Sök i den här bloggen

Translate

tisdag 4 maj 2021

"Skönhetens väg" av Martha Hall Kelly (originaltitel: "Lilac girls")


För ett par dagar sedan skrev jag att jag skulle lyssna på "Skönhetens väg" av Martha Hall Kelly, och nu har jag gjort det. På min ljudbokstjänst är den uppdelad på tre ljudböcker, men den finns också som en enda lång ljudbok, uppläst av Lo Kauppi. Den är 17 timmar och 19 minuter lång. Även den här boken är fullständigt fängslande och gripande och jag kunde inte sluta lyssna. "Skönhetens väg" kom före "Ryska dockor" (se inlägg nedan) men utspelar sig efter så mitt val av läsordning passar perfekt. Den här gången handlar det om andra världskriget och återigen bygger det på verkliga personer och händelser. 

Caroline (dotter till Eliza i "Ryska dockor") är volontär på franska ambassaden i New York och har precis mött mannen i sina drömmar. På andra sidan Atlanten tar den polska sextonåringen Kaisa spionuppdrag för att imponera på pojken hon älskar. Samtidigt ser den unga tyska läkaren Herta inget annat val än att börja arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig som läkare. För Kaisa går uppdraget helt fel och hon, hennes syster, hennes mamma och flera vänner tas tillfånga av tyskarna. De hamnar i det koncentrationsläger där Herta arbetar och deras mardröm är ett faktum. Carolines välgörenhetsarbete tar henne till Europa, där hennes och Kasias vägar så småningom korsas. 

"Skönhetens väg" är fasansfull på så många sätt och jag tycker att det är en riktigt bra skildring av allt det hemska som skedde under andra världskriget. Ni måste bara läsa eller lyssna på även den här boken, dels för att den är en väldigt välskriven men också för att den är viktig 🖤

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar