Sök i den här bloggen

Translate

torsdag 25 april 2019

"Pojken som försvann" av Cecilia Sahlström

"Pojken som försvann" är den tredje delen i Cecilia Sahlströms serie om kommissarie Sara Vallén vid polisen i Lund. Jag har lyssnat på de två första delarna och ni kan läsa om dem genom att klicka på respektive titel i slutet av det här inlägget. Sammanfattningsvis så gillade jag andra delen bättre än den första och hade förhoppning om att serien bara skulle bli bättre. Men tyvärr inte. "Pojken som försvann" är mer ett politiskt budskap än en spännande deckare. Jag har absolut inget emot att det är politik i de böcker jag läser men i den här boken genomsyras varje dialog och varje skeende av politik. Själva mord- och brottsutredningarna försvinner tyvärr helt. Det gör också att spänningshalten sjunker och intresset från mig som läsare tappas. Det är så tråkigt att skriva det här för det hade kunnat bli en riktigt spännande bok av ingredienserna till den här intrigen. Ljudboken är uppläst av Maria Lyckow och den är 8 timmar och 49 minuter lång.

1998 försvann en tvåårig pojke spårlöst från en förskola i Lund. Trots ett digert polisarbete återfinns han inte. 20 år senare landar ett tips om den försvunne pojken på kommissarie Sara Valléns bord. Tipset leder till Falun men också in i nynazistiska kretsar. Saras tvillingdöttrar Klara och Bella leder en läxläsningsgrupp för ensamkommande ungdomar och en kväll blir de trakasserade av en grupp med nazistiska sympatier. En av dem skulle kunna vara pojken som försvann för 20 år sedan. När sedan en av de ensamkommande pojkarna hittas mördad intensifieras sökandet efter den försvunne pojken och hans vänner.

Som jag skrev ovan så skulle det kunna ha blivit en riktigt bra och mycket spännande bok, men handlingen tappade alltför mycket tempo. Jag kan förstå det viktiga budskap som Sahlström vill få fram men hon kunde ha låtit sina läsare få möjligheten att tänka och känna lite mer själva. Om jag kommer fortsätta följa den här serien (om det blir en fortsättning) kan jag inte svara på just nu eftersom det finns så mycket lockande böcker där ute. Men det är inte en omöjlighet att jag gör det.

De två tidigare böckerna i serien:
"Vit syren"
"I egna händer"

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera