Sök i den här bloggen

Translate

söndag 24 november 2013

"Illdåd" av Thomas Erikson

Det här är en väldigt välskriven, bra, spännande och intressant bok! Men den är också realistiskt otäck. Det är omöjligt att läsa den här boken utan att en massa känslor väller upp och jag tror inte att någon lägger den ifrån sig och är totalt oberörd. Vill man läsa en bok som engagerar så ska man läsa "Illdåd" av Thomas Erikson!

Sara Leijon utsätts för en brutal gruppvåldtäkt på lucianatten. Då hon lyckas ta sig ut ur lägenheten där övergreppen skedde ringer hon sin bror. Han hjälper henne till polisen och från och med då tar mardrömmen en helt ny vändning. Den första polis som hon får träffa ifrågasätter om hon verkligen blivit våldtagen. När Johanna från brottsofferjouren, som råkar vara i polishuset, får höra det ser hon till att kriminalinspektör Nina Mander får ta över fallet. Nina, som inlett ett förhållande med beteendevetaren Alex King, blir väldigt berörd och hon ber Alex om hjälp eftersom hon inser att rättsväsendet är tufft mot våldtäktsoffer. Alex själv blir brutalt påmind om det som för många år sedan hände hans syster. När rättegången börjar utsätts Sara för nya fruktansvärda kränkningar. I en rättssal verkar allt vara tillåtet då det handlar om att försöka få våldtäktsåtalade friade...

Thomas Erikson berättar den här historien med en obehaglig verklighetsanknytning. Visst finns det, som han själv påpekar i efterordet, delar som inte alls återspeglar verkligheten men mycket gör det. Jag tycker att "Illdåd" är oerhört läsvärd och den väcker en hel del känslor och tankar.

I serien om Alex King har jag tidigare läst "Bländverk" och jag planerar att läsa "Vanmakt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar