Sök i den här bloggen

Translate

söndag 29 maj 2011

"Den femte årstiden" av Mons Kallentoft

Det här är en bok om ren ondska. I "Den femte årstiden" ger Mons Kallentoft oss förklaringen till varför Maria Murvall sitter tyst, skadad och till synes okontaktbar på Vadstenas psykiatriska sjukhus. Det är en hemsk förklaring och det rör sig absolut om det värsta man kan tänka sig. Eller värre. Sedan jag läste "Midvinterblod" (första boken i serien om kriminalinspektör Malin Fors) har jag själv velat veta Marias öde och försökt att lista ut det. Visst var jag på sätt och vis i närheten men ändå inte. Det känns lite som att Kallentoft inspirerats av Stieg Larsson i den här boken men det är ändå annorlunda. Kallentoft har som vanligt med offrens syn på brotten och alla karaktärernas tankar och funderingar kring utredningen och sina liv. Ibland blir det lite för mycket av den varan men ändå vill jag fortsätta läsa för han har verkligen lyckats med intrigen.

Som jag skrev så handlar "Den femte årstiden" om vad som hände med Maria Murvall, kvinnan som hittades irrandes i en skog. Hon verkade vara våldtagen och torterad av skogen, vilket naturligtvis inte är en rimlig förklaring. Malin Fors har på sin fritid försökt att hitta lösningen på gåtan men inte hittat det genombrott hon hoppats på. Då hon på en privat tillställning träffar en läkare från Lund som berättar om en namnlös kvinna som hittats på samma sätt som Maria och som nu sitter lika stum på en psykiatrisk klinik i Lund inser Malin att hon kanske fått en pusselbit som kan leda henne framåt. Några dagar senare hittas ett kvinnolik i samma skog där man fann Maria och hennes skador verkar vara ungefär likadana som hos de två kvinnorna som verkar gett upp livet på sina respektive sjukhusrum. Nu har Malin en konkret utredning att ta tag i och den leder henne och hennes kollegor vid Linköpingspolisen djupt ner i de värsta delarna av vårt samhälle.

Läs  den här boken!! Men om ni inte redan läst de fyra första böckerna så börja med dem. I turordning:
"Midvinterblod"
"Sommardöden"
"Höstoffer"
"Vårlik"

4 kommentarer:

 1. Charles Konrad23 juni 2011 15:12

  Måste självklart även läsa den femte boken av Kallentoft

  SvaraRadera
 2. Det är perfekt semesterläsning!! :-)

  SvaraRadera
 3. Charles Konrad23 juli 2011 13:18

  Har nu läst boken. Tycker kanske inte att den har riktigt samma klass som de tidigare.
  Kan det kanske bero på att det blir lite för mycket av funderingar och tankar från alla inblandade? Dessutom många gånger i extremt korta meningar.

  Kanske borde Kallentoft byta stil om han ska lyckas i fortsättningen.
  Men boken var definitivt läsvärd.

  SvaraRadera
 4. Jo jag skrev ju att jag tyckte lite likadant. Men jag skummade igenom lite av tankarna och funderingarna... Och då blev boken bra!
  Sedan så har jag hört att det var den sista årstidsboken av Kallentoft så han skriver kanske något helt nytt nästa gång!?

  SvaraRadera