Sök i den här bloggen

Translate

tisdag 31 juli 2018

"De döda små" av Emma Flint (originaltitel: "Little Deaths")

Det här är inte den bästa boken jag läst i sommar men den är intressant och annorlunda och det gjorde att jag ville läsa ut den. "De döda små" av Emma Flint är inte ruskigt spännande utan mer psykologiskt engagerande. Sedan så utvecklas saker inte som man tror och den slutar inte heller så där amerikanskt som den skulle kunna gjort. Boken är enligt mig läsvärd, men man måste vara beredd på att det är en deckare i lite lugnare tempo med mycket utfyllnad av personporträtt av alla olika slag.

Sommaren 1965 vilar en värmebölja över New York och stadsdelen Queens. Servitrisen Ruth Malone har separerat från sin make och bor ensam med sina två små barn. Maken och hon är mitt i en infekterad vårdnadstvist och båda kämpar på varsitt håll om att vinna den. En morgon när Ruth vaknar är hennes båda barn försvunna. Försvinnandet blir snabbt ett polisärende och eftersom Ruth, i folks och polisernas ögon, inte reagerar som en förtvivlad mor bör göra riktas snabbt misstankarna mot henne. När sedan först dottern, och några dagar senare sonen, hittas döda blir Ruth alltså misstänkt för att ha mördat sina barn. En väninna till henne och en ung och oerfaren kvällstidningsreporter har svårt att tro att hon är skyldig men nästan alla andra verkar ha bestämt sig. Kommer de kunna hitta bevis för att Ruth faktiskt är oskyldig? Och är hon det?

"De döda små" är som jag skrev ovan ingen nervkittlande thriller men den är intressant ur den vinkeln att samhället har en mall för hur man bör reagera under vissa omständigheter och gör man inte det så måste man ha något att dölja. Med tanke på allt som händer i dagens samhälle så är därför denna bok läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar