Sök i den här bloggen

Translate

onsdag 9 januari 2019

"Hon tackade gudarna" av Jussi Adler-Olsen (originaltitel: "Og hun takkede guderne")

Oj så många intryck jag sitter med efter att ha läst ut den ca 600 sidor långa boken "Hon tackade gudarna", skriven av Jussi Adler-Olsen. För er som följer bloggen så vet ni att jag är omåttligt förtjust i hans Avdelning Q-serie och att jag gillade "Washingtondekretet". Men när det gäller den här boken så är det omöjligt för mig att ge en hel bedömning för jag tyckte att vissa delar var jättebra, vissa delar lite skumma och så fanns det bitar som helt enkelt var svåra att förstå eftersom det blev så mycket. Min rekommendation är att man ska ha gott om tid när man tar sig an "Hon tackade gudarna" och så är det bra om man är åtminstone lite intresserad av mellanösternpolitik på 90-talet.

Den välbärgade affärsmannen Peter de Boer lever på är att stycka och krossa företag på beställning. Han är född i Indonesien men uppvuxen i Holland och han har en brutal och invecklad familjehistoria. När hans firma återigen ska ta in trainees så blir Nicky Landsaat en av dem som får chansen. Hon har precis som Peter en brokig bakgrund och bor i ett av Amsterdams ruffigare områden tillsammans med sin våldsamma far, sin indonesiska mor, en kriminell bror och två systrar på glid. Nicky gör ett starkt intryck på Peter och han på henne. När Peter får ett så gott som omöjligt uppdrag som går ut på att ställa till en skandal för ett stort bensinbolag är Nicky den enda som kan hjälpa honom. Dels för att han inte längre kan lita på sina övriga anställda men också eftersom han gärna ser att delar av hans förflutna stanna just i det förflutna. Snart är både han och Nicky insnärjda i ett livsfarligt spel med motståndare som inte skyr några medel...

Jag kan varken rekommendera boken eller det motsatta eftersom jag tycker att den är allt från spännande och intressant till konstig och svår. Det enda jag vet att jag kommer att fortsätta läsa böcker av denna författare. Vill ni hellre lyssna på "Hon tackade gudarna" så finns den också som ljudbok. Den är uppläst av Reine Brynolfsson och den är 23 timmar och 12 minuter lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar