Sök i den här bloggen

Translate

måndag 21 februari 2022

"Dödens vingslag" av Anne-Marie Schjetlein

Det här är en serie som jag gillar mycket, men "Dödens vingslag" (som är den sjätte delen) kom lite fel i tiden (eftersom handlingen utspelar sig mitt i heta sommaren) så den har fått vänta lite. Men nu kände jag att det var dags att lyssna på den. Anne-Marie Schjetlein har skrivit en lite annorlunda serie böcker som sticker ut och har sin egen stil och den här boken är inget undantag från de tidigare. Det är kanske inte den bästa av dem och den är inte den mest spännande heller. Kanske beror det på att det känns som Schjetlein knyter ihop säcken här i sjätte delen. Jag har ingen aning om ifall detta var slutet, men lite så känns det som. Ljudboken är uppläst av Katarina Ewerlöf och den är 8 timmar och 22 minuter lång. 

Sommaren har ett fast grepp om Halmstad. Stina blir överlycklig då hon och Andreas bjuds in till landshövdingens fest på slottet. Detta efter att Andreas vårdat landshövdingen då han låg inlagd på sjukhuset. På festen vandrar Stina omkring i korridorerna och då skymtar hon något bakom ett hörn. Chockad upptäcker Stina en död kvinna vars fingrar är bundna till att ligga i kors. En tid senare hittas ett lik inmurat i en källargång i Halmstads centrum. Skelettet visar sig vara gammalt och Stina lever sig in i myten om en hemlig gång till slottet, via vilken Christian IV:s älskarinna kunde komma till honom. Men hennes nyfikenhet förvandlas till fasa när det kommer fram att likets pek- och långfinger är bundet på samma sätt som den döda kvinnans. Andreas får också in en svårt skadad kvinna till sjukhuset och också hon har fingrarna bundna på samma sätt. Går det en seriemördare lös och hur väljs i så fall offren ut? Och finns det kopplingar bakåt i tiden med tanke på det äldre liket som hittats? 

"Dödens vingslag" är en charmig och hyggligt spännande sommardeckare som jag ger betyget godkänt. Det går att läsa/lyssna på den fristående men man får nog ut mest av den om man börjar från början med serien. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar