Sök i den här bloggen

Translate

tisdag 1 maj 2012

"Tänk på ett tal" av John Verdon (originaltitel: "Think of a Number ")

Oj vilken besvikelse! Själva upplägget för storyn i "Tänk på ett tal" är väldigt nervkittlande och det lät väldigt lockande då jag såg den här trailern - John Verdon "Think of a Number" - och läste om boken, men nej nej nej... John Verdon har lyckats bra bitvis men den blir aldrig riktigt spännande och det är för många långsamma och tråkiga bitar i boken.
Mark Mellery får ett mystiskt brev där han uppmanas att tänka på ett tal mellan 1 och 1000. När han gjort det ska han öppna det mindre kuvertet som följde med brevet. Han tänker på 658 och öppnar det lilla kuvertet. Där står det 658... Detta tillsammans med det övriga hotfulla innehållet i brevet som går ut på att brevskrivaren verkar känna till hans mörkaste hemligheter gör att Mark vänder sig till sin collegevän, den pensionerade kriminalpolisen, Dave Gurney för hjälp. När det sedan dimper ner fler hotfulla brev uppmanar Gurney vännen att kontakta polisen men det vill inte Mark göra. När Mark sedan mördas anlitar åklagaren i fallet Gurney som konsult för att hjälpa polisen med utredningen. Så långt låter det bra men det hela är inte alls spännande skrivet och tyvärr blir också upplösningen alldeles för slumpmässig och bygger på gissningar där bitarna faller lite för lätt på plats. Som jag skrev innan så finns det en del bra stycken i boken men helheten är inte bra. Nöjer man sig med en medelmåttig och inte speciellt rafflande bok så fungerar den, men har man högre krav på de böcker man läser så rekommenderar jag den inte!

5 kommentarer:

 1. Såg denna bok i bokhandeln idag och lade den på minnet då den lät så spännande. Men efter att ha läst ditt inlägg så lägger jag den UR minnet! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du gjorde rätt. Men precis som du tyckte jag att den lät bra när jag läste om den, men det är bättre att lägga pengarna på en annan bok :)

   Radera
 2. Titeln på boken tilltalar mig verkligen. Speciellt om man råkar vara intresserad av matematik. Efter att ha läst din recension tror jag att jag glömmer boken...

  SvaraRadera
 3. En verklig bra bok med ett djup som är ovanlig i deckarvärden. Fjärran från Läckbergs yta. Lyssnar man sen på Peter Anderssons suveräna inläsning vill man bara ha mer av denne författare.

  SvaraRadera
 4. Håller med. En ovanligt mångfacetterad deckare med kvaliteter långt utanför genren.

  SvaraRadera