Sök i den här bloggen

Translate

tisdag 18 januari 2022

"Återvändaren" av Anders Sundkvist

Den här boken har funnits i mitt blickfång ett tag och nu har jag äntligen lyssnat på "Återvändaren" av Anders Sundkvist. Det är en ny bekantskap och det är en trevlig sådan 🤍 Jag tycker att boken är riktigt bra och även om tempot inte är jättehögt finns det ett driv i storyn som gör att man bara vill lyssna/läsa vidare. Ljudboken är uppläst av Fredde Granberg och den är 10 timmar och 8 minuter lång.

Strax innan skolstart 1983 hittas trettonårige Johnny Fachs död i Luleälven. Dödsfallet utreds och man kommer fram till att det handlar om självmord. Nästan 25 år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal. Han har tänkt mycket på Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan. Men innan han hinner berätta vad han tror för Borg dör han av den cancer som drabbat honom. Borg har blivit nyfiken och börjar nysta i fallet och utredningen för honom snart tillbaka till den egna skoltiden. Spåren leder så småningom till högstadiets obs-klass och till sin häpnad inser han att endast två av de fem eleverna fortfarande är i livet. Den ene avtjänar ett fängelsestraff på Hall och den andre är inlagd på ett behandlingshem. Kan de hjälpa honom förstå varför Johnny dog?

"Återvändaren" är Sundkvists debut och med tanke på det så är jag väldigt imponerad av hur välberättad och bra den är. Jag hoppas på att få läsa mer av den här författaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar