Sök i den här bloggen

Translate

torsdag 28 augusti 2014

"Revolutionens barn" av Peter Robinson (originaltitel: "The children of the revolution")

Jag har längtat efter en ny bok av Peter Robinson eftersom jag verkligen gillar hans serie om överkommissarie Alan Banks. Tyvärr så blev jag dock lite besviken på "Revolutionens barn". Jag tycker att den är lite vanlig och den sticker inte ut utan det är en ordinär deckare som är hyfsat spännande. Det finns en del intressanta delar av storyn och som vanligt när det gäller den här författaren så är den välberättad. Betyget blir medel minus och minuset beror på de otroligt långa kapitlen. Jag är förespråkare för korta kapitel eftersom jag tycker att hjälper till med att hålla spänningen uppe.

En fd lärare hittas död på ett järnvägsspår under en gångbro. Vid första anblicken är det inte klart om det rör sig om en olyckshändelse, självmord eller mord men ganska snart står det klart för Alan Banks och hans kollegor att det rör sig om ett mord. Offret har ganska mycket pengar på sig då han hittas så de kan utesluta rån. I stället börjar de luska i mannens liv och det visar sig att det finns en del mörka saker i hans förflutna och nu måste de ta reda på vad som kan ligga bakom mordet på honom. Spåren leder hela 40 år tillbaka i tiden...

Som jag skrev så är detta definitivt inte Peter Robinsons bästa bok men om man, som jag, läst de andra böckerna i den här serien så vill man nog också läsa "Revolutionens barn". Och den är inte så dålig att jag kommer sluta hålla ögonen öppna efter en ny bok av denna författare.

lördag 23 augusti 2014

"Trehundrasextiofem" med Anton Axélo - Soundtracket till "Svart gryning"

Högt upp på min läslista står definitivt "Svart gryning", som är den tredje boken i Cilla och Rolf Börjlinds hyllade serie om Oliva Rönning och Tom Stilton. Den finns nu ute i handeln och jag har beställt den. De två tidigare böckerna är mycket mycket bra!!



Tidigare böcker i den här serien (klicka på titlarna för att läsa om dem):
"Springfloden"
"Den tredje rösten"

tisdag 19 augusti 2014

Klipp från Gomorron Sverige (SVT) från i morse: Brottsutredare blir författare

Det här tycker jag låter lite spännande! Se kriminologen Jenny Rogneby berätta om sin debutbok, "Leona - Tärningen är kastad", i klippet nedan.



lördag 16 augusti 2014

"Inkräktaren" av Håkan Östlundh

Nu har jag också läst den femte delen i serien om polisen Fredrik Broman så nu har jag bara den sista delen kvar och den är beställd så nu väntar jag bara på att den ska komma. "Inkräktaren" är mycket spännande och som vanligt när det gäller Håkan Östlundh så är historien berättad på ett bra sätt som gör att man bara vill läsa vidare.

En familj på Fårö återvänder från sin semester på fastlandet. De har varit borta i flera veckor och har haft sitt hus uthyrt under tiden för att få in pengar. Men första kvällen hemma bjuder på ovälkomna överraskningar. Det saknas porslin och glas, det ligger glasskärvor på golvet och det finns avföring i barnens leksakslåda. Dessutom har någon plockat ner familjefotona som hängde på väggen och då de hittar ett av dem ser de att någon stuckit ut ögonen på dem alla. Det hela är mycket obehagligt och de kontaktar polisen som tar det på största allvar. Men innan de kommer speciellt långt i utredningen försvinner familjens dotter från sin skola...

Jag har sagt det förut och nu säger jag det igen - läs Håkan Östlundhs böcker!!

Andra böcker i denna serie:
"Släke" (första delen)
"Dykaren" (andra delen)
"Terror" (tredje delen)
"Blot" (fjärde delen)
"Laglöst land" (sjätte delen)

onsdag 13 augusti 2014

"Sorry" av Zoran Drvenkar (originaltitel: "Sorry")

"Sorry" är en intressant läsupplevelse! Historien berättas med flera berättarröster och från alla möjliga vinklar. Det är en otäck och skrämmande story som gör att det kryper i dig som läser och man växlar mellan att känna illamående, ilska, sympati och spänning. Zoran Drvenkar har enligt mig skrivit en mycket bra bok som kryper under skinnet på läsaren. Dock rekommenderar jag att man inte är speciellt känslig och att man har en stark mage om man ger sig på att läsa den.

Kris, Tamara, Frauke och Wolf är fyra vänner som inte riktigt hittat sin plats i vuxenvärlden. Kris får en idé om att starta ett företag där de åtar sig att be om förlåtelse å andras vägnar. Det hela börjar bra och de tjänar mer pengar än de kunnat drömma om. Men så åtar de sig fel klient. När Wolf kommer till den adress klienten givit dem hittar han en kvinna uppspikad på en vägg och där börjar de fyra vännernas värsta mardröm...

Som sagt; jag gillar Sorry och rekommenderar den om man vill läsa något som är annorlunda jämfört med vanliga deckare/spänningsromaner. Men jag vidhåller varningen jag skrev ovan för det är inget trevligt ämne som boken handlar om.

måndag 11 augusti 2014

"Blot" av Håkan Östlundh

Då har jag läst den fjärde delen i serien om polisen Fredrik Broman. "Blot" är nog en av de bättre av dem. Jag gillar hur Håkan Östlundh berättar den här storyn och det är spännande från första till sista sidan. Östlundh är absolut en av de bästa deckarförfattarna i Sverige!

Boken börjar med att man får följa en ambulanshelikopter som är på väg från Gotland till Stockholm. Patienten är Fredrik Broman och han har omfattande skallskador och han svävar mellan liv och död. Sedan backar historien några veckor och upprinnelsen till hans tillstånd kommer att klarna medan man får följa mordutredningen han och hans kollegor jobbade med och som ledde fram till helikopterfärden. En kvinna och en man har hittats mördade i ett hus i Levide. Kvinnan är dödad med ett enda hugg och kan identifieras som Kristina Traneus. Mannen är däremot slaktad till oigenkännlighet men eftersom de hittas i familjen Traneus hem så antas det att det är Kristinas make Arvid som också mördats. Dock uppdagas det snart att det inte är han utan hans kusin Anders. Arvid är däremot spårlöst försvunnen och han blir snabbt misstänkt för morden.

Jag rekommenderar "Blot" och de andra böckerna i Östlunds serie. Själv har jag den femte samt den sjunde och avslutande delen kvar att läsa.

Nedan kan ni läsa om de andra böckerna jag läst i den här serien:
"Släke"
"Dykaren"
"Terror"
"Laglöst land"

onsdag 6 augusti 2014

"Terror" av Håkan Östlundh

Jag har ju bestämt mig för att läsa ifatt alla böcker i den här serien innan jag läser den sista boken som nyss kom ut. "Terror" är nog tyvärr den sämsta av de jag läst hittills, vilka är första, andra och sjätte delen, så jag är glad att det inte var den första boken av dem som jag läste för då kanske det inte hade blivit några fler. Annars så ha jag gillat Håkan Östlundhs böcker om polisen Fredrik Broman. De är välskrivna, lättlästa och väldigt spännande. Det händer nästan hela tiden något och de är svåra att lägga ifrån sig.

Det är snart midsommar och Gotland laddar inför den stora festhelgen. Men med bara några dagar kvar avrättas ett ungt par i deras hyrda stuga vid havet. De båda är svenskar men båda har ett egyptiskt ursprung vilket för tankarna till rasistdåd. När det också upptäcks att det befunnit sig en tredje person i huset som har egyptiskt pass så stärks dessa misstankar. Fredrik Broman kämpar tillsammans med sina kollegor med att ta reda på vad som hänt och varför. Men ledtrådarna är få och ingen verkar ha sett något. Det de inte vet då är att morden på det unga paret bara är början på den otäcka utredningen...

"Terror" är inte alls en dålig bok utan det är bara min personliga åsikt att det är den sämsta av de fyra jag nu läst. Men den är som sagt inte dålig för det. Tidigare böcker i den här serien som jag läst:

"Släke" (första delen)
"Dykaren" (andra delen)
"Laglöst land" (sjätte delen)

lördag 2 augusti 2014

"Nu ser du mig" av S.J. Bolton (originaltitel: "Now You See Me")

Nu har jag fått upp tempot i semesterläsningen! Jag har nu läst ut "Nu ser du mig" och det är en spännande, bra och underhållande bok av S.J. Bolton. Storyn har knorrar och överraskningar, precis som i de två andra böckerna av henne som jag läst. Kanske att jag tyckte att den här boken blev aningens för lång och lite för omständlig men i helhet så får den väl godkänt!

Den unga Londonpolisen Lacey Flint har sedan barnsben varit fascinerad av Jack the Ripper och helt plötsligt blir hon indragen i en mördarjakt där mördaren verkar ha samma fascination. Det som gör det hela riktigt otäckt är att mördaren också verkar vara fixerad vid Lacey. Det hela börjar med att en kväll då Lacey närmar sig sin bil så ser hon en kvinna som står lutad mot den. När hon kommer fram till bilen inser hon att kvinnan är döende. Hon har blivit uppsprättad på ett sätt som för tankarna till Jack the Ripper. När sedan en journalist får ett brev som liknar de brev som den mytomspunne Jack the Ripper skickade till media på sin tid så stärks misstankarna om att det är någon där ute som kopierar de gamla morden.

Jag gillar S.J. Bolton och som jag skrev ovan så har hon oftast en eller par överraskningar åt läsaren vilket gör att man inte kan räkna ut allt innan böckerna är slut. Jag har tidigare läst nedanstående  böcker av denna författare (klicka på titlarna för att läsa om dem):

"Rov"
"Livrädd"