Sök i den här bloggen

Translate

onsdag 30 december 2015

✨ GOTT NYTT ÅR ✨ önskar jag med "4.50 från Paddington" av Agatha Christie (originaltitel: "4.50 from Paddington")

Årets sista utlästa bok blev en Agatha Christie! Jag har ju läst många av hennes nyöversatta böcker under året så det kändes perfekt att också avsluta det med en av dem. Jag tycker att "4.50 från Paddington" är en av hennes bästa och det vidhåller jag även efter att nu ha läst den igen!

Mrs McGillicuddy är på väg för att hälsa på sin väninna Miss Marple några dagar före jul. På tåget dit bevittnar hon ett mord. Mordet begås på ett tåg som under en kort tid åker parallellt med det tåg hon själv sitter på. Hon ser hur en man stryper en kvinna. Hon kontaktar järnvägspersonalen för att berätta vad hon sett och när hon kommer fram till Miss Marple berättar hon även för henne. När de dagen efter läser tidningen står det inget om ett mord så därför kontaktar de den lokala polisen. Men varken de eller tågbolaget kan hitta något lik eller ens något spår av att ett brott begåtts. Detta gör att Miss Marple bestämmer sig för att själv gå till botten med mordet. Det första hon måste göra är att hitta liket och hon tar hjälp av den kvicktänkta och smarta hemhjälpen Lucy Eyelesbarrow.

Jag fick "4.50 från Paddington" i julklapp och är mycket glad för det! Jag fick även ett annat Agatha Christie-mysterie och jag tror nästan att jag tänker börja 2016 med den! Nedan kan ni läsa om de andra nyöversatta böckerna av deckardrottningen.

Nu vill jag bara önska er ett gott slut och ett Gott Nytt År!! ✨ ✨

"Mordet på Orientexpressen"
"Huset på udden"
"Poirots jul"
"Döden på Nilen"
"Badortsmysteriet"
"Par i brott"

söndag 27 december 2015

"Den fallande detektiven" av Christoffer Carlsson

Enda sedan jag såg "Deckarna" på SVT har jag funderat på att läsa något av Christoffer Carlsson. Att det blev just "Den fallande detektiven" beror på att den börjar på natten till Lucia och därför passar alldeles utmärkt att läsa just nu. Jag är väldigt kluven i mitt omdömde för samtidigt som det är en mycket bra, spännande och välberättad historia är boken inte helt lättläst och emellanåt svår att "fastna" i. Trots detta ville jag läsa vidare och utöver spännande är storyn också aktuell och intressant.

En forskare mördas natten till Lucia. Offret heter Thomas Heber och hans forskningsämne är sociala rörelser vid Sociologiska institutionen på Stockholms universitet. Leo Junker och Gabriel Birck som utreder fallet inser att Heber varit i kontakt med höger- och vänsteraktivister. Han har träffat dem och intervjuat dem men i dokumentationen omnämns de endast som siffror. Junker inser snabbt att Heber varit på väg att träffa en av dem då han mördades. Frågan är bara vem som döljer sig bakom siffran och om den personen kan vara mördaren.

Att "Den fallande detektiven" var lite svårläst för mig kan bero på att jag inte läst Carlssons första bok, "Den osynlige mannen från Salem", för en del av historien refererar tillbaka till den. Om jag kommer läsa fler av böckerna i den här serien vet jag inte, men det är inte omöjligt. Som mellandagsbok passar "Den fallande detektiven" alldeles utmärkt!

onsdag 23 december 2015

✨ GOD JUL ✨ önskar jag med "I farans riktning" av Viveca Sten

Sista utlästa boken innan jul blev en riktig juldeckare! "I farans riktning" börjar på julafton och får sin upplösning dagen före nyårsafton. Alltså är det en perfekt bok att läsa nu under jul- och nyårshelgerna! Detta är den första boken av Viveca Sten som jag läst men jag har sett filmatiseringarna som visats på TV4 i olika omgångar, under namnet "Morden i Sandhamn". Som så ofta så tycker jag att boken är bättre än TV-serien, även om också den håller hög klass enligt mig. Jag har redan beställt ännu en bok av Sten så jag fastnade absolut för hennes skrivande.

På julafton beger sig journalisten och krigskorrespondenten Jeanette Thiels ut till Sandhamn eftersom det är en plats hon känner sig trygg på. Men hon hinner inte mer än ta in på hotellet innan hon börjar må dåligt och på annandagen hittas hon död i snön utanför hotellet. Polisen Thomas Andreasson, som firat jul med familjen på Harö, är den som befinner sig närmast platsen och den som först kommer dit. Han tycker att det är något som känns misstänkt med dödsfallet och snart kan det också bekräftas att det är mord. När de börjar gräva i Thiels liv så finner de en hel del fiender. Finns mördaren i hennes personliga krets eller har mordet med hennes karriär att göra? Samtidigt brottas Thomas barndomsvän Nora Linde med både yrkesmässiga och personliga problem.

Som jag skrev ovan så kommer jag absolut att läsa mer av Viveca Sten! Jag tycker att "I farans riktning" är en mycket bra, välskriven och spännande bok! Så min uppmaning är - läs den!

Och så till sist - Jag önskar Er alla en riktigt GOD JUL!!! ⛄️


måndag 21 december 2015

"Mord i midvintertid"

Jag tycker att det är mysigt att läsa noveller så här i juletid så det fick bli en sådan bok till i förhoppning om att denna skulle vara bättre än "Svart advent". Och det var den! "Mord i midvintertid" är en mycket bra samling berättelser från några av de bästa svenska deckarförfattarna! Med något undantag så utspelar sig handling under vinter- och juletider och novellerna är lagom långa och de är alla spännande! Den här samlingen kan jag verkligen rekommendera om man, som jag, gillar att läsa korta mysterier under jul- och nyårshelgerna!

"Mord i midvintertid" innehåller följande noveller:

"Allt är egentligen perfekt" av Åke Edwardson
"Parasiterna" av Katarina Mazetti
"Drömmen om the Messiah" av Dag Öhrlund
"Djupt under ytan" av Katarina Wennstam
"Fruset offer" av Varg Gyllander
"Tomtemor" av Inger Frimansson
"Krysantemum" av Arne Dahl
"Låt mig få släcka ett ljus" av Amanda Hellberg
"Någon snäll man" av Johan Theorin

söndag 20 december 2015

"Svart advent"

Önskar er alla en mysig och fin fjärde advent med "Svart advent"! Detta är en novellsamling med flera av Sveriges bästa deckarförfattare. Ni kan se vilka och titlarna på novellerna nedan. Med tanke på vilka som skrivit dem hade jag stora förhoppningar på den här boken men tyvärr så infriades de inte i den utsträckning som jag hade önskat. Visst finns det guldkorn men det finns också flera stora besvikelser. Titeln på boken gjorde att jag också hoppades att alla berättelser skulle vara på jul/advent/vinter-tema men så är inte fallet, även om en del är det.

Sammanfattningsvis lämnar alltså "Svart advent" en liten smula av besvikelse efter sig!

"Svart advent" innehåller följande noveller:

"Då i vårt mörka hus" av Inger Frimansson
"Ett alibi åt señor Banegas" av Magnus Montelius
"Aldrig i verkligheten" av Åke Edwardson
"Se till mig som liten är" av Malin Persson Giolito
"Sitt hår tyckte han om" av Cilla & Rolf Börjlind
"Superhjärnan" av Stieg Larsson
"Något i hans blick" av Dag Öhrlund
"Multimiljonären" av Maj Sjöwall & Per Wahlöö
"Postskjutsen" av Åsa Larsson
"Ringen" av Anna Jansson
"Maitreya" av Veronica von Schenck
"Jungfruns hämnd" av Johan Theorin
"Pauls sista sommar" av Eva Gabrielsson
"Plastpärlor" av Carin Gerhardsen
"Kalender Braun" av Sara Stridsberg
"Ett osannolikt möte" av Henning Mankell & Håkan Nesser
"Återföreningen" av Tove Alsterdal
"Sent ska syndaren vakna" av Katarina Wennstam

torsdag 17 december 2015

"Eld och djupa vatten" av Camilla Grebe och Åsa Träff

Den femte delen i serien om psykologen Siri Bergman heter "Eld och djupa vatten" och det är en lättläst och ganska spännande bok. Jag har läst de tidigare delarna i serien och dem kan ni läsa om genom att klicka på respektive titel i slutet av inlägget. Jag har haft lite svårt att bestämma mig för vad jag tycker om den här serien men jag har trots det fortsatt att läsa den så något har den som gör att jag vill läsa vidare.

Två biologiska syskon som är placerade i varsitt familjehem försvinner spårlöst inom loppet av ett par veckor. Man misstänker först att den biologiska mamman och hennes pojkvän är inblandade. Siri Bergman och hennes kollegor i polisens gärningsmanna-profilgrupp får i uppdrag att titta på fallet. Plötsligt dyker det upp ett foto på barnen på nätet. Med på fotot finns också en kvinna som även hon är anmäld försvunnen. Detta ändrar inriktningen på utredningen. Man inser att kvinnan och barnen är vid liv men vad gör de tillsammans och kommer man att hitta dem i tid?

När jag läste slutet på "Eld och djupa vatten" fick jag nästan känslan av att Camilla Grebe och Åsa Träff sätter lite av en punkt för Siri Bergman. Men det är som sagt bara min känsla och jag vet inte alls om den stämmer eller om det kommer att bli en fortsättning på serien. Det blir spännande att se...

"Mannen utan hjärta"
"Innan du dog"
"Bittrare än döden"
"Någon sorts frid"

söndag 13 december 2015

"Den nionde graven" av Stefan Ahnhem

Tredje advent firades med att läsa ut "Den nionde graven" av Stefan Ahnhem. Det är en blodig och spännande historia som är svår att lägga ifrån sig. Den är dryga 500 sidor lång och det är spännande precis hela tiden.

Mitt i smällkalla vintern, strax före jul, försvinner Sveriges justitieminister spårlöst då han ska hämtas upp med bil utanför Riksdagshuset. Säpo har ingen aning om vart han har tagit vägen och när Fabian Risk och hans chef på Rikskriminalpolisen informeras om händelsen blir de ombedda att inte inleda en utredning, men det gör de ändå. Ungefär samtidigt blir hustrun till en dansk TV-kändis brutalt mördad i deras hem i Danmark. Dunja Hougaard får leda den danska utredningen. Både hon och Fabian Risk får upp spår i sina respektive utredningar men båda känner på sig att det är något som inte stämmer och båda två blir de motarbetade av sina chefer. Fler brutalt mördade personer hittas i båda länderna men det är inget som kopplas samman av de som utreder fallen. Däremot står det klart för både Risk och Hougaard att de jagar en mycket farlig mördare som är långt ifrån klar...

"Den nionde graven" är den andra delen om Fabian Risk men storyn utspelar sig före den första delen, "Offer utan ansikte". Jag har läst även den och är ni nyfikna på den så klicka på titeln. Själv ser jag fram emot att läsa mer av Ahnhem!
Jag hoppas att ni har en mysig och trevlig Lucia och tredje advent!

söndag 6 december 2015

"Tills döden för oss samman" av Peter James (originaltitel: "Want You Dead")

Med "Tills döden för oss samman" önskar jag er en mysig och trevlig andra advent! Som vanligt har Peter James skrivit en fartfylld och spännande deckare som är svår att lägga ifrån sig. Kapitlen är föredömligt korta och det bidrar till att spänningen hålls vid liv och det gör också boken lättläst!

Red har äntligen tagit sig ifrån sin kontrollerande och brutala pojkvän Bryce. När hon träffade honom föll hon huvudstupa för honom och trots alla varningsklockor så kunde hon inte lämna honom förrän hennes mamma anlitat en privatdetektiv som kunde visa att det mesta Bryce berätta om sig själv var lögner. Men så dör Reds nya pojkvän och till att börja med tyder det mesta på att han begått självmord, men varför skulle han ha gjort det? Denna tragiska händelse är bara början av det helvete som väntar henne och snart hamnar fallet på kriminalintendent Roy Graces bord. Ska han och hans kollegor kunna skydda Red och hennes anhöriga från denna mycket farliga man?

Jag är mycket förtjust i Peter James böcker och detta är inget undantag. Vill man läsa nervkittlande, välberättade och lättlästa deckare ska man absolut läsa hans serie om Roy Grace. Läs om de tidigare böckerna genom att klicka på titlarna nedan.

"Levande begravd"
"Ett snyggt lik"
"Långt ifrån död"
"Död mans fotspår"
"Den enes död"
"Död som du"
"Död mans grepp"
"Till döds"
"Döden kan vänta"

onsdag 2 december 2015

"När klockan slår fem" av Denise Rudberg

Senaste boken i elegant crime-serien av Denise Rudberg heter "När klockan slår fem" och jag har precis läst ut den. Detta är femte delen och den håller samma stil och klass som de tidigare böckerna. De är lättlästa, välberättade och spännande.

En serievåldtäktsman härjar i de finaste kvarteren på Östermalm. Mannen tar sig in i kvinnornas bostäder och är mycket våldsam. Tillvägagångssättet påminner om våldtäkter som skedde sommaren 1994 i Lund. Även då överfölls kvinnor i sina hem och den gången greps aldrig den skyldige. Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid får hand om fallet efter att ett av offren hittas död efter att ha blivit överfallen. Kan det vara så att det är samma gärningsman som i Lund 1994? När de tittar närmare på den utredningen finner de mängder med brister.  De måste börja med att få ordning på den utredningen för att kunna se om det finns ett samband med det som händer nu.

"När klockan slår fem" ska man absolut läsa om man gillar den här serien och den här stilen av deckare. Jag tycker att de har en viss charm samtidigt som de är hyggligt spännande.

De tidigare böckerna i serien kan ni läsa om nedan genom att klicka på titlarna:
"Ett litet snedsprång"
"Två gånger är en vana"
"Bara tre kan leka så"
"Mellan fyra ögon"

och här kan ni se en intervju med författarinnan då hon berättar om "När klockan slår fem".