Det här har verkligen varit en påsk fylld av läsning för min del. Jag tror att det är det fina och soliga sommarvädret ute som är orsaken till det. Har suttit i solen och läst nästan hela tiden. Johan Theorins "Blodläge" är den senaste. Det börjar lite segt men snart är man fast. Precis som "Nattfåk" utspelar den sig på Öland. Slumpmässigt läste jag "Nattfåk" i juletid och den utspelar sig just kring den tidpunkten på året och nu lyckades jag läsa "Blodläge" på påsken och den utspelar sig under påsk och valborg. Vi möter återigen Gerlof Davidsson som flyttar från sitt äldreboende tillbaka till sin stuga i byn Stenvik. Han känner att han börjar närma sig slutet och vill tillbaka till det som är hans, men han är segare än han själv tycker. I Stenvik har det byggts ett par nya hus vid stenbrottet och de nya "byborna" (egentligen sommar- och helggäster) bjuder in till fest för att lära känna alla. Det är Vendela och Max som är värdar för festen. De är gifta men kanske inte helt lyckliga tillsammans. Också nya i byn är Per Mörner och hans två barn Jesper och Nilla. Nilla är sjuk och tillbringar mycket tid på sjukhuset. Utöver det får Per ta hand om sin gamle far Jerry som han inte har särskilt bra kontakt med men fadern börjar bli gaggig och dessutom verkar någon vara ute efter honom... Det börjar hända en massa skumma saker och medan Per försöker lista ut vad som står på blir hans dotter allt sämre. Vendela, som är uppvuxen i byn, skriver en bok om älvorna som hon "lärde känna" redan som barn. Hon är ute på alvaret och söker kontakt med dem. Gerlof lär känna sina nya grannar men oroar sig också. De har byggt sina hus mellan stenbrottet där trollen sägs bo och alvaret där älvorna dansar. Gränslinjen mellan dem, blodläget, sägs föra olycka med sig...
Johan Theorin lyckas verkligen väva samman de gamla myterna och sägnerna med nutida mysterier. Även om det inte är hisnande spännande hela tiden så vill man veta mer och man vill få reda på hur det ska gå för karaktärerna i boken. Jag rekommenderar både "Nattfåk" och "Blodläge" och ska jag vara ärlig så var det extra krydda att läsa dem båda under den tidpunkt på året då de utspelar sig. "Skumtimmen" har jag inte läst men den står definitivt på listan över kommande böcker!
måndag 25 april 2011
söndag 24 april 2011
"Janusstenen" av Elly Griffiths (originaltitel: "The Janus Stone")
Ännu en bra bok av Elly Griffiths! Jag har tidigare läst "Flickan under jorden" av henne och det var i den boken man fick lära känna arkeologen Ruth Galloway och kriminalkommissarie Harry Nelson. I "Janusstenen" får man fortsätta följa dem och den här gången har deras personliga relation komplicerats. Ruth är gravid och det är Harry som är fadern. Men Harry är gift och har två döttrar med sin hustru. Trots att det inte kommer att bli lätt känner sig Harry glad och vill finnas där för sitt nya barn. Men Harry och Ruth har fler bekymmer. Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett som verkar vara begravt under en vägg. Mycket tyder på att det är ett människooffer från romartiden. Men då man också finner ett barnskelett på en byggarbetsplats där det tidigare fanns ett barnhem blir situationen allvarligare. Är det ytterligare ett forntida offer eller ett nutida offer? Finns det kopplingar till gamla gudar och tron på dem? Ruth och Harry följer sina respektive ledtrådar och sakta men säkert närmar de sig sanningen, men är det säkert för dem att komma fram till sanningen? Någon verkar förfölja Ruth och det hela blir mer och mer skrämmande.
"Janusstenen" är liksom "Flickan under jorden" lättläst och spännande. Jag rekommenderar varmt båda böckerna och ska själv så snart som möjligt köpa Elly Griffiths senaste bok "Huset vid havets slut"!
"Janusstenen" är liksom "Flickan under jorden" lättläst och spännande. Jag rekommenderar varmt båda böckerna och ska själv så snart som möjligt köpa Elly Griffiths senaste bok "Huset vid havets slut"!
lördag 23 april 2011
"Dubbla begär" av Dominique Sylvain (originaltitel: "Passage du désir")
Det här är inte någon bra bok. Jag vet inte om det beror på att jag är för dåligt insatt i franskt rättsväsende eller om det är alla franska namn eller om det helt enkelt var så att historien är så dålig. Den fängslar mig aldrig och det är definitivt ingen bladvändare. Det är första boken jag läser av Dominique Sylvain så jag ska inte skriva att hon är en dålig författare för det kan jag inte uttala mig om efter en bok, men "Dubbla begär" är en story man klarar sig utan. Det hela utspelar sig i Paris. En amerikansk massös och strippa slår sig ihop med en pensionerad polis för att försöka rentvå den man som äger deras stamkrog. Han är misstänkt för att ha mördat sin flickväns väninna. Ja det är ungefär exakt så spännande och konstigt det hela är. De två huvudpersonerna jagar runt i Paris och förhör alla som känner de inblandade. Nej slösa inte bort tid på att läsa denna bok! Välj något annat!
söndag 17 april 2011
"Gatans lag" av Michael Connelly (originaltitel: "The Brass Verdict")
För ett par år sedan försökte jag att läsa "I lagens limo" ("The Lincoln Lawyer") av Michael Connelly, men jag fastande aldrig riktigt i den och gav upp innan jag läst ut den. "Gatans lag" är på sätt och vis en fortsättning på den boken eftersom huvudpersonen är densamma - advokaten Mick Haller. Nu har jag läst "Gatans lag" och den var riktigt bra så nu får jag överväga att försöka mig på "I lagens limo" igen. "Gatans lag" börjar med att Mick Haller, som haft time out från advokatyrket pga tablettmissbruk, blir kallad till chefsdomaren. Av henne får han veta att en av hans vänner och kollegor mördats och att vännen testamenterat sina klienter och sin advokatfirma till Mick. En av klienterna är en chef inom filmbranschen som står anklagad för att ha mördat sin fru och hennes älskare. Det är ett fall som bevakas hårt i media och sätter press på Mick. Att dessutom den förre advokaten mördats får honom att inse att även han kan sväva i fara. Utredningen av mordet på advokaten drivs av Harry Bosch och mötet mellan honom och Mick Haller blir intressant för dem båda...
Det här är en bok som svänger mycket och när man tror att man som läsare har koll på hur det hänger ihop så händer det något nytt. Det gör att man inte vill sluta läsa. En sak som jag funderade på när jag läste den var att det hade varit kul att följa handlingen även från Boschs sida och inte bara från Hallers. Men när man läser slutet så förstår man varför Connelly inte berättade den på det sättet. Det hade helt enkelt förstört slutklämmen. Jag rekommenderar varmt denna bok!
Det här är en bok som svänger mycket och när man tror att man som läsare har koll på hur det hänger ihop så händer det något nytt. Det gör att man inte vill sluta läsa. En sak som jag funderade på när jag läste den var att det hade varit kul att följa handlingen även från Boschs sida och inte bara från Hallers. Men när man läser slutet så förstår man varför Connelly inte berättade den på det sättet. Det hade helt enkelt förstört slutklämmen. Jag rekommenderar varmt denna bok!
onsdag 13 april 2011
"Hämnden" av Reginald Hill (originaltitel: "The Woodcutter")
I dag har jag lite sorg. Det beror på att jag just läst ut "Hämnden" av Reginald Hill. Det är en bok skriven av en man som verkligen har en förmåga att fängsla sina läsare med sin berättarförmåga! Jag var verkligen fast från första till sista sidan. Visst kan det emellanåt bli lite mycket omgivningsbeskrivningar men de är på sitt sätt viktiga för handlingen. De som brukar läsa Hills böcker vet att han brukar skriva om Dalziel och Pascoe men de finns inte med i den här berättelsen. Utan här handlar det om Wolf Hadda, skogshuggarsonen, som blir kär i godsägarens dotter och gör allt (och det innebär ALLT) för att få henne som sin fru. Han har blivit rik, framgångsrik och lever ett perfekt liv med sin fru och dotter då polisen en morgon knackar på hans ytterdörr. De har med sig en fullmakt och snart står han anklagad för det värsta brottet en människa kan anklagas för. Men eftersom Wolf är en väldigt rik man så har han naturligtvis Englands bästa advokat, Toby Estover (av sina motståndare kallad "It´s over" eftersom de inte har en chans mot honom), på sin lönelista. Wolf blir dock ganska snabbt förbryllad över hur lite motstånd Estover gör i just hans fall. Han inser att han måste komma ut ur häktet för att rentvå sitt namn så han lurar till sig advokatens mobil, lyckas fly och ringer sin bästa vän. Han talar om för honom vart de ska ses men då han kommer dit möts han i stället av poliser. Då straffet utdöms har även frun, dottern och de flesta andra övergivit honom. Efter år i fängelse dyker den unga psykiatrikern Alva "Elf" Ozigbo upp i hans liv och hon tar sig igenom muren han byggt upp omkring sig och han börjar berätta sagan om hans liv. Men är det sanning eller just saga? Titeln på boken avslöjar ju att Wolf kommer ut ur fängelset men nu tänker jag inte skriva mer om handlingen. Jag tänker dock uppmana er att läsa den här mycket spännande och mästerligt berättade historien!
En värld utan slut - Ken Follet
England på 1300-talet. 4 barn är ute och leker på en förbjuden plats i skogen. De blir vittne till hur en ridare blir överfallen och skadad. Vi får sedan följa barnens väg genom livet i ett England som drabbas av sjukdomar och umbäranden, krig mot Frankrike och som domineras av kyrkans inflytande. Deras öden fortsätter att vara sammankopplade både inom yrkesliv, familj och kärleksliv. Boken är en riktig mastodont på drygt 1200 sidor. Kanske lite tung för att bekvämt kunna läsas i sängen. Den är dock väldigt fängslande och det kändes helt enkelt tomt när den tog slut. Tyvärr är jag för dåligt insatt i historia för att kunna bedöma om skildringen är historiskt riktig. Man kan till exempel fråga sig om det relativt öppna kärleks och sexliv som beskrivs i boken verkligen tilläts av kyrkan på den tiden. Några negativa saker om boken är att det ibland kanske är för mycket av ”vitt eller svart”. Vidare har författaren en tendens att gräva ner sig i tekniska beskrivningar. Men helheten är klart positiv. Kan verkligen rekommendera boken. Jag inte läst föregångaren Svärdet och spiran, men det ska vi snart ändra på.
fredag 8 april 2011
Vår- och sommarnyheter från mitt favoritförlag Minotaur
Många av de böcker som jag läser ges i Sverige ut av Minotaur. De har enligt mig lyckats samla många av de bästa deckarförfattarna. På deras hemsida läste jag att det i vår/sommar kommer att komma några nya böcker som jag gärna vill läsa och därför också tipsa om. Det börjar nu i april med "Huset vid havets slut" av Elly Griffiths och sedan följer "Från andra sidan graven" av Simon Beckett i maj. Det toppas sedan i juni med en ny Peter Robinson-bok "Skuggor på vattnet". Jag har läst alla tre författarna innan och kan intyga att de skriver spännande böcker. Så dessa böcker står definitivt på inköpslistan till sommarens "solstolsläsning", om jag nu kan hålla mig till dess...
Men näst på tur står en nyinköpt bok, "Hämnden", av Reginald Hill. Även han är en Minotaurförfattare. Återkommer med ett omdöme då jag läst alla 573 sidorna!
Men näst på tur står en nyinköpt bok, "Hämnden", av Reginald Hill. Även han är en Minotaurförfattare. Återkommer med ett omdöme då jag läst alla 573 sidorna!
torsdag 7 april 2011
"Stormvarning" av Michael Katz Krefeld
Jag gillar verkligen Michael Katz Krefelds böcker. Jag har tidigare läst "Peter Pans hemlighet" av honom och den boken har jag tidigare skrivit om i den här bloggen. "Stormvarning" utspelar sig före "Peter Pans hemlighet" och är inte riktigt lika bra men trots det så tillhör den kategorien bra deckare. Även den här boken handlar om läkaren Maja Holm. Hon har efter ett havererat äktenskap flytt Danmark och jobbar nu i en liten kuststad i Norge. För att klara av att jobba långa pass på både akutmottagningen och en vårdcentral proppar hon i sig en mängd olika piller, både uppiggande och sövande. När en f.d. missbrukare dör då hon inte lyckas rädda hans liv då han kommer in till akuten börjar hon fatta misstankar. Alla verkar övertygade om att han dött av en överdos men inte Maja. Hon börjar göra efterforskningar och tar hjälp av journalisten Stig. De inleder också ett förhållande. Men hennes privata utredning går trögt och hon lyckas inte övertyga polisen om att det är något som inte stämmer. Inte ens då hennes granne blir brutalt styckmördad. Maja kämpar mot stadens maktpersoner och envisas med att ställa obekväma frågor. Något hennes motståndare försöker bekämpa på ett mycket brutalt sätt...
Jag kan rekommendera både "Stormvarning" och "Peter Pans hemlighet"! Och läs dem i rätt ordning, alltså "Stormvarning" först. Själv ska jag hålla ögonen öppna efter "Protokollen" som Michael Katz Krefelds nästa bok heter på danska. Har sökt efter vad den kan komma att heta på svenska men har varken hittat det eller när den kommer. Men titeln "Protokollen" är ju gångbar även på svenska så den kanske kommer att heta detsamma även här.
Jag kan rekommendera både "Stormvarning" och "Peter Pans hemlighet"! Och läs dem i rätt ordning, alltså "Stormvarning" först. Själv ska jag hålla ögonen öppna efter "Protokollen" som Michael Katz Krefelds nästa bok heter på danska. Har sökt efter vad den kan komma att heta på svenska men har varken hittat det eller när den kommer. Men titeln "Protokollen" är ju gångbar även på svenska så den kanske kommer att heta detsamma även här.
söndag 3 april 2011
Michael Connelly's THE SCARECROW
Här berättar Michael Connelly själv om sin bok som på svenska heter "Fågelskrämman". Jag har inte själv läst den men jag tänker absolut göra det. Jag hade faktiskt missat att det kommit en ny bok av honom men tipsades om det i förra veckan och nu står den på inköpslistan! Michael Connelly skriver riktigt bra böcker så jag vågar faktiskt rekommendera den utan att ha läst den först!