinson...

      Radera