Sök i den här bloggen

Translate

torsdag 31 maj 2012

"Pythians anvisningar" av Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist

Väntan är över för min del. Nu vet jag hur det slutar och det är med en viss känsla av tomhet jag inser att jag inte har någon fortsättning att vänta på. Imponerande - det ordet är det som jag tycker passar bäst när det gäller den här boken och de två första delarna av den här trilogin. "Pythians anvisningar" är tredje och avslutande delen i serien om Victoria Bergmans svaghet. Jag kan nu utan tvekan säga att det här är det bästa jag hittills läst. Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist skriver på ett så skickligt sätt och håller läsaren fängslad på ett så starkt och gripande sätt att det är omöjligt att inte sträckläsa dessa böcker. Visst handlar böckerna om det mest otäcka och grymma man kan tänka sig och det gäller att andas emellanåt men det är trots det omöjligt att lägga ifrån sig dem.
Här i sista delen har Victoria genom sin självterapi hos en av sina personligheter Sofia Zetterlund börjat läka. Alla hennes personligheter närmar sig varandra och hon kommer sitt förflutna allt närmre. Ska hon stå ut med att bitarna faller på plats? Kommer hon att orka med de handlingar hon tror sig ha begått? Samtidigt som hon mår bättre blir det också lättare för henne att hjälpa sin älskarinna, polisen Jeanette Kihlberg, i jakten på den mördare som lämnar mumifierade och lemlästade pojkar runt om i Stockholm. Kihlberg försöker också tillsammans med sin kollega Jens Hurtig finna den eller de som mördar före detta elever på läroverket i Sigtuna. Det blir en rafflande och otäck upplösning på historien och det hela verkar ha börjat under andra världskriget på en av nazismens avrättningsplatser, Babij Jar i Ukraina, och det är också där det kommer att sluta.

Ett stort plus till författarna är den personbeskrivning som inleder "Pythians anvisningar". Det är trots allt ett år sedan jag läste andra boken och den här inledningen gör att man får en miniresumé och snabbt kommer in i storyn igen. Om ett tag kommer jag att läsa om den här trilogin i ett svep och det kommer nog att göra den ännu bättre. Jag rekommenderar den här serien varmt men jag måste också varna för att det emellanåt är riktigt skrämmande och otäckt.
De två första delarna i serien är:
"Kråkflickan"
"Hungerelden"
Klicka på titlarna för att läsa om dem.

2 kommentarer: