Sök i den här bloggen

Translate

söndag 25 september 2016

"Monster" av Ingrid Elfberg

Oj, detta var en riktig bladvändare!! Jag har läst tre böcker innan av Ingrid Elfberg och jag har gillat dem alla tre, även om den första boken, "Gud som haver", har stått ut lite. Och nu tycker jag att "Monster" håller samma klass som den! Det är en bok om mobbing, övergrepp och familjetragedier och vad som händer när någon bestämmer sig för att hämnas. Storyn är välskriven och mycket bra berättad så att spänningen hålls vid liv genom hela boken.

Polisen Erika är sjukskriven från sitt jobb i Göteborg och åker hem till Östersund för att vila upp sig. Ingen vet att hon är gravid efter den våldtäkt som hennes man utsatte henne för. Maken sitter nu häktad pga allt han utsatt henne och andra för. Hon hinner knappt komma tillrätta i sin brors gäststuga förrän en man hittas hängd på en gammal avrättningsplats. Det som först ser ut att vara ett makabert självmord visar sig egentligen vara ett ohyggligt mord. Erika börjar, trots sin sjukskrivning, rota och luska i fallet. Detta eftersom hennes bror varit klasskamrat med den döde mannen och polisen har brodern på listan över misstänkta. När sedan en annan man begår självmord på en forntida offerplats i Göteborg börjar ett samband mellan fallen synas. Den döde i Göteborg har innan sin död fått en film skickad till sig. En film som visar hur den döde i Östersund torterats innan han dödades. Kommer polisen eller Erika hitta mördaren först och kommer någon av dem göra det innan fler offer skördas?

Ingrid Elfberg är väldigt bra på att berätta om det som händer runt oss dagligen. De vardagliga brotten som kan vara minst lika bestialiska och hemska som en okänd seriemördares framfart. Jag rekommenderar varmt "Monster" och de tre tidigare böckerna av henne. (Läs om dem genom att klicka på titlarna nedan) Själv längtar jag redan efter Elfbergs nästa bok!!

"Gud som haver"
"Till döden skiljer oss åt"
"Den du borde frukta"

torsdag 22 september 2016

"Slaktmånad" av Lars Pettersson

Min senaste lästa bok är "Slaktmånad" av Lars Pettersson. Jag fick ett tips om denna författare och bestämde mig för att testa en bok av honom då jag såg att jag kunde fynda en för 29 kr på ÖoB. Jag är inte upp över öronen imponerad men jag kan inte heller säga att "Slaktmånad" är en dålig bok. Den är bara lite seg och saknar lite tempo. Själva brottet som ska utredas får en väldigt liten plats i storyn medan karaktärerna och rennäringen tar upp en betydligt större del av den. Och visst är det intressant men det drar verkligen ner spänningen och det här är en bok som det är väldigt lätt att ta en paus ifrån.

En svensk statssekreterare skjuts till döds när han är på besök uppe i Kautokeino i norra Norge. Hans besök var hos en av representanterna för de som vill öppna upp en nerlagd gruva utanför Kautokeino. Motståndet mot det är stort eftersom det skulle påverka rennäringen. Mannen har skjutits på 786 meters avstånd och misstankarna riktas mot renskötaren Aslak Isak och hans vän Aron. De har ett förflutet inom militären och har tjänstgjort i Afghanistan. Åklagaren Anna Magnusson, kusin till Aslak Isak, dras in i konflikterna. Hon har på halvtid återvänt till samebyn för att ta den plats hennes mamma för många år sedan lämnade då hon gifte sig och flyttade till Sverige.

"Slaktmånad" (som är andra delen i en serie) är som sagt inte dålig utan delvis hyggligt bra och spännande, men det är definitivt inte en bladvändare. Den är lite så där norrländskt långsam och det är på ett sätt charmigt men personligen vill jag nog ha lite mer fartfyllda deckare att sätta tänderna i.

lördag 17 september 2016

"Brudkistan" av Unni Lindell (originaltitel: "Brudekisten")

Unni Lindells böcker om Cato Isaksen blir bättre och bättre ju fler av dem jag läser! Jag har lyssnat på två av dem tidigare, "Sockerdöden" och "Honungsfällan" (klicka på titlarna för att läsa vad jag tyckte om dem). Nu har jag precis läst ut "Brudkistan" och den är som sagt (enligt mig) den bästa av de tre. Den är mycket bra berättad så att spänningen stegras och historien innehåller en del överraskningar för läsaren.

För 25 år sedan hittades tolvåriga Maike Hagg död i källaren på Gaustads sjukhus. Flickan var dotter till en av de psykiskt sjuka patienterna som vårdades på sjukhuset. Nu 25 år senare träffas två kvinnor som var med den dagen Maike dog. De var själva tolv år då och de har inte setts på massor av år. En av dem vill prata om just Maike eftersom hennes dödsfall är på väg att preskriberas. Samma kväll mördas en av dem brutalt. Cato Isaksen blir ansvarig för utredningen av mordet och till sin hjälp får han bl.a. polisinspektör Marian Dahle. Spåren leder bakåt i tiden och återigen står sjukhuset i fokus. Både personal, patienter och anhöriga från den tiden finns bland de misstänkta...

Jag ger ett högt betyg till "Brudkistan" eftersom jag tycker att den är väldigt spännande och jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Det här är den nionde och hittills senaste delen i serien och jag har som jag skrev ovan bara läst/lyssnat på tre av dem, men jag hoppas att det blir en fortsättning för jag vill läsa mer om Cato Isaksen och Marian Dahle!

söndag 11 september 2016

"Välkommen hem" av Ninni Schulman

Äntligen kände jag den där mysiga läskänslan igen som gör att jag uppslukas av en bok! "Välkommen hem" av Ninni Schulman är en lättläst men spännande deckare i vardagsmiljö. Det är den femte delen i serien om journalisten Magdalena Hansson och jag gillar alla fem böckerna. Boken har föredömligt korta kapitel, precis som jag gillar. Schulmans sätt att berätta är både underhållande och engagerande, vilket gör även de delar av boken som inte är spänningsdelar intressanta.

Magdalena Hansson har tackat ja till en klassåterträff men känner stor olust inför den. Tanken är att de ska återuppleva en klassövernattning i deras gamla klassföreståndares stuga. Festen hinner knappt starta förrän folk faller in i sina gamla roller och gamla minnen kryper fram. En del trevliga men många mycket obehagliga. Stämningen blir konstig och folk blir väldigt berusade. Under spökvandringen mördas en av dem brutalt och polisen tillkallas. Är gärningsmannen en av dem på festen, någon av dem som valde att inte komma eller någon helt annan? Och är mördaren nöjd eller svävar fler av dem i fara?

Jag gillar verkligen "Välkommen hem" och kan med gott samvete rekommendera den. Jag tycker också att man ska börja med att läsa de fyra första böckerna i serien (läs om dem genom att klicka på titlarna nedan).

"Flickan med snö i håret"
"Pojken som slutade gråta"
"Svara om du hör mig"
"Vår egen lilla hemlighet"

söndag 4 september 2016

"Liv" av Mikaela Bley

Nu har jag lyssnat klart på Mikaela Bleys senaste bok "Liv". Jag tyckte väldigt mycket om hennes första bok i serien om journalisten Ellen Tamm. Den heter "Lycke" och ni kan läsa om den genom att klicka på titeln ovan. "Liv" är alltså andra delen i serien och den är inte riktigt lika bra men den får absolut godkänt! Uppläsare av "Liv" är Callin Öhrvall Delmar och hon passar bra för uppgiften. Boken är 11 timmar och 22 minuter lång.

En kvinna hittas ihjälslagen i sin bil i utkanten av det lilla samhället Stentuna. TV4-journalisten Ellen Tamm som är sjukskriven är på väg till sitt föräldrahem i  Sörmland och får höra talas om mordet då hon stannar på en mack för att tanka. Ellen börjar luska i mordet för att skingra tankarna som annars upptas av hennes tvillingsysters död. Minnena av systern och tankarna på hennes död då de var barn plågar henne svårt och det är bl.a. därför hon är sjukskriven. Hon ber att få börja arbeta på deltid igen för att rapportera om det mystiska mordet på kvinnan som ingen i Stentuna verkar känna. Hennes grävande i fallet rör om i det lilla samhället och Ellen själv utsätts för hot. Både hennes egen familjs och andra familjers hemligheter börjar sippra fram...

Jag rekommenderar Bleys serie om Ellen Tamm och vill absolut läsa mer av denna författarinna!