torsdag 30 april 2020

"Flickan med majblommorna" av Karin Wahlberg

Jag fortsätter att ta mig igenom Karin Wahlbergs serie om polisen Claes Claesson. "Flickan med majblommorna" är den fjärde delen och den kändes väldigt passande just nu inför Valborg. I år ska vi ju absolut inte satsa på stort firande så då kan man ju alltid unna sig en bok på temat. Jag tycker att den här boken är både spännande och gripande. Karaktärerna fortsätter att växa i mina ögon ju fler böcker jag läser/lyssnar på. Ljudboken är uppläst av Torsten Wahlund och den är 13 timmar och 37 minuter lång.

Kriminalkommissarie Claes Claesson är föräldraledig så när en äldre dam blir brutalt överfallen i en tvättstuga i en hyresfastighet blir det hans kollegor som får utreda fallet. De kan snabbt konstatera att den mördade damen inte var speciellt populär. Under de förhör som hålls i huset får de veta att det under morddagen gick runt en flicka i huset och sålde majblommor. När sedan den flickan strax därefter anmäls försvunnen måste poliserna ställa sig frågan om mordet och försvinnandet har med varandra att göra.

Jag kommer absolut att fortsätta med den här serien. Jag är nästan halvvägs nu (tror jag) om antal delar stämmer med antalet utkomna ljudböcker.

Med det här boktipset önskar jag er nu en fin Valborg och en trevlig långhelg! 🌼🌸🔥 Men ta det lugnt med både eldar och festligheter!

Vill ni läsa om fler böcker av den här författaren så sök på hennes namn i sökrutan ovan!

måndag 27 april 2020

"Tolken" av Jenny Runesson

Det här är en sådan där bok som jag aldrig riktigt kom in i och jag fick aldrig någon direkt känsla för karaktärerna heller. Det händer emellanåt att det blir så och tyvärr fick inte "Tolken" något grepp om mig. Handlingen är väl hyggligt spännande men storyn fångar mig som sagt var inte...

Elsa arbetar som tolk i Luxemburg. En natt blir hon kallad till en mordplats. En ung svenska kvinna har hittat sin pojkvän mördad och polisen behöver hjälp med tolkningen mellan dem och kvinnan. Elsa blir, mot bättre vetande och mot reglerna, personligt involverad och det kommer att visa sig vara farligt. Spåren leder polisen till en av Luxemburgs mest ljusskygga bordeller. Den mördade mannen spenderade en stor summa pengar där kvällen han dog.

Jag kan inte säga att Jenny Runessons "Tolken" är varken bra eller dålig, utan det är bara så att just den här boken inte tilltalade mig. Ljudboken är uppläst av Ann-Sofie Rase och den är 7 timmar och 59 minuter lång.

lördag 25 april 2020

"Bekännelsen" Jo Spain (originaltitel: "The Confession")

Nu har jag läst ännu en av de få reaböcker jag köpte i år. "Bekännelsen" av Jo Spain är en spänningsroman där relationer står i centrum. Det är inte hissnande otäckt men hyggligt spännande och karaktärerna lyfter boken. Intrigen är delvis byggd på finanskrisen och hur det hela tedde sig på Irland och det var intressant att läsa om.

Sent en kväll kliver en man in i bankiren Harry McNamaras lyxiga hus. Harry och hans fru Julie sitter och ser på TV då det sker. Mannen attackerar Harry och misshandlar honom mycket svårt. Julie rör inte en fena där hon sitter utan stirrar bara på misshandeln. Efter attacken anmäler sig mannen själv till polisen och erkänner vad han gjort. Men både Julie och kriminalinspektör Alice Moody misstänker att allt inte är så enkelt som det verkar. Harry har många synder i sitt förflutna: korruption, girighet, svek och otrohet. Och nu verkar det onekligen som om de hunnit ikapp honom och att någon verkligen velat hämnas, men agerade mannen på egen hand eller var det fler inblandade?

"Bekännelsen" beskrivs som en thriller, men det tycker jag inte riktigt att boken lever upp till. Men däremot så tycker jag att storyn var fängslande och jag kan mycket väl tänka mig att läsa fler böcker av denna författare framöver. Hoppas att ni får en fortsatt trevlig och fin helg! 🌼

torsdag 23 april 2020

"En eld i natten" av Michael Connelly (originaltitel: "The Night Fire")

Den 24:e boken om Harry Bosch! Det är näst intill sanslöst så många bra böcker Michael Connelly har skrivit. Återigen bildar Bosch par med Renée Ballard och naturligtvis tar de sig an ett gammalt fall, men samtidigt, på varsitt håll, utreder de också färskare brott. "En eld i natten" är bra men jag tycker att det var en ganska lång transportsträcka till det blev riktigt spännande. Med andra ord är inte detta den bästa av Connellys böcker.

När Harry Bosch en gång i tiden var ny inom polisen hade han en inspirerande mentor vid namn John Jack Thompson. Thompson lärde honom att ta jobbet personligt och envist brinna för varje fall. Nu har Thompson dött och på begravningen ber änkan Bosch att komma och hämta en så kallad mordbok som hennes make tog med sig från jobbet då han gick i pension. Fallet handlar om ett tjugo år gammalt olöst mord på en ung man på en skum bakgata. Bosch tar med sig boken till Renée Ballard och ber henne om hjälp att ta reda på varför Thompson brann så starkt för det här fallet. Samtidigt fortsätter Ballard sitt ordinarie jobb på nattskiftet och Bosch hjälper sin bror som är advokat med ett fall.

Jag lyssnade på den här boken och ljudboken är uppläst av Magnus Roosmann och den är 11 timmar och 31 minuter lång. Även om jag inte tyckte att just "En eld i natten" är det bästa jag läst så kommer jag säkert att fortsätta att följa Bosch och Ballard även framöver. Har jag varit med så här långt så blir det inte lätt att släppa dem nu...

Vill ni läsa om fler böcker av denna författare så sök på hans namn i sökrutan ovan. Det finns några stycken att välja på...

måndag 20 april 2020

"Våroffer" av Maria Richardsson

Vårens andra bok med titeln "Våroffer"! Den här är skriven av Maria Richardsson och det är en ny bekantskap för mig. Jag tycker att boken är välberättad men kanske inte jättespännande. I och med att man får storyn berättad från flera karaktärers håll så vet man det mesta hela tiden. Karaktärerna är däremot väldigt spännande och de flesta av dem har egenheter eller någon form av psykisk diagnos känns det som så de kryddar verkligen till det hela. Ljudboken är uppläst av Gunilla Leining och den är 8 timmar och 14 minuter lång.

Martins och hans sambos liv slås i spillror då de vid förlossningen förlorar sin son. Eftersom Martin är villig att göra vad som helst för sin käraste och inte klarar av att hon sörjer så mycket kidnappar han i desperation höggravida Petra. Petras sambo Adam anmäler henne försvunnen men till att börja med är Skövdepolisens intresse svalt. Men kriminalinspektör Lena Borell och hennes nya kollega börjar så smått att utreda. När sedan ett kvinnolik hittas och det visar sig vara Petra ändras deras inställning. Det är nämligen så att när Petra hittas visar det sig att hon fött barn men barnet saknas...

I den här boken ställs relationer på spel och psykisk ohälsa spelar en stor roll i handlingen. Boken presenteras som första delen om Lena Borell och med tanke på hur boken slutar kan jag mycket väl tänka mig att det kommer en fortsättning och den ser jag fram emot att läsa eller lyssna på!

söndag 19 april 2020

"Grisfesten" av Leif GW Persson

När jag för ett tag sedan tittade på "Leif GW om: Geijeraffären och bordellhärvan" insåg jag att det verkligen var dags att läsa/lyssna på "Grisfesten". Och jag verkar inte ha varit ensam om det eftersom boken genast kom upp på listan över populära böcker på min ljudbokstjänst. Man känner verkligen igen Leif GW Perssons berättarstil redan i den första boken och jag tycker att den är väldigt underhållande. Det är inte nervkittlande spänning, men det är intressant.

På försommaren begås ett postrån i Stockholm. Det kommer att följas av två mord. Utredningsarbetet går i början trögt, men så småningom kan man konstatera att det finns ett samband mellan händelserna. Däremot så pekar bevis och ledtrådar mot män högt upp i hierarkin och det gör dem mer eller mindre ogripbara. Kriminalinspektörerna Jarnebring och Johansson får anledning att konstatera att de verkligt stora bovarna ofta går fria. Något som inte landar väl hos dem...

Det som kan göra det lite krångligt att lyssna på den här boken är att handlingen hoppar en del i kronologin. Det gäller att hänga med mellan årtalen. Men anstränger man sig lite så går det bra. Ljudboken är uppläst av Helge Skoog och den är 7 timmar och 37 minuter lång. "Grisfesten" är den första boken i serien om Lars Martin Johansson och hans kollegor.

🎬 TV-programmet går att se på TV4Play och jag rekommenderar er verkligen att göra det!!

fredag 17 april 2020

"Dimma" av Ragnar Jónasson (originaltitel: "Mistur")

Det här är också en bok som jag längtat efter att läsa! "Dimma" är den tredje delen i serien om Hulda Hermansdóttir. De här böckerna av Ragnar Jónasson är väldigt bra men också så otroligt sorgsna. I min värld så är det ett måste att läsa den här serien för den kommer så nära och man blir verkligen berörd. Samtidigt är det också spännande och intressant. Vill ni läsa om de två första böckerna i serien så söker ni på författarens namn i sökrutan ovan.

Julen 1987 isoleras en ödslig bondgård på östra Island av en snöstorm. Paret som bor där är vana vid vädret, men plötsligt knackar det på dörren. En man som påstår sig kommit vilse under en jakt söker skydd hos dem. Mot bättre vetande släpper de in honom. Det blir ödesdigert och slutar med brutala mord. Kropparna upptäcks långt senare och kommissarie Hulda Hermannsdóttir får utreda morden. Hon har själv precis varit med om något oerhört hemskt och fallet berör henne djupt.

Ni måste läsa "Dimma"! Men har ni inte redan läst de två första böckerna så börja med dem. Jag lovar att ni inte kommer att ångra er!

Nu önskar jag alla en trevlig helg! 🌸

måndag 13 april 2020

"Chokladägget" av Mia Ahl

Jag är ju inte direkt någon storslukare av feelgood men i december lyssnade jag på "Skumtomten" av Mia Ahl och tyckte mycket om den. Därför bestämde jag mig redan då för att jag skulle lyssna på uppföljaren till den nu i påsk. Den heter "Chokladägget" och jag blev väldigt förtjust även i den. Och det fina är att ni hinner med att lyssna på den redan idag om skulle känna för det för ljudboken är endast 4 timmar och 11 minuter lång. Uppläsare är Janna Eriksson.

Jessikas väninna Jenny ska fylla 40 helgen före påsk. Jessika och deras andra vän Sofia är bekymrade eftersom Jennys man vägrar att uppvakta henne när hon fyller år, detta varje år. Hon får heller inga julklappar eller andra presenter av honom eftersom han tycker att det är för barn. Jessika och Sofia bestämmer sig för att ordna en överraskningsfest för Jenny, trots att hennes make invänder. Samtidigt bestämmer sig Jenny för att ta saken i egna händer. Hon anmäler sig till en chokladkurs. Att kursledaren Emil också är lite av en läckerbit är bara en extra bonus...

"Chokladägget" är charmig men inte sliskig. Jag blir glad av att lyssna på den och det är väl något vi alla kan behöva i dessa tider 💛 Därför tycker jag verkligen att ni ska göra det! Det finns också en tredje del ("Gubbröran") och den ser jag fram emot att avnjuta till midsommar... 🌸🌼🌺

"Rävlystnad" av Solveig Vidarsdotter

🐥 Så här på påkens sista dag tänkte jag bjuda på två boktips. Dels den här boken i genren spänning, men senare idag kommer det också att komma ett feelgoodtips. Båda böckerna har påsktema vilket ju passar alldeles perfekt! 🐥

"Rävlystnad" är den tredje delenSolveig Vidarsdotters serie om Jämtlandspoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo. Jag har läst de två tidigare böckerna och ni kan läsa om dem genom att söka på författarens namn i sökrutan ovan. Handlingen i den här boken utspelar sig under påsken 2007 i Stora Blåsjön. Just det gör att jag kände lite extra för storyn just nu och jag tycker att både karaktärerna och intrigen är spännande och intressant. Ljudboken är uppläst av Marie Richardson och den är 13 timmar och 34 minuter lång.

Den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Kroppen ligger nergrävd i snön i närheten av fjällhotellet. Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo är först på plats men få snart sällskap av hela teamet. Det visar sig snabbt att åsikterna om Noomi är ganska delade. Hon har kämpat för att området ska bli naturreservat och ville rädda traktens fjällrävar. Många andra i trakten är beroende av turismen och vill i stället utveckla och utöka den. Påskfirandet kantas av misstro och när århundradets storm drar in över området blir allt än mer allvarligt. En annan ung kvinna bråkar med sin pappa och bestämmer sig för att ge sig av. Samtidigt måste poliserna och fjällräddningen ge sig ut på ett riskfyllt eftersök efter flera personer som försvunnit i ovädret.

"Rävlystnad" är så klart en alldeles utmärkt påskbok och jag har sparat den till nu, men naturligtvis går det bra att läsa eller lyssna på den vid en annan tidpunkt också! 🦊

söndag 12 april 2020

"Väg 9" av Tina Frennstedt

Som jag längtat efter den här boken!! 💛 "Väg 9" är den fristående uppföljaren till "Försvunnen" i Tina Frennstedts cold case-serie. Jag fullkomligt älskade den första boken och äntligen har jag läst den andra delen! Den är kanske inte riktigt i samma klass, men ändå väldigt väldigt bra. Jag gillar det här med gamla fall som ska utredas igen och Frennstedt lyckas få det både spännande och intressant. Det sämsta just nu är att jag måste börja vänta och längta igen... För jag är redan nu sugen på bok nr 3...

2004 mördades den unge pianisten Max Lund utmed väg 9. Fallet löstes aldrig och den mest unika ledtråden var en mystisk vit lera som polisen aldrig kunde komma underfund med. På långfredagsmorgonen 15 år senare hittas en kontroversiell konstnärinna död vid Stenshuvud fyr. På platsen finns samma mystiska lera och det gör att kriminalinspektör Tess Hjalmarsson och hennes grupp bestämmer sig för att ta sig en ny titt på fallet Max. Den här gången får de utreda under tidspress för man har bestämt sig för att stänga ner cold case-gruppen. Nu kämpar Tess inte bara med att hitta en mördare utan också för att en fortsättning för hennes grupp...

"Väg 9" är en utmärkt bok så här i påsk och kommande veckor eftersom handlingen utspelar sig nu under våren. Att läsa den nu gör att man får lite extra känsla för storyn, enligt mig. Vill man hellre lyssna på den så finns den också som ljudbok. Den är uppläst av Mirja Turestedt och den är 10 timmar och 23 minuter lång.

Vill ni läsa om den första boken i serien så klicka på titeln i början av det här inlägget. 

fredag 10 april 2020

"Det sista livet" av Peter Mohlin och Peter Nyström

Nytt, fräscht, spännande och en bra intrig! Så sammanfattar jag den senast lyssnade boken "Det sista livet" av Peter Mohlin och Peter Nyström. Jag gillar att man tagit ett nytt grepp i det svenska polisutredningsarbetet i en svensk deckare och introducerat en FBI-agent. Visserligen med svensk bakgrund men just detta gör att boken sticker ut lite och det blir ytterligare en nerv i storyn. Jag gillar detta, som ni nog redan förstått! Och det fina är att detta är första delen i en serie så det kommer att komma mer!

För 10 år sedan försvann dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag i Karlstad. Ingen har sett henne sedan dess och man tror att hon är död. Nu, 10 år senare, vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. Efter det är han i behov av en ny identitet och kräver då att han ska få komma till Karlstad. Han är uppvuxen i staden och nu behöver han återvända för att hjälpa sin bror. Brodern var huvudmisstänkt i fallet med flickans försvinnande och nu ska en cold case-grupp återigen titta på det. John vill att det ska bli en rättvis process och trots varningarna om att återvända till ett gammalt liv då det är enklare att spåra honom dit får han sin vilja igenom. John återvänder alltså till Karlstad med en ny identitet som polis och han ska ingå i den nya utredningsgruppen.

"Det sista livet" är en mycket spännande bok som passar utmärkt som en underhållande verklighetsflykt. Ljudboken är uppläst av Reine Brynolfsson och den är 16 timmar och 6 minuter lång. Som påsken blev i år räknar jag med att kunna komma med fler bra tips under helgen. Det finns ju verkligen gott om tid för läsning! Jag hoppas att ni har det bra där ute! 🐓🌼

torsdag 9 april 2020

"Jag tvivlar på ditt ord" av Michaela Winglycke

Nu har jag gjort en ny bekantskap! 🌸 Michaela Winglycke har skrivit en spännande bok som jag tyckte mycket om. "Jag tvivlar på ditt ord" är den första delen i serien om Vimmerbypolisen William Johnson. Det känns så där sommaridylliskt och kombinationen med en mordutredning blev riktigt bra och jag tycker absolut att den är läsvärd! Ljudboken är uppläst av Maria Lyckow och den är 9 timmar och 7 minuter lång.

En semestrande kvinna hittas en sommarnatt brutalt mördad på en badplats i utkanten av Vimmerby. Hennes familj som är där med henne chockas och maken kan inte förstå vem som velat se henne död. Polisinspektör William Johnson, som nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad tillsammans med sin sambo Josephine, får i uppdrag att för första gången leda en egen polisutredning. Eftersom offret var på semester riktas misstankarna mot hennes make eller att hon i annat fall blivit slumpmässigt vald. Men ju mer de utreder desto mer komplicerat verkar det bli. William och Josephine får veta att de ska bli föräldrar och det väcker tankar hos Josephine. Hon vet inget om sin mamma då hon dog när Josephine var liten och nu vill hon ta reda på mer om vem mamman var.

"Jag tvivlar på ditt ord" är som sagt första delen i en serie och redan nu finns andra delen som fysisk bok. Den heter "Allt som är rätt och rent". Jag tror dock att jag avvaktar och ser om den kommer som ljudbok, men annars ska jag absolut läsa den så småningom.

Jag kommer nog att komma med fler boktips under påskhelgen men jag vill ändå passa på att önska er en Glad Påsk! 🐣 Hoppas att den blir riktigt fin, även om ni fått ändra om era planer lite! 💛

tisdag 7 april 2020

"Stephanie Mailers försvinnande" av Joël Dicker (originaltitel: "La disparition de Stéphanie Maier")

Förra våren tittade jag på TV-serien "The Truth About the Harry Quebert Affair" (”Sanningen om fallet Harry Quebert”), byggd på en bok med samma namn skriven av Joël Dicker. Jag tyckte att den var jättebra och därför blev jag så klart nyfiken på "Stephanie Mailers försvinnande". Det är en riktig tegelsten på nästan 600 sidor men det är en spännande och underhållande historia så den är trots längden ganska lättläst.

I slutet av juli 1994 drabbas staden Orphea i Hamptons av något fruktansvärt. Borgmästaren och hans familj skjuts ihjäl. Detta samma kväll som staden inviger sin teaterfestival. Även en förbijoggande kvinna faller offer för mördaren. Två unga poliser får fallet och de löser brottet. Men tjugo år senare söks den ena av dem upp av journalisten Stephanie Mailer som grävt i fallet och påstår att man dömt fel gärningsman. När sedan Stephanie försvinner bestämmer de två poliserna sig för att ta sig en ny titt på utredningen. Kan det vara så att de trots allt hade fel för tjugo år sedan?

Jag kan varmt rekommendera "Stephanie Mailers försvinnande" ☀️ Tyvärr vet jag inte om den finns som ljudbok. Jag tycker inte att man ska avskräckas av att boken är lång för den är verkligen underhållande och det kan man ju behöva för tillfället!

söndag 5 april 2020

"Våroffer" av Anders de la Motte

Det här är en bok som jag längtat riktigt mycket efter! "Våroffer" är den fjärde och avslutande delen i Anders de la Mottes årstidskvartett och jag har verkligen älskat de tre första böckerna. Böckerna är fristående och man behöver inte läsa dem i rätt ordning. "Våroffer" är bra men om jag måste rangordna dem så är det den minst bra av de fyra delarna, tyvärr. För man hade ju helst haft det tvärtom. Med det skrivet så måste jag säga att det här inte är en dålig bok utan den är spännande och intressant, men jag hade högre förväntningar...

Valborgsnatten 1986 mördas den sextonårig Elita Svart under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms så småningom för mordet och resten av familjen Svart försvinner spårlöst. Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind och hennes man in på slottet. Maken är uppvuxen i trakten och nu ska han öppna restaurang tillsammans med sina barndomsvänner. Efter att Thea gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för mordet 1986. Hon känner att det är något som inte stämmer och bestämmer sig för att försöka ta reda på sanningen. Detta är något som många i byn har invändningar mot och snart börjar hon känna sig bevakad.

"Våroffer" är absolut en läsvärd bok som passar perfekt att läsa nu i vår! Detsamma gäller så klart hela den här serien - ni kan läsa om de andra böckerna ifall ni söker på författarens namn i sökrutan ovan. Ljudboken är uppläst av Mirja Turestedt och den är 13 timmar lång.

🌼 Jag vill tacka för kommentarer jag får här på bloggen! Tyvärr har jag återigen svårt att svara på dem. Jag hoppas att jag snart kan lösa det problemet. Men som sagt; jag uppskattar kommentarerna! 🌼

fredag 3 april 2020

"Älskar inte" av M.J. Arlidge (originaltitel: "Love Me Not")

Den sjunde delen i serien om polisen Helen Grace heter "Älskar inte" och den har jag lyssnat på nu. Jag tycker att de här böckerna har varierat lite i kvalitet men just "Älskar inte" är spännande och håller ett högt tempo. Dessutom bjuder den på lite oväntade vändningar vilket jag tycker är ett plus! Ljudboken är (precis som de tidigare delarna) uppläst av Callin Öhrvall Delmar och den är 7 timmar och 43 minuter lång.

När en död kvinna hittas vid sidan av en väg tidigt på morgonen år kriminalkommissarie Helen Grace först på plats. Det som man först trodde handlade om en olycka visar sig vara ett kallblodigt mord. Mordet kommer under samma dag att följas av en serie brutala mord och andra brott. Vad har offren gemensamt? Och vem står på tur? Helen och hennes team kämpar mot klockan med att försöka förstå vad som utlöst morden och vem som ligger bakom dem. Klockan tickar snabbt och med den ökar risken att fler kommer att dö...

Med den här boken av M.J. Arlidge tänkte jag önska er en trevlig helg! 🌸 Jag hoppas att ni kan njuta lite av sol och ledighet (om ni nu är lediga i helgen) trots den konstiga tid vi lever i! ☀️ Ett sätt att koppla av och koppla bort är att hitta en bra bok att sjunka in i.

Ni kan läsa om de tidigare delarna i serien om ni söker på författarens namn i sökrutan ovan.