Sök i den här bloggen

Translate

onsdag 22 januari 2014

"Utan eko" av Anne Holt och Berit Reiss-Andersen (originaltitel: "Uten ekko")

Jag var lite osäker på om jag redan hade läst den här boken men jag kom ganska snabbt fram till att jag inte hade det. "Utan eko" av Anne Holt och Berit Reiss-Andersen är en Hanne Wilhelmsen-deckare, utgiven 2001.

Hanne Wilhelmsen befinner sig i Italien där hon försöker komma över sin sambo Cecilies död. Hon flydde från alla hon stod nära eftersom hon inte kunde hantera förlusten. När hon nu bestämmer sig för att återvända till Norge finner hon att hennes nära och kära har svårt att förlåta att hon försvann. Hon kommer också hem mitt i en mordutredning. Hennes vän, kriminalkommissarie Billy T, har kört fast i jakten på kändiskocken Brede Zieglers mördare och då hon försöker hjälpa till möts hon inte direkt av öppna armar. Men Hanne ser snart saker de andra har missat och samtidigt som hon närmar sig mördaren försöker hon också lappa ihop relationerna till människorna kring henne.

Jag gillar Anne Holt och den här boken är helt okej, även om den inte är den bästa hon skrivit.

onsdag 8 januari 2014

Boktips i Nyhetsmorgon söndagen den 5 januari

I Nyhetsmorgon i söndags tipsade författarna  Katarina Wennstam, Camilla Grebe och Marcus Birro om böcker. Missade du det kan du se det här:



"Den döende dandyn" av Mari Jungstedt

Årets tredje bok blev en Mari Jungstedt-deckare, "Den döende dandyn", som jag lånat av min mamma. De böcker jag läst av Jungstedt är väldigt lättlästa och hyggligt spännande och den här är inget undantag. "Den döende dandyn" är den fjärde delen i serien om kommissarie Anders Knutas.

En känd konsthandlare i Visby, Egon Wallin, hittas mördad en kall vintermorgon. Han är upphängd i en av ringmurens portar. Kommissarie Knutas och hans team tar hand om utredningen och det visar sig att Wallin hade en hel del hemligheter som inte ens hans fru och barn kände till. Det blir en svår utredning som leder in i konstvärlden och in bland Wallins hemligheter men spåren verkar inte leda någonstans. Journalisterna är väldigt intresserad av utredningen eftersom det är ett spektakulärt mord på en lokal kändis och pressen ökar på poliserna.

Vill man ha en lätt och spännande underhållning ska man absolut läsa Mari Jungstedts böcker! Intrigerna och karaktärerna i böckerna är intressanta och välbeskrivna. Jag tänker att fortsätta att "läsa ifatt" mig på hennes böcker.

måndag 6 januari 2014

"Pojken i resväskan" av Lene Kaaberbøl och Agnete Friis (originaltitel: "Drengen i kufferten")

Jag tycker att Lene Kaaberbøls och Agnete Friis första bok i serien om sjuksköterskan Nina Borg är bra. Från början tyckte jag inte alls om "Pojken i resväskan" men den tog sig och till slut ville jag inte lägga den ifrån mig förrän den var slut. Det jag först hade emot den var att det hela kändes lite för osannolikt men eftersom boken är så välskriven med ett högt tempo och mycket nerv så glömde jag snart bort det jag inte gillade.

Sjuksköterskan Nina Borg får ett samtal från en gammal väninna, Karin, som vill träffa henne. När de ses är Karin skärrad och hon ger Nina en nyckel till en förvaringsbox. Hon säger att Nina är mer lämpad att ta hand om det än vad hon själv är och mer får inte Nina veta. Men det som finns i resväskan är något som Nina i sin vildaste fantasi aldrig skulle ha trott. Det ligger en liten naken pojke i väskan och det som händer efter Ninas upptäckt får henne att behålla pojken för att ta reda på vart han kommer ifrån och vad som hänt honom. När Nina sedan hittar Karin mördad förstår hon hur allvarlig situationen är.

"Pojken i resväskan" är som sagt en bra och spännande bok och det är ganska troligt att jag kommer att läsa nästa bok i serien.

lördag 4 januari 2014

"Död mans grepp" av Peter James (originaltitel: "Dead Man's Grip")

Årets första bok för min del blev en bok som jag verkligen längtat efter att läsa! Jag tycker att Peter James är en kanonbra författare och älskar böckerna i serien om Roy Grace. "Död mans grepp" är den sjunde boken i den här serien och har ni inte redan läst dem så tycker jag att det är dags att börja nu!

En bilolycka i England där en ung man på cykel dödas får oanade konsekvenser. Offret tillhör nämligen en av New Yorks maffiafamiljer. En av bilarna som är inblandade i olyckan körs av Carly Chase. Hon kör aldrig på killen på cykel utan lyckas väja men kör in i ett hus och därav åker hon fast för rattfylla eftersom hon dagen innan har druckit lite för mycket. Eftersom bilen som först kör på offret smiter från platsen hamnar utredningen hos Roy Grace och hans team. När sedan förarna en efter en hittas mördade inser de att en hämndaktion satts i rullning. De kontaktar Carly och erbjuder henne beskydd men hon väljer att försöka lösa det hela på sitt sätt. Ett sätt som kanske inte är det bästa med tanke på vilka hon har att göra med...

Som jag skrev ovan så är det här en mycket bra serie. Utöver själva fallen som poliserna utreder så beskriver Peter James karaktärerna och deras liv på ett mycket bra sätt. Dessutom pågår det andra spännande saker i bakgrunden av det stora fallet och allting blir inte sockersött och perfekt på slutet utan det är på så sätt lite mer verklighetsnära än en del andra böcker. Jag rekommenderar varmt "Död mans grepp"!