måndag 25 februari 2019

"Kastanjemannen" av Søren Sveistrup (originaltitel: "Kastanjemanden")

Det går lite långsamt med mitt läsande för tillfället eftersom jag har svårt att hitta bekväma ställningar att sitta och läsa i. Men nu har jag i alla fall tagit mig igenom den nya boken "Kastanjemannen" av Søren Sveistrup och om jag varit fullt kroppsligt frisk hade det gått betydligt fortare att läsa den än det gjorde nu. Dels för att den är väldigt lättläst men också eftersom den är spännande från första till sista sidan.

En kvinna hittas mördad vid en lekplats nära hennes hem i Köpenhamn. Kvar i hemmet finns hennes son men han har inget sett eller hört som kan hjälpa poliserna Naia Thulin och Mark Hess i jakten på mördaren. Kvinnans sambo blir snabbt misstänkt, dels pga vagt alibi men också eftersom han beter sig lite underligt. Det mest konstiga som hittas på brottsplatsen är en kastanjeman gjord av kastanjer och tandpetare. Vid den tekniska undersökningen av den lille mannen finner man fingeravtryck från en ministers försvunna dotter. Fickan har inte synts till på ett år och en man har fällts för mordet på henne efter att han erkänt dådet. Innebär det nya spåret att flickan trots allt inte är död eller är det bara ett villospår? När en likadan kastanjeman hittas då en annan kvinna mördas börjar i alla fall Naia och Mark att misstänka att utredningen av den försvunna flickan kan innehålla brister. Detta mottas dock inte bra av kollegor och chefer så delvis på egen hand fortsätter de att söka sanningen.

Jag gillar "Kastanjemannen" och hoppas på att få läsa fler spännande böcker av Søren Sveistrup. Speciellt skulle det vara kul att läsa mer om karaktärerna i den här boken. Vill ni heller lyssna på den så finns den också som ljudbok. Den är uppläst av Mattias Linderoth och den är 14 timmar och 46 minuter lång. Nu hoppas jag att jag så smått ska återfå lite bättre fysisk form så att jag kan börja läsa lite mer igen. Jag fortsätter också att lyssna på ljudböcker så senare i veckan kommer jag att skriva om en ljudbok.

onsdag 20 februari 2019

"Hämndens pris" av Erik Lewin

Den andra ljudboken jag valde att impulsköpa som sällskap efter den andra operationen var "Hämndens pris" av Erik Lewin. Jag valde den eftersom den lät väldigt spännande men också eftersom det är Stefan Sauk som läser den och han är en av mina absoluta favorituppläsare! Ljudboken är 12 timmar och 31 minuter lång. Det här är en mycket fartfylld och händelserik bok som är spännande från första till sista ordet. Mitt betyg blir mycket väl godkänd!

Den före detta yrkesmilitären Isaac Langer är på familjeutflykt med sin fru och deras tre barn. Men plötsligt förvandlas idyllen till en mardröm. Två rivaliserande gäng möts och i skottlossningen som följer skadas och dör flera civila som inte alls har med gängens konflikt att göra. Bland de döda finns Isaacs fru och deras tvillingar och han blir ensam kvar med deras yngsta dotter som bara är ett spädbarn. Hela Isaacs inre ropar på hämnd, men han vet vad hämndbegär gör med en människa och kämpar emot i det längsta. Han förlitar sig på polisen och bidrar till utredningen genom att vittna. Men när andra vittnen hotas till tystnad och förövarna går fria tappar han tilltron till rättsväsendet. Isaacs svärfar ber honom hämnas och förmedlar en kontakt som kan hjälpa honom ekonomiskt. När gänget återigen ger sig på Isaacs familj är det droppen för honom och han bestämmer sig för att sätta igång en hämndaktion av sällan skådat slag...

"Hämndens pris" (som inbunden) finns med på årets bokrea så jag vill tipsa er om att det går att fynda den! Jag tycker att det är en mycket bra och ohyggligt spännande bok. Erik Lewin har skrivit två andra böcker som jag nu faktiskt funderar på om jag inte borde läsa...

tisdag 19 februari 2019

"Tändstickan" av Aline Lilja Gladh

☀️ För att börja positivt så är det härligt att våren gjort ett första besök! Tyvärr är det inte av den anledningen som det återigen blivit ett ofrivilligt uppehåll i bloggandet :( Jag har genomgått ytterligare en ryggoperation eftersom jag drabbades av det mycket ovanliga och fick ett nytt diskbråck i tomrummet efter det första. Att lära sig nya saker är nästan alltid kul, men att på det här sättet lära mig att detta drabbar 5-10% av de som genomgår en diskbråcksoperation hade jag gärna sluppit. Men nu är det som det är och jag försöker vara positiv när det gäller tillfrisknandet även den här gången, även om riskerna fortfarande är desamma...  Peppar, peppar... Av naturliga skäl så har det mest blivit ljudböcker de senaste två veckorna. ☀️

"Tändstickan" har jag länge varit nyfiken på och när jag fick en natt på mig att förbereda mig på att ladda upp inför ytterligare ett sjukhusbesök så slog jag till och köpte den som ljudbok. Den är uppläst av Maria Lyckow och den är 11 timmar och 23 minuter lång. Jag tycker att boken sticker ut lite i deckargenren eftersom det är väldigt lite polisarbete utan mer baserat på hur de olika karaktärerna upplever det som händer. Boken höll mig distraherad från smärta (vilket jag uppskattade!!) och den var hyggligt spännande.

Ett barns kvarlevor flyter till ytan i stenbrottet utanför Örbyhus. Konstnären Lo Karlbergs bror är polis och får utreda fallet. Det visar sig ha kopplingar till ett fall som deras pappa, som är pensionerad polis, inte kunde lösa då de själva var små. Då försvann tre barn från en skolutflykt och inte förrän nu har det funnits några spår efter dem. De flesta i Örbyhus påverkas av utredningen och det leder till att grundskolerektorn bryter ihop, gängledaren rustar för krig och en stilig främling med lyxbil hamnar i händelsernas centrum.

Jag tycker att "Tändstickan" (som är den första fristående delen i Örbyhusserien om konstnären Lo Karlberg, kommissarien Linus Karlberg och presidenten Conny Thorsson) är läsvärd och jag tror att jag kommer att hålla ögonen öppna efter fler böcker av Aline Lilja Gladh!

fredag 8 februari 2019

"Försvunnen" av Tina Frennstedt

Oj vilken bra bok!! 👏🏻 "Försvunnen" är den första delen i en ny deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen och den fångade mig direkt. Tina Frennstedt har skrivit en mycket rafflande bladvändare som var spännande in i det sista.

Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson är chef för Skånes cold case-grupp och tillsammans med de andra två medlemmarna i gruppen tittar hon bland annat på ett fall med en 19-årig kvinna, Annika, som försvann för sexton år sedan en sommarnatt på Österlen. Fallet aktualiseras av att en dansk serievåldtäktsman som aldrig blivit gripen lämnar spår efter sig då han begår nya brott i Sverige. Fingeravtryck kan knyta honom till ett av få spår efter den försvunna Annika. Det gör att Tess och hennes grupp parallellt också får hjälpa de andra på avdelningen Grova brott i jakten på den mycket brutala förövaren. Kan det vara han som förde bort och/eller mördade Annika eller är kopplingen en slump?

Jag ser verkligen fram emot fortsättningen på den här serien. Att den har en koppling till riktiga fall gör den ännu mer intressant. Så jag avslutar det här inlägget med en uppmaning. Gillar ni den här genren så läs eller lyssna på den här boken! Ljudboken är uppläst av Mirja Turestedt och den är 11 timmar lång.

måndag 4 februari 2019

"Morden på Mörkö" av Samuel Karlsson

Samuel Karlssons första bok i den nya serien om polisinspektör Jessica Jackson heter "Morden på Mörkö" och jag ville läsa den eftersom jag gillade de första böckerna i hans serie om Louise Hård och hennes kollegor på polisstationen i Hultsfred så mycket. Nu har Karlsson förflyttat handlingen till Västervik och den fiktiva ön Mörkö. Efter att ha tyckt att den sista boken (som jag läste) om Louise Hård spårade ur lite så är jag glad över att kunna skriva att jag tycker att den här boken är riktigt bra! Upplösningen och motiven till allt som händer är så överraskande att det inte gick att föreställa sig. Att bli överraskad enda till slutet är alltid positivt. Jag tycker att storyn är skickligt och intressant berättad och det gör boken (enligt mig) mycket läsvärd!

Jessica Jackson är polis i Västervik, men har tagit ledigt från sin tjänst. Hennes pappa har lämnat det gamla nedlagda mejeriet på Mörkö där hon vuxit upp för att flytta hem till USA. Hon har bestämt sig för att prova på att bo i mejeriet och har drömmar om att starta ett mikrobryggeri där. Men hon hinner knappt påbörja sitt projekt innan hon blir inkallad i tjänst. En man har hittats mördad på ön och eftersom hon känner till trakterna och öborna behöver kollegorna hennes hjälp. När sedan en ung kvinna försvinner efter en fest på bygdegården ökar trycket på att ta reda på vad som pågår på Mörkö. Att fallen inte skulle vara sammankopplade känns osannolikt då ön inte är speciellt stor. När ön blir isolerad efter en häftig storm och ännu en mördad person hittas står hon plötsligt helt ensam. Den idylliska fasaden briserar och hemligheter börjar krypa upp till ytan.

Jag gillar "Morden på Mörkö" och ser fram emot fortsättningen. Vill ni hellre lyssna på den så finns den också som ljudbok. Den är uppläst av Gunilla Leining och den är 10 timmar och 16 minuter lång.

lördag 2 februari 2019

"I betraktarens öga" av Susan Casserfelt

"I betraktarens öga" är den tredje fristående delen i Susan Casserfelts Höga Kusten-serie om konstnären Zeta och poliserna Kajsa Nordin och Christian Modig. Jag valde att lyssna på den och ljudboken är uppläst av Katarina Ewerlöf och den är 11 timmar och 35 minuter lång. Jag har haft svårt att få något riktigt grepp om den här serien från första början. Jag tycker att de har hög spänningsfaktor men på något sätt är alla tre böckerna lite för skruvade för att de ska tilltala mig fullt ut.

Den världskända konstnären Zeta har hållit sig undan all offentlighet de senaste två åren, men har nu gått med på att ställa ut sin konst i en hyllningsutställning till hennes ära hemstaden Örnsköldsvik. Några andra konstnärer ställer också ut samtidigt. Zeta har en stor hotbild mot sig så den lokala polischefen vänder sig till den den pensionerade kriminalinspektören Christian Modig och ber honom hjälpa till med säkerheten. Men innan Zeta ens hinner anlända till staden hittas en kvinna mördad nära konsthallen. Modig och de andra poliserna kan inte hitta någon koppling mellan offert och konstnären men det känns ändå som det kan finnas något där. Modig vänder sig till Kajsa Nordin som numera arbetar som polis i Stockholm och som har en relation till Zeta och ber om hennes hjälp. Hon är dock på semester i Spanien där hon lyckats bli inblandad i en trafikolycka som resulterat i att hon hamnat i häktet. Zeta som fortfarande inte kunnat bestämma sig för om hon ska åka till utställningen eller inte har fått nya hot skickade till sig. Även hon bestämmer sig för att Kajsa nog är den enda som hon litar så mycket på att hon kan be henne om hjälp. Men först måste hon få ut Kajsa från häktet i Spanien...

Det är absolut inget fel på spänningen i "I betraktarens öga" men precis som i de övriga delarna så blir det för mycket på något sätt. Jag är ändå glad att jag följde karaktärerna och deras äventyr hela vägen till slutet. För det här borde vara den sista boken om dem eftersom allt på ett eller annat sätt knyts ihop och får ett slut. Vill ni läsa om de två första böckerna i serien så sök på författarens namn i sökrutan ovan.