Sök i den här bloggen

Translate

lördag 28 december 2019

"Snöjungfrun" av Leena Lehtolainen (originaltitel: "Luminainen")

Det är inte ofta som jag läser eller lyssnar på finska böcker men nu har jag gjort det. "Snöjungfrun" av Leena Lehtolainen är en hyggligt spännande historia som utspelar sig på 90-talet vilket gör att en del moderna utredningsverktyg saknas och det tar en stund för läsarhjärnan att vänja sig vid det. Sedan är jag inte så van vid finska namn och platser heller men eftersom ljudboken är hela 10 timmar och 37 minuter lång så kommer man in i det. Ljudboken är uppläst av Rachel Mohlin.

Efter veckor av sträng kyla har det börjat töa i skogen utanför finska Esbo och sakta blottläggs en död kvinna. Den döda kvinnan är Elina Rosberg, ägare till Rosberga gård som fungerar som ett slags fristad för utsatta kvinnor. Maria Kallio vid Esbopolisen får hand om fallet och hon har en koppling till Elina eftersom hon var på Rosberga gård och föreläste tidigare det året. Av den anledningen kryper fallet riktigt nära och Maria gör allt för att ta reda på vem som mördade Elina. Samtidigt inser Maria att hon är gravid och funderar mycket på hur det kommer att förändra hennes och makens liv.

"Snöjungfrun" är den första delen i serien om den unga polisen Maria Kallio och jag ger den ett godkänt betyg. Den är inte ny på den svenska marknaden men den har precis nyligen kommit som ljudbok. Vill man läsa eller lyssna på fler delar i serien så finns de tillgängliga på svenska i lite olika format. Jag tror att jag kommer att fortsätta lyssna på den här serien men kanske inte nu direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar