Sök i den här bloggen

Translate

fredag 23 januari 2015

"Flickoffret" av James Oswald (originaltitel: "Natural Causes")

Det här var en bok som jag hade höga förväntningar på eftersom författaren beskrivits som en ny Ian Rankin. Rankin är nämligen en av mina absoluta favoritförfattare. Början av boken kändes lite avvaktande och jag fick ingen känsla för varken handlingen eller karaktärerna men bara några få kapitel in i boken släppte det och jag läste ut den på ett dygn. "Flickoffret" får därför ganska bra betyg av mig. Att det inte blir toppbetyg beror på att det finns inslag av det övernaturliga i storyn och jag har lite svårt för det. Men trots det så tror jag att jag kommer att läsa mer av James Oswald.

Nyblivne kriminalkommissarie Tony McLean får ett cold case tilldelat sig. Man har hittat en ung flicka brutalt mördad och fastspikad i ett golv. Sex av hennes organ har placerats runt kroppen och allt tyder på att det är ett ritualmord. Mordet har ägt rum 60 år tidigare så det finns inga direkta ledtrådar att börja nysta i. Det visar sig bli väldigt svårt att ta reda på vem flickan är. Samtidigt ska McLean försöka att lösa en serie inbrott där någon bryter sig in hos nyligen avlidna personer då deras begravningar hålls. Och då drabbas Edinburgh av en ny serie bestialiska mord. Även dessa verkar vara ha ceremoniella inslag...

"Flickoffret" är första delen i en serie om kriminalkommissarie McLean och det ska bli spännande att följa den! För jag kommer definitivt att läsa nästa bok också! Och vad tycker jag då om jämförelsen med Ian Rankin? Jag tycker faktiskt att de här två författarna är väldigt olika så nej jag håller inte med om att Oswald är en ny Rankin. Men de är båda bra författare!

1 kommentar: