Sök i den här bloggen

Translate

måndag 5 maj 2014

"Onda flickor" av Alex Marwood (originaltitel: "The Wicked Girls")

I år hade påskharen lagt "Onda flickor" i mitt påskägg, vilket jag var mycket glad för eftersom jag länge velat läsa den men inte kommit till skott. Nu är den dock läst och den är en lite annorlunda men helt okej bok. Alex Marwood har skrivit en historia som är tragisk och ledsam. Boken är bra uppbyggd genom att nutid knyts an till dåtid och successivt får man som läsare veta vad som hände då Bel och Jade vid 12 års ålder dömdes för att ha mördat en annan liten flicka.

Tjugofem år senare är Bel och Jade villkorligt frigivna på livstid. De lever under nya identiteter och inte ens deras närmaste vet vilka de är och vad deras mörka förflutna gömmer. I Bels nya hemstad hittas flera unga flickor våldtagna och strypta. Jade som nu jobbar som journalist kommer dit för att skriva om fallet. Hon vet inte att Bel lever där nu och när de möts vänds allt upp och ner för dem båda. De får inte under några omständigheter ha kontakt med varandra enligt villkoren för deras frigivning. Men nu när de träffats och under just dessa omständigheter så är det svårt för dem att låta bli. Samtidigt jagar polisen en seriemördare och skulle det komma fram vilka de är så skulle det få förödande konsekvenser för dem båda samt för deras nära och kära....

Jag tycker att "Onda flickor" är mycket läsvärd just därför att den tar upp ett mycket jobbigt ämne. Vad sker med barn då de begår den mest avskyvärda handling som kan begås? Hur ser de på sig själva och hur behandlas de av samhället? Boken känns äkta och den är hyfsat realistisk. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar