Sök i den här bloggen

Translate

onsdag 30 juni 2021

"När allt brister" av Helena Kubicek Boye

Den fjärde och (om jag förstått författarens instagram rätt...!?) den sista delen i serien om psykologen Anna Varga och hennes äventyr på den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Dalarna. Stämmer det att det är så så blev jag lite besviken för "När allt brister" känns lite slätstruken och jag får inte alls samma nerviga känsla som jag fått av de andra böckerna. Visst är det spännande men inte riktigt på samma nivå som innan. Betyget blir i alla fall godkänt för boken, men tyvärr inte mer. 

De anställda vid Säters rättspsykiatriska klinik ska fira sin tidigare kollega Marianne Lindbergs åttioårsdag men hedersgästen uteblir från festen. I stället dyker polisen upp och undrar om de vet var hon finns. Man har nämligen funnit hennes bil övergiven i skogen. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Åke Blom griper snart en misstänkt, men mannen vägrar svara på frågor. Eftersom han tidigare varit inlagd på rättspsyk, ber polisen psykologen Anna Varga om hjälp. Mot sin vilja dras hon in i fallet. Det visar sig att Marianne varit anställd vid kliniken redan på sextiotalet, då kliniken gick under namnet Den vita staden bland ortsbefolkningen. Marianne höll också på att skriva en bok om sin tid på kliniken och det verkar nu som om någon eller några är villiga att gå långt för att den inte ska ges ut...

Om det här var den sista delen eller inte låter jag vara osagt, men "När allt brister" skulle kunna få en fortsättning någon annanstans än i Säter om Helena Kubicek Boye skulle vilja det med tanke på slutet av den här boken. Vad som dock ska vara klart är att hon kommer att komma med en helt ny spänningsserie under nästa år och det tycker jag låter väldigt bra. För även om denna bok inte fängslade mig helt så gillar jag de tidigare böckerna väldigt mycket. Ni kan läsa om dem genom att söka på författarens namn i sökrutan ovan.

Föredrar ni att lyssna på böcker så finns "När allt brister" också som ljudbok. Den är uppläst av Katarina Ewerlöf och den är knappa 8 timmar lång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar