Sök i den här bloggen

Translate

onsdag 14 november 2018

"Vintereld" av Anders de la Motte

Hösten och vinterns bästa bok? Ja, definitivt hittills och fram tills nu har den en stor chans att bli årets bästa bok - enligt mig! Om knappt två månader vet jag. Jag har lyssnat på Anders de la Mottes två första böcker i hans spänningsserie på temat årstiderna ("Slutet på sommaren" och "Höstdåd") och jag gillade dem, men "Vintereld" är så mycket bättre! När jag kom till upplösningen kunde jag inte sluta lyssna förrän sista ordet var uppläst. Historien är så bra uppbyggd och spänningen stegras så skickligt att den kryper in under skinnet och stannar där.

Tonåriga Laura Aulin tillbringar sommar- och vinterloven hos sin faster som äger en stugby i Skåne. Lucianatten 1987 utbryter en våldsam brand i stugbyns dansbana. Lauras bästa vän dör i lågorna och i polisutredningen som följer ställs vänner mot varandra. Förtroenden sviks och familjer splittras innan en av pojkarna i gänget till sist erkänner att det var han som tände på. 30 år senare ärver Laura den numera nedgångna stugbyn av sin faster och för första gången sedan branden återvänder hon till trakten. Minnen väcks till liv och rör upp känslor hos de flesta i området. Det dröjer heller inte länge innan fler bränder anläggs. Laura börjar misstänka att hennes faster kommit på att allt inte alls kom fram i utredningen om luciabranden. Hon tvingas gräva i sin gamla minnen, i fasterns alla saker och i de drömmar som följt henne sedan den olycksaliga natten.

Ska ni bara läsa eller lyssna på en bok under slutet av året så rekommenderar jag att ni väljer "Vintereld"! Utöver att den är mycket bra och spännande så passar den verkligen under den mörkaste tiden på året. Själv väntar jag otåligt på nästa bok, som logiskt borde utspela sig på våren.

Ljudboken är uppläst av Mirja Turestedt och den är 15 timmar lång.

Läs om de två första böckerna i serien genom att klicka på titlarna ovan i detta inlägg.

2 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig! De tidigare är bra men denna var snäppet bättre!
  Även de la Mottes övriga böcker är bra. Gillade särskilt serien om HP, smårolig och tankeväckande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst någon annan bok av honom än de i årstidsserien, men får jag tid till det någon gång så kanske jag gör det. Men just nu känns det som att jag har en oändligt lång läslista.... Men det är ju ett angenämt problem :)

   Radera