Sök i den här bloggen

Translate

söndag 26 september 2021

"Dansa min docka" av Anna Jansson

Nu har jag äntligen läst en bok igen! 💛 Jag älskar böcker men har tvingats gå från att mest läsa till att mest lyssna och det beror främst på att ryggen inte låter mig sitta så mycket som det skulle behövas för att läsa alla de böcker jag vill. Att lyssna innebär att man kan röra på sig samtidigt och det är perfekt för mig. Men vissa böcker och serier vill jag ha i min bokhylla så även om det tar längre tid för mig att läsa dem så vill jag göra det. Så nu har jag läst "Dansa min docka" av Anna Jansson. Det är den tredje boken i hennes serie om polisen Kristoffer Bark och hans brokiga team vid Örebropolisen. Jag gillar de här böckerna mycket, dels för att karaktärerna är underhållande men också för att jag får lära mig saker när jag läser dem. Den här gången handlar det om kvinnor som var tvångsintagen på sinnessjukhuset Västra Mark som var en institution för "sinnesslöa, asociala och sexuellt opålitliga kvinnor". Så förutom att vara spännande är boken också mycket intressant. Så: läs, lär och njut av en god bok! 🧡

I januari 1967 flyter liket av en kvinna upp mellan isflaken i Svartån vid Örebro slott. Kvinnans namn var Mary Billbro och hon var tvångsintagen på Västra Mark. Drygt 50 år senare börjar Eva Kulitz släktforska. Hon är fast besluten att ta reda på vad som hände hennes mormor Mary. Varför var hon på Västra Mark och varför dödades hon? Alla är dock inte lika sugna på att sanningen ska komma fram så Eva får dödshot. Beror det på släktforskningen eller har det att göra med henne jobb som handläggare på försäkringskassan? Där tvingas hon ta beslut som kan leda till allt från självmord, ilska, depressioner och protester. Kriminalinspektör Kristoffer Bark och hans team börjar utreda hoten Eva utsatts för. Deras grävande leder dem tillbaka till mitten av förra seklet. Till de fruktansvärda gärningar som en gång utfördes på Västra Mark, och en kvinnohistoria som sträcker sig över fyra generationer.

Föredrar ni att lyssna på böcker så finns "Dansa min docka" också som ljudbok. Den är uppläst av Niklas Engdahl och den är 12 timmar och 43 minuter lång. Vill ni läsa om fler böcker av Anna Jansson så sök på hennes namn i sökrutan ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar