Sök i den här bloggen

Translate

måndag 7 november 2011

"Askungar" av Kristina Ohlsson

Nu har jag upptäckt ännu en begåvad svensk deckarförfattare. Jag är väldigt imponerad av Kristina Ohlsson och hennes deckardebut "Askungar". Det är spännande från första till sista sidan och tempot i historien saktar inte ner någon gång.
"Askungar" börjar med att en sexårig flicka försvinner från ett X2000-tåg då det det kommer fram till Stockholms central. Flickan och hennes mamma är på väg hem från Göteborg där de hälsat på morföräldrarna. När tåget tvingades stanna i Flemmingsberg p.g.a. signalfel klev mamman av tåget för att ringa ett samtal. Där distraherades hon av en kvinna som behövde hjälp med sin sjuka hund så hon missade tåget då det fortsatte sin resa mot Stockholm. Trots att hon fick kontakt med en tågvärd som lovade att hålla koll på dottern så lyckades flickan försvinna. När den legendariske kommissarien Alex Recht och hans grupp bestående av kriminalinspektör Peder Rydh och den civila Fredrika Bergman börjar undersöka försvinnandet upptäcker de att flickans pappa inte är någon trevlig typ. Han har upprepade gånger misshandlat mamman men eftersom han kommer från en fin familj så har han lyckats undvika att bli åtalad för det. Den enda som i början hyser tvivel om att pappan är den skyldige är Fredrika men eftersom hennes deltagande i utredningsgruppen inte är helt accepterad så är det svårt för henne att bli tagen på allvar. Hon är dock misstänksam mot kvinnan med den sjuka hunden i Flemmingsberg. Är det verkligen en slump att hon dök upp där just då? Och hur ska hon lyckas övertyga de andra om att det är värt att undersöka detta sidospår? Kommer de hitta rätt i utredningen innan det är för sent?

Boken är välskriven och mycket spännande. Däremot är det oundvikligt att inte känna sig illa till mods av det man läser. Men gillar man bra svenska deckare ska man absolut läsa "Askungar"! Det finns en ytterligare två böcker om Fredrika Bergman och hennes kollegor och jag gick in på Adlibris och beställde bok nr 2 redan innan jag läst ut den här! Så bra är det!!

2 kommentarer: