Sök i den här bloggen

Translate

söndag 22 april 2012

"Fasanjägarna" av Jussi Adler-Olsen (originaltitel: "Fasandræberne")

Fasansfullt underhållande... Ja det är nog så man kan sammanfatta Jussi Adler-Olsens böcker. Jag har precis läst ut den andra boken i Avdelning Q-serien, "Fasanjägarna", och håller nu på att smälta den. Precis som första boken, "Kvinnan i rummet", så blandas hissnande spänningen med en hel del komiska inslag som gör att man drar på smilbanden då man läser.
Avdelning Q, Köpenhamnspolisens cold case-avdelning, fick en bra start då Carl Mørck och hans assistent Hafez el-Assad löste fallet med den försvunna Merete Lynggaard. Det har fört med sig att en delegation från Norge vill komma på studiebesök och det i sin tur gör att Mørcks chef utökar hans avdelning med ytterligare en administrativ person, Rose. Mørck blir inte överlycklig men Assad välkomnar henne med öppna armar. Assad har, under Mørcks semester, gått igenom högen av fall och hittat ett som inte borde ha hamnat på deras bord. Fallet anses nämligen löst och den som erkände morden sitter i fängelse. För 20 år sedan mördades ett syskonpar under brutala omständigheter och då misstänktes ett gäng på sex ungdomar som då gick på internatskola, men inga bevis hittades som kunde styrka misstankarna. Nu 20 år senare tillhör tre av dem Danmarks toppskick. Av de andra tre är en död, en har erkänt morden och den sista, den enda kvinnan Kimmie, lever ett liv i flykt som hemlös i Köpenhamn. Mørck, Assad och Rose som är nyfikna på varför ett uppklarat fall hamnat på deras bord börjar rota i det förflutna och snart inser de att de har mäktiga fiender som helst vill att deras hemligheter förblir just hemligheter. Men det gör bara att den envise Mørck blir mer bestämd i att finna sanningen och han liksom hans fiender inser att det är av största vikt att hitta Kimmie. Vem kommer att hinna först?

Jag är imponerad av hur Adler-Olsen kan hålla en fängslad i sina böcker. Det är onekligen svårt att lägga ifrån sig dem när man väl börjat läsa. Det är inget fel på hans fantasi och det är riktiga grymheter han skriver om. Ibland blir det nästa lite för mycket men det drar inte ner betygen på hans böcker i mina ögon. Jag rekommenderar dessa böcker varmt och själv har jag den tredje boken i serien liggande i bokhyllan och den väntar på att bli läst!

2 kommentarer: